Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Vega 56-osokban rejlő potenciál és az 50 MHses kártyák titka

Vega 56-osokban rejlő potenciál és az 50 MHses kártyák titka

Hangosak, sokat esznek, alig mennek. Így kezdték karrierjüket a Vega kártyák, később az erősségüknek számító CN algoritmusok nagyját is elvesztették (Monero forkolt, kis coinok pedig a földbe álltak). Mára mégis az egyik legjobb watt/hash és dollár/hash alapú kártyának számítanak a régebbi architektúrák közül. De hogyan érték ezt el? Megnézzük hogyan turbózzuk fel a Vega 56-os kártyáinkat.

 

Vegyünk Vega kártyát? Ha igen, milyet?

Sajnos saját biossal, módosítás nélkül még mindig limitáltak a képességeik a vega kártyáknak. Ha nem szeretnénk modolni, akkor az energiahatékonyság a fő szempont. Ekkor viszont be kell érnünk 42-43 Mhsel Windows alatt. De mi van ha a lehető legtöbbet szeretnénk kapni a pénzünkért? Nézzük mit kell tennünk érte!

Szükségünk lesz egy Vega 56-ra, ami megfogja kapni a 64-es biosat, így nem mindegy milyet vásárolunk.

Amit megvehetsz:

  • Referencia Vega, márka teljesen mindegy, mindegyik kártyának ugyanolyan a felépítése, csak a matrica más, és mind Samsung ramos
  • MSI Airboost ebből csak a Samsung rammal szerelt verzió (Msi nem adott ki referencia kártyát, Airboostok között előfordul elég sok Hynix ramos is )
  • Egyéb custom verzió de CSAK Samsung rammal szerelt, és csak saját felelősségre, utána járás után. Az itt leírt "recept" nagy valószínűséggel rajtuk nem fog működni.

Mivel a Vega 56-os és 64es gyakorlatilag ugyanolyan, ezért csak pár mapping/shading unit különbség van rajta. Játék közben is remekül fog működni 64es biossal, csak picit melegebb lesz. Ilyen téren nagyjából 10% teljesítmény növekedés van bios mod után. Mivel ezen kártyák többsége dual biosos, így egyszerre lehet 64-es és 56-os kártyánk is.

Vásárlás előtt mindenképpen kérjünk egy Furmark tesztet, és győződjünk meg a ventilátor állapotáról. Vaporchamber hiba (85 fokos kártya) és nagyon zörgő ventilátor sajnos elő szokott fordulni ezeknél a kártyáknál. Az első azért kellemetlen mert a HBM2 memória nem szereti a 65 fok feletti hőmérsékletet, ezért mindenképpen 60 fok környékén kell tartanunk.

Amire még nagyon figyelni kell az a túlméretezett tápellátás és, hogy lehetőleg minden 8 pin külön ágra legyen kötve. Ha lehetőség van rá, akkor mindenképpen szervertápot szerezz be (elég nagy hangja lesz). Ám ha a mindennapokat a gépek mellett töltöd, akkor legalább 2000W teljesítmény, két moduláris tápból.

Cikkben szereplő, rigben Powercolor referencia, és Msi AirBoost kártyák vannak. Ref kártyákat jobban ajánlom, saját tapasztalataim alapján jóval stabilabbak.

 

Akkor kezdjünk neki és turbózzuk fel a Vega 56-os kártyáinkat

Első körben rá kell írnunk a 64-es biost a Vega 56-os kártyára. Ezt a jól ismert Techpowerup oldaláról le is tudjuk tölteni. A saját Vega 56-os kártyánknak megfelelő 64-es biost keressünk. Pl: Airboost 56-hoz az Airboost 64-es biosa kell. De referenciára csak referencia biost, Airboostra csak Airboost, customra csak custom biost írunk!

Vágj bele most a kriptovaluta bányászatba! Kriptovaluta bányászgép eladás, optimalizálás, beüzemelés

Ha letöltöttük a megfelelő biost, jól ismert Atiflash programmal írjuk rá a megfelelőt. Ha nem ismerős a program, Youtubeon számos tutorial videó van róla. Ha mindent jól csináltunk, már meg is van a 64-es kártyánk.

Következő lépésben szükségünk lesz az Mem Tweak nevű programra, ezt innen tudjátok letölteni. Létezik grafikus kezelőfelülettel rendelkező (GUI) , mindent tudó verziója és parancssoros felhasználói felület (CLI) verzióban is elérhető. Ebben az esetben batból tudjuk automatizálni a folyamatokat, viszont egy külső feszültség/ ventilátor vezérlő programra mindenképpen szükség lesz, mivel ezt a CLI verzió nem tudja. Én erre a célra Overdriventoolt használok, ez szintén vezérelhető parancssorból.

 

GUI verzió bemutatása

A következőkben a GUI verziót mutatom be. A letöltött programot futtassuk adminként, aktiválásra kerül a Windows Teszt mód (ezt a program felkinálja, fogadjuk el ) a program csak ebben a környezetben képes működni. Egy újraindítás után ezzel már meg is vagyunk.

A bal oldali oszlopban állítsuk be a következő értékeket: --CL 20 --RAS 30 --RCDRD 14 --RCDWR 12 --RC 44 --RP 14 --RRDS 3 --RRDL 6 --RTP 5 --FAW 12 --CWL 8 --WTRS 4 --WTRL 9 --WR 14 --REF 17000 --RFC 249

Majd a középső oszlopban a feszültségeket. Mivel a Vegak és a Vega 56-os is meglehetősen energiaéhes kártyák és nem szeretik a meleget, így a minél nagyobb alulfeszelésre kell törekedni!

A mag esetében: 1075 Mhrz órajel és 850Mv feszültség a kiindulópont, ezzel a beállítással a refkártyák többsége stabil. Fogyasztás szempontjából ez csökkenthető, memóriával együtt addig, amíg a kártya stabil marad.


Memória esetében: 1100Mhz órajel és szintén 850Mv feszültség a kiindulópont A legtöbb kártya 1075-1100 közötti régióban talál stabilitásra. Ha nem képes kártyánk kezelni a magasabb órajeleket, akkor inkább az energiatakarékosságra kell törekedni.

A másik kritikus pont, a hőmérséklet! Ne sajnáld a ventiket, hadd forogjanak :) 

Ha mindent jól csináltál így kell kinéznie a képernyődnek:

AMD vega 56 beállítása I Cryptofalka

Szerencsére nem kell minden kártyánál külön beírni a beállításokat (Lefelé nyíl c-vel tudsz menteni, a felfelé nyíl c-vel pedig loadolni, kártyákat váltani pedig fent tudod, pipával pedig elfogadni a beállításokat) és akkor nézzük mit mutat a Claymore:

AMD Vega 56 beállítás I Cryptofalka

Ez 300 Mhs/ 1100-1150w táptól, procitól és egyéb körülményektől függően (falból mérve). Kártyánként nagyjából 170w. Ez  3.6w/ Mhs arány az egész rigre vetítve. További előny, hogy a DAG file előrehaladtával nem fog csökkeni a hashünk, mint az Nvidia kártyák esetében. Mivel régebbi architektúra így a dollár/hash arányunk sokkal jobb mint az új ( 5700/1660/VII ) esetében.

 

Pár tanács a végére a Vega kártyákhoz

  • Mindig az alaplapi integrált vga kimenetet használd. Ha az egyik kártyán van a monitor, az hash esést és instabilitást okozhat.
  • Minden indítás előtt tiltsd le az összes kártyát az eszközkezelőben, majd engedélyezd. Előfordulhat, hogy egy kártya lassabban megy (40 mhs környéke) ez megoldja. Fontos, hogy utána újra be kell tölteni a memtweak beállításait.
  • FOROGJON a venti
  • Legyen a kártyákon nagy táp, jó fajta rizer, minden kártya legyen külön kötve.TÚLMÉRETEZÉS

 

Aliara

 

Olvasd el korábbi kriptovaluta bányász cikkeinket ➡️ Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.93% $50,822.88
Ethereum ETH -1.63% $2,925.62
BNB BNB -1.75% $375.4
Solana SOL -2.24% $99.97
XRP XRP -1.14% $0.5353
Cardano ADA -0.85% $0.5841
Dogecoin DOGE 0.15% $0.08433
Litecoin LTC -0.03% $68.82
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!