Crypto Fear and Greed Index: Kontraindikátor kereskedéshez

Szerző: | júl 31, 2021 | Blokklánc hasznos, Kriptovaluta

A kereskedés folyamán gyakran mutatószámokra, indikátorokra és indexekre is hagyatkozunk. A Crypto Fear and Greed Index-szel a tőzsdei hangulatot mérhetjük, valamint a piac túlfűtöttségét és kedvét. Így amikor éppen túlfűtött a piac, mindenki vásárol és elindul a FOMO, úgy a Crypto Fear and Greed Index erre egészen jó jelzést tud adni, ami egy intő jel lehet, hogy felszállni a száguldó vonatra nem a legjobb ötlet.

 

Az Indexekről és indikátorokról általában

Az Index alapvetően egy szám, amit általában más adatokból számolunk ki. Híres Indexek az S&P 500 és a DJIA (Dow Jones Industrial Average), amiket az amerikai tőzsdén kereskedett egyes részvények árfolyamából számolnak. Ezeket azért hozták létre, hogy egy egyszerű számmal nyomon lehessen követni a tőzsde mozgását. Manapság ezek az Indexek közkedvelt befektetési eszközökké váltak, ami röviden annyit jelent, hogy a befektető megvásárolja azokat a részvényeket (lényegében egy adott portfóliót), amikből az Indexet számolják.

Az indikátorok elképesztően hasznosak tudnak lenni, feltéve, hogy megfelelő módon veszük őket figyelembe. A technikai elemzés fontos része, hogy ne csak a gyertyákat és trendvonalakat figyeljük, hanem, hogy megérzéseinket indikátorokkal is alátámasszuk. Indikátorokból ezer féle létezik, gyakran használják a kereskedők például az RSI-t (Relative Strength Index), a mozgó átlagokat és az Ichimoku felhőt.

A tőzsdén emberek kereskednek, akiket sokszor az érzelem vezérel, emiatt megannyiszor hallhatjuk a “piaci hangulat” kifejezést, akár pozitív, akár negatív kontextusban. Ezzel azt akarjuk kifejezni, hogy az emberek többsége milyen hangulatban kereskedik, éppen optimista és jó hangulatú vagy pesszimista és borús a kedve. Ez amiatt fontos, mert egy jó hangulatú piacon az árfolyam jellemzően emelkedik, míg rossz hangulat esetén csökken. Bár nem egyértelmű az ok és az okozat, de a kettő általában együtt jár. A piaci hangulat mérésére is vannak eszközök, ezen eszközök egyike a Crypto Fear and Greed Index.

Bitcoin és kriptovaluta kereskedés I Cryptofalka

 

A Crypto Fear and Greed Index

A Crypto Fear and Greed Index (CFGI) egy hangulat index, ami különböző indikátorokat és trendeket súlyoz össze. A CFGI egy 100-as skálán méri a hangulatot, a 0 az extrém félelmet, a 100 a nagymértékű kapzsiságot jelzi, a normális állapot az 50-es értéknél van.

A félelem azt jelzi, hogy az emberek nem mernek vásárolni, rosszak a hírek, mindenki az árfolyamcsökkenéstől tart. Ettől nincs feltétlen hosszú távú medve piac, elképzelhető, hogy egy átmeneti csökkenőtrend miatt alacsony a CFGI értéke.

CFGI-index

Forrás: alternative.me

A kapzsiság mindezek ellentéte, ilyenkor mindenki árfolyamemelkedést vár, tőkeáttétellel kereskedik és sokszor elkapja a kereskedőket a FOMO hangulat. Magas CFGI értéknél általában túlárazott az árfolyam és valószínű, hogy átmenetileg egy buborék alakult ki.

A CFGI amiatt jó kontraindikátor, mert a kereskedők hajlamosak túlzásba esni egy-egy emelkedő vagy csökkenő trend hatására. Ilyenkor könnyen kialakulhat túl- vagy alulárazott árfolyam. Amikor nagy a félelem a tőzsdén, olyankor kevesen mernek venni, még akkor is, ha alacsony az árfolyam. Pont fordítva van az emelkedő árfolyam esetén, ugyanis sokan a folyamatosan növekvő árfolyamba is belevesznek, aminek a vége általában egy nagyobb korrekció.

 

A Crypto Fear and Greed Index számolása

Az Index-et minden nap az alternative.me számolja újra a Bitcoinnal kapcsolatos adatok alapján. Az Indexnek 6 eleme van:

1. Volatilitás (25%-a az Indexnek). A Bitcoin jelenlegi volatilitását méri össze a 30 és a 90 napos átlaggal. A magas volatilitás bizonytalanságot és félelmet generál.

2. Lendület és volume (25%). Szintén összehasonlításra kerül a jelenlegi lendület és volume a 30 és 90 napos átlaggal. A sokáig tartó magas volume és emelkedő árfolyam a kapzsiság jele.

3. Social media (15%). Azon Twitter hashtagek számát méri, amik Bitcoinnal kapcsolatosak, illetve ezen posztokkal való interakciók számát is beleszámítja az Indexbe. A magas érték, magas kapzsiságra utal.

4. Bitcoin dominancia (10%). A Bitcoin dominanciáját méri az egész kriptovaluta piaccal szemben. A csökkenő Bitcoin dominancia kapzsiságot feltételez, ugyanis az altcoinok emelkedése általában akkor szokott bekövetkezni, amikor már a Bitcoin árfolyama túlvan egy kellő nagyságú emelkedésen.

5. Google trends (10%). Különböző Bitcoinnal kapcsolatos keresések gyakoriságát összegzik, legyen az pozitív vagy negatív.

6. Közvéleménykutatási eredmények (15%). Pár ezer fős közvélemény-kutatások eredménye is beleszámít az Indexbe. Ez a része az Indexnek azonban egy ideje szünetel.

Latest Crypto Fear & Greed Index

A skálát 4 nagyobb részre lehet bontani:

  • 0-24: Extrém félelem (narancssárga)
  • 25-49: Félelem (sárga)
  • 50-74: Kapzsiság (világos zöld)
  • 75-100: Extrém kapzsiság (zöld)

 

Összefoglaló gondolatok

Mint azt korábban is írtam az indikátorokra és indexekre szabad támaszkodni, viszont kiindulási alapnak nem a legjobbak. Nem minden helyzetben működnek és egyetlen indikátor sem tökéletes, ezért mindig az adott körülményeknek megfelelően szabad csak ezeket használni.

A CFGI-t elemezve azt látjuk az elmúlt egy évben, hogy árfolyamemelkedési időszakban az Index is magas – extrém kapzsiság – tartományban mozog és a korrekcióknál beesik egy 40 körüli értékre. Illetve a májusi csökkenő trend óta a 10 és 30 közötti skálán mozog. Ezek ellenére korántsem mondható tökéletesnek az Index. A november-januári időszakban például végig 90-es értéken mozgott, miközben az árfolyam megközelítőleg duplázott. Így ha ebben az időszakban alkalmaztuk volna a CFGI-t kontraindikátornak, akkor csúnya veszteségeket szenvedtünk volna el.

crypto-fear-and-greed-index-chart

Forrás: alternative.me

 

btc-chart

Azt a következtetést vonhatjuk le, hogy az Index alapvetően jól működik, azonban fontos, hogy figyelembe vegyük az adott piaci körülményeket. Például egy a 2020 végi bikapiaci emelkedés során a CFGI értéke viszonylag sokáig magas értékén – úgymond túlvett állapotban – tudott maradni. A végső konklúzió az, hogy más indikátorokkal és technikai elemzésekkel együtt érdemes használni. Ez viszonylag minden elemzési módszerre elmondható, bár nem véletlenül, hiszen tökéletes indikátor nem létezik.

Forrás: academy.binance.com

Borítókép forrása: honestcrypto.io

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

[web_stories_embed url="https://cryptofalka.hu/web-stories/mi-a-bitcoin%3f-kriptovaluta-kezdoknek-i-cryptofalka/" title="Mi a Bitcoin? Kriptovaluta kezdőknek I Cryptofalka" poster="" width="360" height="600" align="none"]

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka