Az Európai Unió köröket ver az USA-ra kriptoszabályozásban

Szerző: | szept 19, 2023 | Kriptovaluta, nft

“Az Európai Unió köröket ver Amerikára a kriptovaluták szabályozása terén.” – állítja a svájci vezérigazgató. “Az USA-nak még van mit tennie.”

 

Európa köröket ver az Amerikai szabályozásra

Ígéretes nyár volt az idei a digitális eszközök számára Európában – különösen ahhoz képest, hogy az Egyesült Államokban milyen hűvös fogadtatásban részesültek a kriptoeszközök.

Augusztusban a kontinens üdvözölte az első tőzsdén kereskedett alap (ETF) elindítását a Bitcoin spot piacain a Jacobi FT Wilshire Bitcoin ETF amszterdami bevezetésével. A szabályozási fronton az Európai Unió kriptoeszközök piacairól (Markets in Crypto Assets, MiCA) szóló, a digitális eszközök köré tervezett átfogó keretrendszer jogi egyértelműséget teremtett a digitális eszközökkel foglalkozó vállalatok számára a tömb országaiban.

banner I Cryptofalka

Az Egyesült Államokban a digitális eszközöknek nehezebb szezonjuk volt. Annak ellenére, hogy a Wall Street olyan nagyágyúi, mint a BlackRock és a Fidelity néhány nagy horderejű spot ETF-kérelmet nyújtottak be, az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet lassított minden jóváhagyást, ami hátráltatta a Bitcoin-piacokat. Ugyanakkor folytatta a kriptotőzsdékkel szembeni kemény fellépését, miközben a Kongresszus küzd a saját szabályozási törvényjavaslatának elfogadásáért.

 

Az EU versenyelőnyben van a blokklánc iparban

Az Egyesült Államok irigykedő iparági szereplői számára a transzatlanti kontraszt azt bizonyítja, hogy Európa egyre előrébb tart. Lars Christensen, a Concordium igazgatótanácsának elnöke szerint Európa “évek óta nem tudta utólérni Amerikát“, de az idei nyári lépések azt mutatják, hogy az egyértelmű szabályozás jelentős versenyelőnyt jelent.

“Azt mondanám, hogy Európa valószínűleg egy kicsit előrébb jár a játékban. Ebben az értelemben az USA-nak még van mit tennie” – mondta Christensen.

Európa feljebb lépett a digitális eszközbarát joghatóságok listáján is. A DealBook adatai szerint 2022-ben Európa megelőzte az Egyesült Államokat a digitális eszközökkel foglalkozó startupok ugródeszkájaként; az adatok szerint 3 977 új iparági vállalkozást indítottak a térségben, szemben az Egyesült Államokkal, ahol 3 357-et.

Még a finanszírozás terén is – ahol az USA továbbra is domináns – az európai startupok 14%-os növekedést tapasztaltak a kockázati tőkebefektetésekben, szemben az amerikai 4%-os csökkenéssel tavaly.

 

Szerepcsere az a technológiai iparágakban

A technológiai és pénzügyi iparágak hagyományos menedékhelyeként az Egyesült Államok lemaradása Európa mögött egyfajta szerepcsere. Évtizedeken át az amerikai szabályozást tekintették a kevésbé terhesnek, míg Európát bürokratikusabbnak, szigorúbb szabályok betartására kötelezettnek tartották.

Ez a szerepek felcserélése világossá vált azzal, hogy Európa megelőzte az Egyesült Államokat a Bitcoin spot ETF-ért folytatott versenyben. Az Egyesült Államokkal ellentétben, ahol a Bitcoin spot ETF-re való törekvés egy évtizedes, folyamatos elutasításokkal járó tortúra, Európában legalább 2015 óta aktívak a Bitcoinhoz kapcsolódó tőzsdén kereskedett termékek, a svédországi székhelyű XBT Bitcoin Tracker One bevezetésével.

Annak ellenére, hogy a SEC aggályokat fogalmazott meg a spot ETF-ek piaci manipulációra való hajlamával kapcsolatban, Christensen szerint ez Európában nem volt ennyire vitatott.

“Nem emlékszem, hogy akkoriban ilyen vita lett volna, és Európában ez az aggály nem tűnt olyannak, ami nagyon sok szabályozót érdekelt volna” – mondta Christensen.

Az amerikai szabályozási rendszer jellege is egyedi kihívásokat jelent, amelyek sokkal hangsúlyosabbak, mint a tengerentúlon.

Lowell Ness, a Perkins Cole ügyvédi iroda Fintech-ügyekben vezető partnere elmondta, hogy az amerikai értékpapír-törvényeket szinte “szándékosan homályosnak” tervezték, ami eltér az európai, szerinte “szárazabb” megközelítéstől. Az amerikai felfogás nagyobb rugalmasságot biztosít a szabályozóknak a szabályok megállapításában, de egyben az ügynökségek közötti területi háborúknak is kedvez.

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

[web_stories_embed url="https://cryptofalka.hu/web-stories/mi-a-bitcoin%3f-kriptovaluta-kezdoknek-i-cryptofalka/" title="Mi a Bitcoin? Kriptovaluta kezdőknek I Cryptofalka" poster="" width="360" height="600" align="none"]

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka