Mi is ez a yield farming, amiről annyian beszélnek?

Szerző: | okt 28, 2020 | Blokklánc hír, Kriptovaluta

A címben szereplő yield farming kifejezés kapcsán, ha szótárt ragadunk könnyen juthatunk arra a következtetésre, hogy az az nem más mint gazdálkodás a hozamokkal. Ám mivel ez nem egy mezőgazdasági témával foglalkozó hírportál, hanem a kriptovilág híreiről tudósító szakmai oldal, így minden bizonnyal nem az agrár világában fogunk ezúttal elmerülni. Bár az kétségtelenül hangzatos gondolat, hogy itt van az ősz, itt van a betakarítás ideje.

 

Yield farming, avagy fogjuk munkára a kriptovalutánkat!

A kripto befektetéseinket illetően szerencsére nem csak az ősz folyamán lehet a hozamok begyűjtéséről szót ejteni. Ezúttal a korábban is részletezett Decentralizált Pénzügyi technológiához (DeFi) kapcsolódó újabb fogalmat mutatunk be. Ez lesz a ,,yield farming”. A yield farming egyszerűen megfogalmazva egy olyan módszer, aminek segítségével növelni tudjuk meglévő kriptovalutánk mennyiségét. Okosszerződéseken keresztül kölcsönadjuk a kriptonkat, amiért cserébe megfelelő hozam jár. Ez így egyszerűnek hangzik, azonban korántsem az.

 

Hogyan működik a yield farming?

Az alap ötletben nem sok újdonság van. Befektetjük a pénzünket és hozamot várunk el cserébe. Ebben az esetben viszont a farmerek egy komplex stratégia mentén fektetnek be újra és újra, annak érdekében, hogy maximalizálják a nyereséget. Az alapvető elgondolás tehát az, hogy valaki tokenek formájában jutalomban részesül, amiért befektetett egy DeFi alkalmazás működésébe. A yield farming tevékenységet szokták ,,liquidity mining”-nak is nevezni. Az angol elnevezés utal is rá, hogy lényegében likviditást biztosítunk egy projekthez, amiért cserébe megkaphatjuk a projekt tokenjét.

Működését illetően a yield farming bizonyos szempontból hasonlít a stakingre, ám annál lényegesen bonyolultabb. Ehhez kapcsolódóan további két fogalommal kell még megismerkedni.

Yield farming investment I Cryptofalka

Liquidity provider (LP) és liquidity pool. Az előbbi azon személyek csoportja, akik likviditást biztosítanak az utóbbinak, azaz a likviditási poolnak. Ez a bizonyos likviditás pool lényegében egy okosszerződés, amelyben rögzítik a rendelkezésre bocsátott (lekötött) összegeket. Azok, akik likviditást biztosítanak (LP) a pool számára jutalomban részesülnek, amit különböző tokenek formájában kapnak meg. A jutalmat (hasznot), aztán újból befektetik egy másik poolba, ahol újabb tokeneket kap az illető. Ezáltal a yield farmerek egy hosszú láncolaton keresztül és komplex stratégiát követve forgatják pénzüket.

A fenti tevékenyég jellemzően az Ethereum láncán történik, így a jutalom is valamilyen ERC-20-as tokenek formájában realizálódik. Maga a yield farming nem újkeletű dolog, de 2020 nyarán erőteljesen felkapott modellé vált, amikor is a Compound  elindította a COMP tokenjét.

 

Milyen előnye és hátránya lehet a yield farmingnak?

A legkézenfekvőbb előny az nem más, mint a befektetésekért kapott profit. Azok, akik egy DeFi projektbe elsők között szállnak be, komoly hasznot érhetnek el a bevezetést követő esetlegesen gyors árfolyamnövekedés miatt. Ezek a tokenek aztán eladhatók egy kellően magas árfolyamon, majd az összeg újból visszafordítható a rendszerbe egy másik DeFi projekten keresztül. Ez a ,,Ki mint vet, úgy arat” tipikus esete!

Nincsen haszon kockázat nélkül és ez ebben az esetben hatványozottan igaz. A legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy a támogatott projektek és a hozzájuk tartozó okosszerződések mögött olykor megkérdőjelezhető minőségű kódolás található. Gyakori a kódrészletek lopása is a versenytárs projektektől ami, ha nem megfelelően van összedolgozva, akkor komoly biztonsági problémát jelenhet. Ilyen volt a YAM nevű token is, amely augusztusi kibocsátása során a nulláról 57 millió dollárra ugrott kettő nap alatt. Majd vissza nullára, mert súlyos kódolási és biztonsági hibákat fedeztek fel benne. A yield farming másik nagy kockázatát a heves árfolyam mozgások jelentik. Erről itt írtunk korábban.

 

Yield farming összefoglalás

A blokkláncban az a szép, hogy újabb és újabb innovatív ötletek megvalósulásához kínálnak eszközt és lehetőséget. Ilyen a napjainkban népszerű yield farming is, amely nem új találmány, ám a decentralizált pénzügyi projektek népszerűvé válásával robbantak be a köztudatba. Komoly anyagi haszonnal kecsegtetnek, de nem elhanyagolható a kockázat sem, ezért mindenképpen érdemes komolyan mérlegelni a befektetés előtt.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2019/2020; Cryptofalka
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

[web_stories_embed url="https://cryptofalka.hu/web-stories/mi-a-bitcoin%3f-kriptovaluta-kezdoknek-i-cryptofalka/" title="Mi a Bitcoin? Kriptovaluta kezdőknek I Cryptofalka" poster="" width="360" height="600" align="none"]

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka