Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Altcoin bemutató TNT, ZRX, LINK ígéretes crypto projektek

Altcoin bemutató TNT, ZRX, LINK ígéretes crypto projektek

A kriptóvilágról beszélve sokan a kriptópénzekre gondolnak. Ami persze részben igaz, ám a téma háttere ennél sokkal mélyebb. Ezek mögött ugyanis többnyire valamilyen izgalmas projekt áll. Az egyes projektek mögött innovatív ötletek, ügyes programozók és persze kockáztatni kész üzletemberek vannak. Ezúttal három kreatív megoldást ismertetünk altcoin bemutatónkban, amelyek sikere esetén a blokklánc technológia egyszerűbbé és biztonságosabbá válhat.
 
 

TNT – Hiteles dokumentumok - altcoin bemutató

Wayne Vaughan több évtizedes marketing tapasztalattal a háta mögött a 2000-es évekre felismerte, hogy a világban mindennapos igénnyé vált a különböző dokumentumok digitalizálása és ezen digitális másolatok küldése, fogadása, másolása. Ez viszont felvet egy komoly problémát, mégpedig az eredeti dokumentumok hamisításának lehetőségét. Erre válaszul 2015-ben létrehozta társával Jason Bukowskival a Tierion-t (TNT).  Ez egy olyan szoftverszolgáltatás (SaaS), amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók az interneten keresztül csatlakozzanak a felhőalapú alkalmazáshoz.

Chainpoint_TNT

Az ötlet lényege az volt, hogy a digitális dokumentum tartalmaz egy időbélyeget. Mivel ez a bitcoin blokkláncához van kötve, így megváltoztathatatlanná válik. A Tierion fejlődésével a bitcoin hálózatához való kapcsolódás megdrágította a szolgáltatást. Így jött létre 2017-ben a Chainpoint hálózat, amely napjainkra több millió dokumentumhitelesítést végez. Olyan cégek használják, mint a Dell, Microsoft, American Express, Dropbox, vagy Twitter.

 

ZRX – Biztonságban a tőzsdén - altcoin bemutató

A kriptotőzsdék tökéletes platformok a kriptovalutákkal való kereskedésre, azonban viszonylag könnyű célpontot jelentenek a hackerek számára. Az elmúlt években közel egy milliárd dollár értékű eszközt loptak el a tőzsdékről, ahol tízmilliárdos nagyságrendben tartják a kereskedők pénzeiket. Erre a biztonsági kockázatra kínál megoldást az Ethereum láncán működő 0X (ZRX) nevű projekt. Egy okos megoldás révén ugyanis segíti a decentralizált kereskedést biztosító tőzsdék jelenleginél hatékonyabb működését és ezáltal gyorsabb elterjedésüket.

Ahhoz, hogy egy decentralizált rendszer felett átvegye az irányítást valaki, akkor a résztvevő gépek, eszközök 51%-a felett kellene irányítást gyakoroljon, ami nemcsak, hogy költséges, hanem felfoghatatlan nagy energiaigénnyel is járna.

0x_ZRX

A decentralizált kereskedés nagy előnye, hogy a felhasználó nem egy központi helyen tartja kriptovalutáit, hanem saját tárcájából kereskedhet velük, jelentősen növelve ezzel a biztonságot. A hackerek ugyanis azáltal, hogy megtámadnak egy centralizált tőzsdét, hozzáférnek számtalan felhasználó pénzéhez, míg a decentralizált esetben az egyes felhasználókkal szemben külön-külön kellene végrehajtani a támadást.

A decentralizált tőzsdék jelenleg is léteznek, azonban néhány komolyabb akadály gátolja az elterjedésüket.  Lassúak, drágák, bonyolult a használatuk és nem működnek együtt más tőzsdékkel, ezért alacsony a kereskedési mennyiség. Ez utóbbi talán a legnagyobb gond. A decentralizált kereskedés biztonságos ugyan, de a fenti problémák miatt például egy ethereum alapú kereskedés esetén a vételi és eladási ajánlat megjelenése között 15 másodperc is eltelhet, ami nem csekély idő. Ennek oka, hogy minden műveletet rögzíteni kell a blokkláncon, mielőtt megjelenne a felek számára.

A fenti problémákra nyújt a ZRX megoldást azáltal, hogy a blokkláncra akkor kerül fel az információ, amikor már a kereskedés lezárult. Ráadásául képes arra, hogy különböző decentralizált tőzsde összekapcsolódjon általa, így létrejöhet a tőzsdék hálózatán keresztül egy megfelelő kereskedési mennyiség is miközben a biztonságosság kritériuma is teljesül.

A ZRX coinról, a https://cryptofalka.hu/ingyenes/coin-ismertetok/ oldalon, regisztráció után találhattok még részletes elemzéseket.  

 

LINK – A hiányzó láncszem - altcoin bemutató

A blokklánc egy nagyszerű technológia. Sok tekintetben azonban még gyerekcipőben jár és ott tart, ahol az internet tartott a 80-as évek végén. Jelenlegi formájában a blokkláncon rögzített információ (például okos szerződések adatai) ugyan megmásíthatatlanok, de komoly probléma, hogy nincs biztonságos kapcsolata a környező világgal. Azaz nem képes ellenőrizni az elhelyezett, rögzített adatok valóságtartalmát vagy kiegészítő információkat, feltételeket beépíteni egy megbízhatónak számító, hiteles külső forrásból.

A Budapesti Értéktőzsdének hiteles adatai vannak a részvényárfolyamokról vagy a tőzsdeindexről, az Országos Meteorológiai Szolgálatnál pontosan dokumentálják a hőmérsékleti adatokat, szélerősséget, páratartalmat, a Magyar Nemzeti Bank-tól lekérhetők a forintárfolyam változásai. Ezen információ források adatai azonban nem köthetők be a blokkláncba. Nem használhatóak fel okosszerződések feltételrendszereinek megalkotásánál, mivel nem kommunikál a hálózat külső adatszolgáltatókkal, így a rögzített adatok hitelességét el kell fogadnunk.

Chainlink_LINK

 

A LINK projekt válasza a felvázolt problémára

A Chainlink hálózat megalkotásával ugyanakkor lehetővé válik, hogy ez a decentralizált megoldás adatokat gyűjtsön be a megfelelő forrásból és azt hozzáadja az ethereum láncához. Ezáltal téve ténylegesen okossá az okos szerződéseket. A Chainlink hálózat ugyanis független közvetítők (node-ok) segítségével gyűjti be a szerződések számára fontos információkat. A hamis adatbegyűjtés kivédésére több, különböző node-tól származó adatot használ fel és hasonlít össze, majd ezután továbbítja a megfelelő okos szerződés felé. Ezért az adatért a Chainlink tokenjével fizetnek (LINK). Annak érdekében, nehogy hamis adatok kerüljenek be a rendszerbe, lehetőség van LINK tokenek formájában anyagi biztosítékokat is megkövetelni az adatokat szolgáltató külsős partnerektől. Így ösztönzi őket pénzügyileg is, hiteles információk szolgáltatására.

A fenti három projekt attól tűnik ígéretesnek, hogy elsőként és olykor egyedülálló módon próbálnak megoldást nyújtani olyan problémákra, amelyek jelenleg még nehezítik a rendszer hatékony működését. Jól látható, hogy egy új technológia alapjainak lerakásánál járunk. Ahogy fejlődik ez a technológia, úgy jelenik meg újabb és újabb ötletes megoldások, amelyek sikerességük esetén idővel könnyebbé és biztonságosabbá tehetik mindennapjainkat.

Korábbi cikkünkben lévő altcoin bemutató is segítségetekre lehet abban, hogy mik is az altcoinok legfőbb tulajdonságai.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 0.75% $66,706.73
Ethereum ETH 1.80% $3,624.78
BNB BNB 0.45% $610.11
Solana SOL 3.78% $150.77
XRP XRP -0.18% $0.4888
Dogecoin DOGE 0.62% $0.1373
Cardano ADA 0.55% $0.4161
Litecoin LTC -0.11% $79.01
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!