Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
A kripto csalások túlnyomó többsége a DeFi ágazatot éri

A kripto csalások túlnyomó többsége a DeFi ágazatot éri

A Chainalysis által készített kutatás rávilágít arra, hogy a legtöbb kripto csalás a DeFi és az NFT ágazatot éri.

 

A DeFi a hackerek elsőszámú célpontja

Egy blokklánc elemző cég, a Chainalysis közzétett egy új jelentést, amely a blokkláncokon előforduló tiltott tevékenységet vizsgálta. A kutatás rávilágít arra, hogy a DeFi protokollok a legnépszerűbb célpontok a hackerek körében. 
 
Kripto csalás I Cryptofalka Forrás: newsbtc.com
 
A 2020 nyarán bekövetkezett DeFi boom óta az illegális DeFi tranzakciók folyamatosan emelkedtek. A Chainalysis jelentése szerint a pénzmosás és a DeFi hackelés volt a két fő bűncselekmény az ilyen protokollokon. 2022-ben már összesen 1,7 milliárd dollár értékben loptak el digitális eszközöket az elkövetők, ennek 97%-a a DeFi protokollokból származott. Az ellopott érték többsége két lopásból származott: a 600 millió dolláros Ronin bridge áttöréséből március végén, és a 320 millió dolláros wormhole támadásból februárban. A jelentés felvázolta, hogy 2022-ig a legtöbb ellopott pénz – több mint 840 millió dollár – Észak-Koreával kapcsolatban álló hackerekhez került.
 
A hackelés mellett a DeFi-n keresztül végrehajtott kripto csalások másik népszerű formája a pénzmosás is folyamatosan nőtt az elmúlt években. A DeFi protokollok a bűnözői tevékenységekhez kapcsolódó kriptoalapú pénzeszközök 69%-át teszik ki. A jelentés a legtöbb ilyen protokoll természetét – amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyik tokent másikra cseréljék – a digitális eszközök mozgásának nyomon követésének nehézségével magyarázza. Ezenkívül a legtöbb DeFi projekt esetében a KYC (know your customer) követelmények hiánya vonzóbbá tette őket a bűnözők számára.
 
A jelentés a hírhedt, Észak-Koreához köthető Lazarus Group példáját hozta fel, amely tavaly 91 millió dollár értékben mosott tisztára kriptovalutákat több protokollon keresztül. A csoport állítólag az ellopott tokeneket ethereumra és bitcoinra cserélte, majd egy központi tőzsdére utálás után fiát valutára váltotta.
 
Kriptomat Bitcoin és kriptovaluta váltó
 

 

Gyakoriak az NFT-s csalások is

Egy másik közkedvelt kripto csalás az ún. NFT wash trading. A wash trading egy olyan piaci manipuláció, amely mesterségesen felduzzasztja az illikvid eszközöket. Technikailag ugyanazon entitás által kezelt pénztárcák között kereskednek az NFT-kel, így a többi piaci szereplő, többek között a potenciális vásárló azt látja, hogy az eszköz iránti kereslet magas.

NFT scam I Cryptofalka Forrás: hongkiat.com
 
A kutatás egy olyan példát hozott, ahol maipuláció révén több mint 650 000 wETH-t generáltak a tranzakciós mennyiségben. Az incidensek ugyanazon a platformon történtek, mert a piactér ösztönző jutalmakat fizetett az NFT-k kereskedéséért a platform natív tokenje formájában. A felhasználók további tokeneket szerezhetnek, ha gyakrabban hajtanak végre tranzakciókat a fiókok között. Eközben az NFT gyűjtőket megtéveszthetik, ugyanis azt hiszik, hogy a ténylegesnél több tranzakciós tevékenység történik a piactéren.

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -2.23% $61,577.58
Ethereum ETH -1.29% $3,033.45
BNB BNB -0.34% $535.57
Solana SOL 1.66% $136.11
XRP XRP 1.41% $0.5014
Dogecoin DOGE -2.41% $0.1508
Cardano ADA -0.12% $0.4529
Litecoin LTC 1.34% $80.15
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!