Egyszer (?) volt a blokkláncon kutyavásár: Mi a Shiba Inu?

Szerző: | febr 15, 2022 | Altcoin, Altcoin ismertető, Árfolyam elemzés

A Shiba Inu a Dogecoin felívelését követően megjelent kutyás coinok falkájának az alfája. Egy Ethereum alapú tokenről van szó, amit mém coinnak is szokás nevezni, mivel az ismert Shiba Inu mémből jött a név és az arculat. Valójában a Doge coin mémjére épül a Shiba Inu, mivel a Doge coin mémjének kutyafajtáját hívják Shiba Inunak. A koncepció lényege, hogy egy internetes popkultúrában elterjedt brand felkelti az érdeklődést és mindenki be akar szállni, mielőtt a coin olyan népszerű lesz a kriptovaluták között, mint a mém a közösségi médiában.

 

 

MI AZ A SHIBA INU COIN (SHIB)?

 

A SHIB altcoin legfontosabb adatai:

Elérhető: Binance, Coinbase, KuCoin, Huobi
Konkurenciái: DOGE, Dogelon
Legmagasabb ár: 0,000079 USD / 0,000001 BTC
Legalacsonyabb ár: 0,000000000133 USD / 0,000000000001 BTC

Fejlesztői aktivitás: 7/10
Felhasználói aktivitás: 10/10
Piaci megbízhatóság: 8/10
Vélekedés: 8/10

 

HOGYAN INDULT A SHIBA INU?

A Shiba Inu coint egy Ryoshi (japánul halász) álnéven ismert programozó hozta létre egyfajta decentralizált közösségépítési kísérlet gyanánt, a honlap tanulsága szerint. Ryoshi hangsúlyozza, hogy nem számít az alkotó, tehát nincs főnök a projekten, és ő maga a mai napig nem birtokol egy SHIB tokent sem. A woofpaper (whitepaper) felteszi a kérdést: Milyen lenne egy olyan kriptovaluta, amit 100%-ban a közössége irányít? A projekt ökoszisztémájához tartozik még a ‘Dogecoin killer’ token a LEASH, és a BONE.

Összesen 1 kvadrillió (1 000 000 000 000 000 000 000 000) SHIB token létezik, azonban ez a eszetlenül magas szám rendkívül alacsony névértéket eredményez; 1 dollárból a kezdetekben milliónyi SHIB tokent lehetett venni. Ez része a projekt félkomoly attitűdjének, itt aztán mindenki dobálhatja a milliárdokat. Mivel az árfolyam szem előtt van, a darabszámra pedig nem mindenki néz rá, ezzel erősen rájátszottak arra az illúzióra, hogy a Shiba Inu egy tényleg nagyon olcsó token – érdemes és könnyű felhalmozni belőle egy tekintélyes mennyiséget. Nem is trafáltak mellé, a token valóban futótűzként terjedt a kisbefektetők körében és hamar parabolikus pályára állt az árfolyam.

A készlet kb. felét (505 billiót) az anonim fejlesztők átküldték Vitalik Buterin (Ethereum alapító) ETH címére. Érdekes húzás volt, ami mögött az a magyarázat állt, hogy mindennek van gyengepontja, viszont ha Buterin nem önti rá a piacra a saját részét, a Shiba Inu megmarad és nőni fog. Buterin azonban kb. 1 milliárd dollárnyi SHIB tokent felajánlott az indiai covid helyzet megsegítésére. Ennek a tőkének az elköltése nem egy tételben zajlik, de a hírre, illetve az első 50 billió SHIB átutalására a Shiba Inu árfolyam elszenvedett egy 50%-os árfolyamesést. A saját készletének 90%-át pedig tokenégetéssel megsemmisítette.

 

shiba inu buterin | Cryptofalka

Forrás: cryptoknowmics.com

 

A SHIBA INU ÖKOSZISZTÉMA COINJAI

A Shiba Inu világában három token létezik:

SHIB: A fő token, aminek a felét az alkotók a UniSwapon lockolták likviditási célból, a másik felét Vitalik Buterin kapta, aminek 90%-át (az összes token 40%-át) elégette.

LEASH: Eredetileg egy ún. rebase tokennek indult, ami azt jelenti hogy az árfolyama egy másik valutához, ezesetben a Doge coinhoz kötött. Később a fejlesztők további funkcionalitást adtak neki, úgyhogy az árfolyama elköszönt a Doge-tól. Összesen 107 646 darab létezik belőle. A token stakelhető a ShibaSwap-on, ezzel a DEX likviditásának fenntartásában játszik szerepet. A stakelés itt a bury (elásás) nevet kapta, mivel a LEASH stakelésével xLEASH tokeneket kapunk, amíg bent tartjuk a tokent, ezzel pedig SHIB, BONE és LEASH tokenekre tehetünk szert. Így támogatják egymást a Shiba Inu tokenjei.

 

shib leash bone | Cryptofalka

Forrás: coinmarketbag.com

 

BONE: Ez a governance token a Shiba Inu ökoszisztémában, tehát a fentebb említett közösségi irányítás instrumentuma. A BONE birtokosok szavaznak minden hálózatot érintő kérdésről. 250 millió tokent hoztak létre, így a mennyisége nagyságrendileg a SHIB és a LEASH között van.

 

HÁROM TOKEN MELLÉ DEX IS JÁR – LÁSSUK A SHIBASWAP-OT

A Shiba Inu tokeneket megtaláljuk a centralizált tőzsdéken, de tarthatjuk egy Ethereum tárcában is a következő tízszerezésre várva. Addig is kezdhetünk vele valamit a Shiba Inu saját DEX-én.

Dig: Ez a likviditás biztosítás fantázianeve, a történet pedig ugyanaz, mint minden likviditási platformon. Párokban köthetjük le a tokenjeinket LP tokenekre (SSLP) cserélve. 

Woof: A fenti folyamat ellentéte. Amikor az SSLP-ket kivesszük a likviditásból és jutalmul BONE tokeneket kapunk. Ha mást is zavar, hogy ez a funkció nem a Treat (=jutifalat) nevet kapta, vegyen BONE tokent és szavazzuk meg 🙂

 

shibaswap | Cryptofalka

Forrás: shibaswap.com

 

Bury: A SHIB, LEASH és BONE tokenek stakelése. Ha stakeljük a Shiba Inu tokenjeinket, xSHIB, xLEASH és xBONE tokeneket kapunk a flexibilis lekötés időtartamára, ezeket visszaválthatjuk az eredeti tokenekre. Tudni kell, hogy a stake hozamok elég jók, de a BONE jutalomnak csak a harmadát kapjuk meg a stakelés végén, a többi hat hónapra lockolva lesz.

Swap: A tokenek cserélgetésére van itt lehetőség, nem csak a Shiba Inu tokenjei között, hanem többszáz más kriptovalutát is adhatunk-vehetünk a ShibaSwapon.

Bonefolio: Itt tudjuk nyomon követni a portfoliónkat, amit a DEX-en tartunk. Nem csak a tokenjeink aktuális értékét adja össze, de a Dig és Bury funkciókban lévő pénzünk aktuális kamatait is láthatjuk szépen egy helyen.

NFTs: Természetesen van NFT kollekció a Shiba Inu platformján is, több mint 10 000 Shiboshi-ból lehet válogatni.

Nagy Gábor

 

Magyarország legnagyobb NFT közössége csatlakozás
 

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  2. A digitális ezüst. Mit érdemes tudni a Litecoinról
  3. Mi a Bitcoin, blockchain technológia vagy a kriptovaluta kereskedés?
  4. Mi az Ethereum? Részletes kriptovaluta projekt ismertető
  5. A magyarok kedvenc altcoinja! Ripple projekt ismertető
  6. A dobogóért is versenyző stabilcoin! Tether projekt ismertető
  7. Bitcoin újratöltve! Mi a Bitcoin Cash és hogyan jött létre?
  8. Ez a Binance coin, a legnagyobb kriptovaluta tőzsde terméke
  9.  

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

#NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.