Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mit jelent a blokklánc a zeneipar számára?

Mit jelent a blokklánc a zeneipar számára?

Decentralizáltság, igazságosabb jogdíj elosztás, szorosabb rajongói kapcsolatok! Megmutatjuk mit jelent a blokklánc a zeneipar számára!

 

Blokklánc technológia felhasználása a zeneiparban

A blokkláncban rejlő gyakorlati lehetőségek bemutatására szinte naponta lehet újabb és újabb példákat hozni. Az viszont kifejezetten izgalmas, amikor egy egész ágazatot érintő alkalmazási lehetőségről beszélhetünk. Ez esetben ugyanis korábban megszokott eljárások és kialakult gyakorlatok változhatnak meg és teremthetnek igazságosabb, átláthatóbb működési feltételeket. Hogy mit jelent mindez a zeneipar számára? ⤵️

A zeneipar kapcsán is gyakran elhangzik, hogy a szereplők egymás közti viszonya nem tekinthető igazságosnak és egyenrangúnak. Erre az ágazatra is igaz, hogy van néhány meghatározó kulcs szereplő (kiadó), akik megmondják, hogy mit szeretnék hallgatni. Ez általánosságban nem jelent feltétlenül rosszat, azonban a művészek ezt sokszor másképpen élik meg. Különösen igaz ez a fejlődő országok esetében. A jogdíjakból részesülnek ugyan az előadók, azonban a közvetítők szerepe itt is meghatározó és igaz az is, hogy az összes zenész viszonylag csekély aránya részesül a bevételek jelentős részéből.

 

Blokklánc a zenei egyenlőség felé

Ezt az aránytalanságot képes a blokklánc orvosolni. A számos gyakorlati példán már ismertetett megosztott főkönyvi technológia decentralizált tulajdonsága ebben az ágazatban is fontos szerephez jut. Segítségével ugyanis közvetítő nélkül összekapcsolható az előadó és a rajongó. A közvetlen kapcsolatból közvetlen elszámolás is következik, azaz a művész közvetlenül, jutalékmentesen megkaphatja a meghallgatott műve után begyűjtött jogdíjat. Ez származhat akár abból, hogy a felhasználó előfizetett rá vagy fizetett érte, de a reklámbevételek is megjelenhetnek bevételi forrásként.

Zeneipar I Cryptofalka

Mindez azonban nem csak egy utópisztikus vágyálom, hanem ténylegesen működő projekt is léteznek már szép számban. Az Opus például egy olyan blokklánc alapú streaming platform, amelyik peer-to-peer hálózat segítségével működik. A közvetítőket olyan szinten mellőzi, hogy a P2P hálózat működési elve miatt a hálózatot használók hallgatók eszközei egyben szerverként is működnek. Lényegében megszüntetve ezzel a szerver költségeket. Az Opus az Ethereum hálózatát használja fizetésekhez, így az okos szerződések segítségével közvetlenül megkaphatja a szerző a számai után a jogdíjat, amelyek jelentős része reklámbevételekből származik.

Egy másik példa az Ujo nevű New York-i cég, amely egy decentralizált zenei adatbázist működtet. Ide nem csak feltöltik a zenészek a műveiket, hanem 100%-ban megkapják az eladásokból származó bevételt, illetve meg is oszthatják az összeget az esetleges szerzőtársak vagy egyéb közreműködők között.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

 

Nincsen zene hallgatóság nélkül

Az egyik kihívásra, a jogdíjak korrekt elosztására már láttunk jó megoldást. A másik feladat a rajongói közösséggel való aktív kapcsolattartás és az ösztönzésüknek a lehetősége. A blokklánc erre is tud megoldást. Az InMusik (Sound Coins) vagy a Viberate (VIB) platformok például saját tokenjeikkel jutalmazzák és ösztönzik a hallgatóikat, hogy megosszák saját zenei listáikat vagy értékeljék a művészeket, esetleg részt vegyenek online zenei eseményeken. A Viberate mára 450.000 művész alkotását tartalmazó adatbázist épített ki, ami a technológia fiatal korát ismerve komoly számnak tűnik. Természetesen, ami jó és működik, arra előbb utóbb a nagyok is felfigyelnek. Legutóbb a Warner Music Group csatlakozott egy 11.2 millió dolláros blokklánc projekthez, amelynek célja a rajongók és a művészek interakciójának elősegítése.

 

Összefoglalás

Akárhogy is legyen mindez egy olyan újszerű gondolkodásmódot és működési elvet vetít elő a zeneipar számára, amely néhány év múlva gyökeresen megváltoztathatja azt, ahogyan zenét hallgatunk. Elérhetővé téve a világ lakói számára bármilyen előadó elérését és közvetlen honorálását. Lehet, ma még gyerekcipőben jár ez a rendszer, de nincs már messze az idő, amikor az ágazat ma még fiatal szereplői a gyerekcipőt ledobva egy strapabíró felnőtt bakancsra cserélik ezt a képzeletbeli lábbelit.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2019/2020; Cryptofalka
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -4.85% $67,438.44
Ethereum ETH -7.61% $3,263.62
BNB BNB -5.39% $591.03
Solana SOL -12.38% $152.95
XRP XRP -10.77% $0.5465
Dogecoin DOGE -13.45% $0.1728
Cardano ADA -13.20% $0.5089
Litecoin LTC -12.60% $85.93
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!