7 fontos tudnivaló a bitcoin tranzakciókról

Szerző: | nov 4, 2022 | Blokklánc hasznos, Kriptovaluta

Számos kérdés merülhet fel, ha bitcoint szeretnénk utalni egy adott tárcába vagy online felületre. Mi most hét pontban összefoglaltuk neked a fontos tudnivalókat a Bitcoin tranzakciókról!

 

1. Vissza lehet követni egy Bitcoin tranzakciót?

Ugyan könnyen nyomon lehet követni őket blokklánc explorer segítségével, de egyre nehezebb névtelenül Bitcoin-tranzakciókat lebonyolítani.

Természetesen lehetséges egy Bitcoin (BTC) tranzakció nyomon követése. A Bitcoin Explorer lehetővé teszi a Bitcoin blokkláncon végzett tevékenység feltérképezését. Ennek az átláthatóságnak köszönhetően a tranzakciók nyomon követhetők, és a blokkláncra úgy is gondolhatunk, mint egyfajta nyílt adatbázisra, amely tele van Bitcoin-tranzakciókkal.

Bitcoin tranzakció I Cryptofalka

Forrás: inbusinessphx.com

Más kriptovaluták, mint az Ether (ETH) és a Solana (SOL) szintén rendelkeznek saját blokklánc explorerekkel, az Etherscannel és a SolScannel. Mindegyikben információkat találhatunk a blokkláncon lévő tranzakciókról, például arról, hogy mennyi kriptót küldtek és mely címek voltak érintettek a tranzakcióban. A blokklánc átláthatósága ellenére sokan még mindig úgy gondolják, hogy továbbra is lehet névtelenül Bitcoin-tranzakciókat végrehajtani.

Azonban egyre több országban vezetik be a KYC (Know Your Customer) szabályokat, amelyek megkövetelik, hogy felfedjük személyazonosságunkat a központosított kereskedési platformokon. Ezáltal a kormány számára sokkal könnyebb kideríteni, hogy milyen tranzakciókat bonyolítottunk le, és hogy mi van a Bitcoin-tárcánkban.

Ahhoz, hogy egy központi piacon kereskedni lehessen, személyes adatokat kell megadni a tőzsdének, így Bitcoin-címek magán információkhoz köthetők. A korábbi tranzakciókat bármikor megtekinthetjük, mivel annak adatai nem törlődnek.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

2. Mi teszi a Bitcoint nyomon követhetővé?

A Bitcoin-tranzakciók nyomon követhetők, mivel a Bitcoin blokklánca teljesen átlátható, és minden tranzakciót nyilvánosan tárolnak egy elosztott főkönyvben.

2013 óta különböző tanulmányok foglalkoznak a Bitcoin-tranzakciók és a hozzájuk kapcsolódó személyazonosságok nyomon követésével. Bár a kriptovalutákkal lehetséges az anonimitás egy bizonyos formáját megteremteni, a Bitcoin blokkláncon keresztül nehéz teljesen névtelenül tranzakciókat küldeni. Ezáltal a blokkláncok továbbra is teljesen nyíltak és mindenki számára hozzáférhetőek.

A blokklánc átláthatóságának köszönhetően a pénzmozgások könnyen nyomon követhetők. Ha egy tárca címe mögött álló személyazonosság ismert, akkor a végrehajtott tranzakciók visszavezethetők és monitorozhatók a jövőben. Mindemellett az összes részletesen megtekinthető. Így nemcsak azt lehet kideríteni, hogy milyen összeget küldtek, hanem azt is, hogy melyik időpontban és melyik tárcához.

 

3. Hogyan követhetőek nyomon a Bitcoin tranzakciók?

A jogszabályok és a felügyelet fokozódásával a hatóságok könnyebben nyomon követhetik a csalárd BTC-tranzakciókat, ha megtalálják a Bitcoin tárca címe mögött álló személyazonosságot.

 Az elmúlt években világszerte több milliónyi kriptovalutát foglaltak le különböző hatóságok. A bűnözők felismerték a blokklánc technológiában rejlő lehetőségeket, és megpróbáltak minél anonimabb módon kriptovalutákat, többek között Bitcoint vásárolni.

Végül ez sok visszaélőnek nem vált be, ezáltal le lehet vonni a következtetést, hogy a Bitcoin-tranzakciók nem teljesen anonimak. Ezek az események hozzájárultak a jogszabályok szigorításához, és fokozták a csalárd tranzakciók felkutatását.

Ha valaki olyan Bitcoin-tárcákról kereskedik, amelyeknek a személyazonossága nem ismert, a tranzakciókat gyorsan vissza lehet keresni, de a személyazonosság kiderítése időbe telhet. Viszont amikor valaki a kriptovalutáit amerikai dollárra akarja cserélni, már sokkal könnyebb a tárca tulajdonosának kilétét kinyomozni és a tranzakciókat visszakövetni.

 

4. Rá lehet keresni egy Bitcoin tárca címére?

Bitcoin tárcák címét a Bitcoin explorer segítségével meg lehet keresni. Egy kriptocím megtalálása azonban nem jelenti azt, hogy a mögötte álló személyazonosságot is megismerjük.

Bitcoin tárca I Cryptofalka

Forrás: changelly.com

Ha nincs semmilyen azonosító információ a Bitcoin-tárcához, akkor nehéz rálelni a mögötte lévő személyazonosságra. A blokklánc-keresők segítségével könnyen meg lehet találni a tranzakciókat és címeket, de sok időt vehet igénybe, hogy kiderítsük, ki áll egy tárca címe mögött.

A tárcacímek nem feltétlenül névtelenek, viszont még így is nehéz lehet őket megtalálni. A Bitcoin-tárca címét álnévnek, aliasnak nevezik, amely különbözik valakinek a tényleges nevétől. Az adatok nem kötődnek identitáshoz, de így is kideríthető valakinek a személyazonossága vagy az álneve.

 

5Milyen kihívásokkal jár egy Bitcoin-cím követése?

Nehéz nyomon követni a Bitcoin-tranzakciókat, amikor az emberek különböző tárcákat és Bitcoin-mixereket használnak. Ezek a tényezők megzavarják a keresési folyamatot és sok időt vesznek igénybe.

Annak ellenére, hogy a Bitcoin-tárca felhasználói számára kihívást jelent a teljesen névtelen tranzakciók lebonyolítása, számos módja van annak, hogy megközelítsék az anonimitást. Lehetőség van például kriptovaluta-mixer használatára.

Ebben az esetben egy Bitcoin-mixer biztosítja, hogy a Bitcoin nehezen nyomon követhető legyen. Ez úgy történik, hogy a különböző személyek BTC-tranzakcióit összekeverik egy pool-ban, majd a tranzakciókat a kívánt címekre küldik.

Emellett a pénztárcákat is nagyon nehéz lehet ellenőrizni. Ha nem szeretnénk, hogy a Bitcoin-hálózaton végzett tevékenységeink nyomon követhetőek legyenek, egyfajta álcát hozhatunk létre. Ha több tárcát hozunk létre, és ezek között hajtunk végre különböző tranzakciókat, akkor bárki számára nehezebbé válhat a műveletek és a tárcák nyomon követése.

Mindkettő önmagában is nehéz feladat, de a kombinációjukkal sokkal nehezebbé válhat a Bitcoin-címek felderítése. A tranzakciók és pénztárcák visszakeresése rengeteg időt és energiát igényel.

 

6. Lehet anonim Bitcoin-tárcád?

Léteznek névtelen Bitcoin-tárcák, de óvatosnak kell lennünk a kezelésük során. A tárca célja megszűnik, amint felfedjük a személyazonosságunkat.

Természetesen lehetséges egy névtelen Bitcoin-tárca létrehozása. A tárca önmagában azonban nem elegendő az anonimitás biztosításához. Ha több tranzakciót hajtunk végre, a személyazonosság egy olyan pénztárcához rendelhető, ahol ez az információ ismert. A tőzsdékre vonatkozó szigorított KYC szabályok miatt egyre nagyobb kihívásnak tűnik a teljesen anonim tranzakciók lebonyolítása.

Mindazonáltal vannak olyan Bitcoin-tárcák, amelyek lehetővé teszik, hogy teljesen névtelenül működjön a procedúra. Ilyen például az Electrum tárca, amely hardveres tárcával is integrálható. Viszont érdemes először megvizsgálni, hogyan kerül a Bitcoin erre a pénztárcára, mielőtt az anonim pénztárca használata mellett döntünk. Amikor a BTC-t egy KYC-vel rendelkező tőzsdéről küldik, az anonimitás már megszűnik.

 

7. Megosszam a Bitcoin-címemet nyilvánosan?

A nyilvános kulcsok megosztása nem jelent problémát, de győződjünk meg arról, hogy a titkos kulcsot harmadik fél nem találhatja meg. A tranzakciókat viszont küldhetjük a nyilvános kulcsra.

Bitcoin cím I Cryptofalka

Forrás: komodoplatform.com

A Bitcoin-címét veszélytelenül megoszthatod nyilvánosan. Így biztonságosan lehet adományokat vagy kifizetéseket teljesíteni. Egy nyilvános címen keresztül nem lehet kriptovalutákat ellopni. A kriptók lopása csak akkor lehetséges, ha valakinek sikerült megszereznie a privát kulcsokat.

A Bitcoin-tárcák mindig különbséget tesznek a nyilvános és a privát kulcsok között. A nyilvános kulcs az e-mail címhez hasonlítható. Bárki küldhet rá e-maileket, de csak az e-mail cím tulajdonosa olvashatja azokat. Egy kriptovaluta-cím esetében sincs ez másképp, hiszen mások is használhatják ezt a címet kriptók küldésére, és csak a cím tulajdonosa használhatja a digitális vagyont.

A privát kulcs a tárcába való belépéshez szükséges jelszó. Fontos, hogy ezt az egyedi kódot egy olyan offline helyen tároljuk, ahol senki sem férhet hozzá. A személyes adatok, például a privát kulcsok és a tárca jelszava másokkal való megosztása az adott tárca kiürítését eredményezheti. Ezért a nyilvános kulcsot csak szükség esetén osszuk meg, a többi kódot pedig lehetőleg tartsuk biztonságos helyen.

 

Csatlakozz te is a publikus kriptovaluta kereskedő discord csatornánkhoz!

Cryptofalka Discord csatlakozás

 

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

[web_stories_embed url="https://cryptofalka.hu/web-stories/mi-a-bitcoin%3f-kriptovaluta-kezdoknek-i-cryptofalka/" title="Mi a Bitcoin? Kriptovaluta kezdőknek I Cryptofalka" poster="" width="360" height="600" align="none"]

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka