Vonzóbb és hasznosabb lehet a CBDC mint a fiat valuta

Szerző: | jún 5, 2021 | Kriptovaluta

A hagyományos valuták digitalizálása, mint az euró, CBDC -ként növelheti nemzetközi vonzerejüket – állítja az Európai Központi Bank.

Az Európai Központi Bank (EKB) legújabb jelentésében azt állítja, hogy az európai pénz globális vonzerejének megtartásához szükség van annak digitalizására. A digitális fizetőeszköz létrehozásának elmulasztása veszélyeztetné a pénzügyi stabilitást – figyelmeztet az EKB. A szabályozókat aggasztja az a kilátás, hogy a technológiai óriások uralják a fizetéseket a „mesterséges valutájukon” keresztül.

 

Az EKB megvizsgálta az euró szerepét a CBDC projekt tükrében

A fiat pénznemek globális vonzereje a gazdasági fundamentumoktól függ, de a digitális pénz egyes jellemzői elősegíthetik azok bevezetését a kibocsátó joghatóságon túl is – jegyezte meg az Európai Központi Bank (EKB), az euró nemzetközi szerepének nemrégiben készített áttekintésében. A különleges tervezési jellemzők ösztönözhetik a gazdasági szereplőket, hogy a digitális eurót fizetőeszközként, elszámolási egységként és értékraktárként használják – mondja a szabályozó.

EKB CBDC I Cryptofalka

Forrás: https://blockchain.news/

A biztonság kulcsfontosságú jellemző, hangsúlyozza a bank, mivel a központi bank digitális pénzneme (CBDC) követelés lenne a kibocsátó mérlegében, és mérsékelhetné a hagyományos, határokon átnyúló ügyletekhez kapcsolódó kockázatokat. A CBDC alacsonyabb tranzakciós költségekkel járna, kiterjesztené a fizetési szolgáltatásokhoz való hozzáférést és csökkentené a közvetítői díjakat. A CBDC-vel lényegében hatékonyabbá és olcsóbbá válhatnak a pénzátutalások.

Az euróövezet központi bankja úgy véli, hogy a CBDC részben vagy teljes mértékben, az instabil nemzeti valuták helyettesítésére is képes a gyenge gazdaságú országokban. Helyi fizetési eszközzé, takarékossági eszközzé, és végül elszámolási egységgé válhat. A digitális pénznem megkönnyítené az elektronikus számlák, nyugták, személyazonosságok és aláírások használatát.

 

Az EKB aggódik a fizetéseket uraló külföldi tech-óriások miatt

Az Európai Központi Bank hangsúlyozza, hogy a CBDC hozzájárulna a belföldi fizetési rendszerek autonómiájának fenntartásához. Másrészt, ha a központi bank nem hozza létre a digitális valutát, az a pénzügyi rendszer stabilitását is veszélyezteti. A jelentésben a CBDC -ről készített tanulmány szerzői, Massimo Ferrari és Arnaud Mehl, figyelmeztetnek:

Aggodalomra adhat okot egy olyan helyzet, amikor a belföldi és a határokon átnyúló fizetéseket a nem belföldi szolgáltatók uralják, ideértve azokat a külföldi technológiai óriásokat is, amelyek potenciálisan mesterséges valutákat kínálnak a jövőben.

Facebook I Cryptofalka

Forrás: https://news.bitcoin.com/

Az olyan vállalatok, mint a globális közösségi média platform, a Facebook, a saját valutájuk fejlesztésén fáradoznak, amelyek népszerűsége nagy ügyfélkörük miatt gyorsan növekedhet. A közgazdászok szerint “ez nemcsak a pénzügyi rendszer stabilitását veszélyeztetheti, hanem magánszemélyek és kereskedők is kiszolgáltatottak lesznek néhány erős piaci erővel rendelkező domináns szolgáltató számára.” Ferrari és Mehl úgy gondolja, hogy ez “befolyásolná a központi bankok monetáris politikai megbízatásának és végső hitelezőként való teljesítésének képességét”.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

A szerdán nyilvánosságra hozott tanulmány, a digitális valuta alternatív tervezési lehetőségeit is feltárja, megjegyezve, hogy sajátos jellemzők határozzák meg a CBDC elérhetőségét és nemzetközi szerepét. E jellemzők között szerepel az együttműködés képessége a nem belföldi fizetési rendszerekkel, a felhasználók anonimitása, valamint az online és offline átutalások és elszámolások mögöttes mechanizmusa.

A digitális euró hozzájárulhat az euró globális vonzerejének erősítéséhez, de nem változtatná meg azokat az alapvető erőket, amelyek meghatározzák a nemzetközi valuta státuszát, például a stabil alapokat, a kibocsátó gazdaság nagyságát és a pénzügyi piacok likviditását – zárja a jelentés.

OKEX_banner_Cryptofalka

 

Összegzés

Az EKB még nem kezdeményez digitális europrojektet. A tisztviselők korábban jelezték, hogy a Kormányzótanács döntése 2021 közepe körül várható. Azonban már néhány nemzet dolgozik már a CBDC kibocsátásán, köztük Kína, az Egyesült Államok és Oroszország.

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Így gyűjts passzív jövedelemet a PancakeSwap segítségével

A PancakeSwap egy Binance Smart Chain (BSC) alapú DEX (decentralizált tőzsde), amit ismeretlen fejlesztők hoztak létre. Alapötletében az Ethereum blokkláncon működő SushiSwap-hoz hasonlít, tehát közösségi irányítással üzemel, és farmolásra nyújt lehetőséget likviditás biztosítása ellenében, valamint további funkciókat kínál jutalmak bezsebelésére.

Mi a Binance Earn és hogyan farmolhatsz kamatokat vele?

Kriptovalutát szerezni nem csak vásárlással, bányászással, vagy kereskedéssel lehet. A Binance tőzsde Binance Earn platformja számos blokklánc alapú saját pénzügyi termék tőkealapjához biztosít fedezetet és/vagy likviditást. Aki a tőzsde hitelezési, stakelési és DeFi tevékenységeihez hozzáteszi a lekötött tőkéjét, részesül a nyereségből passzív bevétel formájában.

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.