A blokklánc alkalmazásának lehetőségei az egészségügyben

dec 29, 2019 | 0 hozzászólás

A blokkláncot és kriptovalutákat bemutató cikkeinkben már részletesen tárgyaltuk a technológia működését és a különböző projektekben rejlő lehetőségeket. Általánosságban bemutattuk, hogy milyen fontosabb területeken tudná az emberiség hasznát venni a blokkláncnak. Mivel az életünket meghatározó dolgok közül az egészségünk a legfontosabb, így ezúttal az egészségügy világába teszünk egy mélyebb kitekintést. Áttekintjük, hogy a blokklánc alkalmazása milyen módon segítené a meglévő rendszer hatékonyabb és biztonságosabb működését, illetve bemutatunk röviden egy hazai jó példát is a gyakorlatból.

 

A működési elv lényege

Függetlenül attól, hogy milyen területen vizsgálódunk elmondható, hogy a technológia egyik legfontosabb előnye annak decentralizált jellegében rejlik. Mivel a rendszer működését több(ezer) független szereplő hálózata határozza meg, biztosítja azt is, hogy az adatok hozzáférhetőek és hitelesek maradjanak.

A Deloitte egy tanulmánya szerint a blokkláncon tárolva ezek az adatok a jelenleginél szélesebb körben elérhetővé válnának a szolgáltatók által. A decentralizáltság kritériuma eredményeként az egész világon bármelyik szolgáltatónak hozzáférést adhatnánk az adatokhoz függetlenül attól, hogy ki, mikor melyik országban él. A szabad hozzáférés azonban nem jelent biztonsági kockázatot, mivel a privát kulcsának birtokában mindenki maga dönti el, hogy kinek ad ezekhez az adatokhoz hozzáférést.

 

Kórtörténet útja a blokkláncon

Az ugyan igaz, hogy nem mindegyik folyamat igényli blokklánc alkalmazását. Azokban az esetekben viszont fontos szerep juthat a blokkláncnak, amikor a rendszer többszereplős és közöttük információ csere szükségeltetik (társadalombiztosítás-kórházak-páciensek), vagy a bizalomnak és biztonságnak kiemelten fontos szerepe van (egészségügyi adataink ilyenek).

A folyamat kezdeti lépéseit jól szemlélteti az alábbi ábra:

blokklánc-egészségügy

Az egészségügyben tevékenykedő szervezetek különböző szolgáltatásokat nyújtanak a pácienseknek. Az ehhez kapcsolódó adatokat a szolgáltató meglévő informatikai rendszere tárolja. Ennek része többek között az ügyfél nyilvános azonosítószáma, amely alapján viszont az adott személy nem beazonosítható, inkább csak hivatkozási számként működik. Ezt a számot és a hozzá kapcsolódó adat mezőket elhelyezi a blokkláncon.

A folyamat harmadik szakaszából kiolvasható, hogy ezáltal létrejön egy biztonságos, ám jól kutatható adatbázis. Fontos jellemző, hogy személyhez köthető adatok alapból nem olvashatók ki, viszont a demográfiai jellemzők alapján (nem, életkor, betegség) hasznos elemzések készíthetők.

blokklánc-egészségügy

Az eljárás részeként kialakuló adatbázis elérése ugyanakkor nem a fő cél, sokkal inkább az eredménye a technológiának. A kutatási adatok és elemzések a jelen és jövő betegségeinek leküzdésében elengedhetetlenül fontosak. A blokkláncon őrzött adatok fő előnye, hogy a páciens, saját privát kulcsának birtokában azzal osztja meg személyes, egészségügy adatait, kórtörténetét, akivel szeretné. Aki viszont nem kapott az információhoz hozzáférést, az továbbra is csak egy demográfiai kritériumok alapján rendszerezhető adathalmazt lát.

 

Egészségügyi blokklánc a hazai gyakorlatban

A rendszer azonban nem csak elméletben és feltételesen működik. Az pedig külön örömteli, hogy ezúttal egy magyar ötletről is szót ejthetünk. Az Etheal nevet viselő projekt célja, hogy a blokklánc segítségével megreformálja az egészségügy működését. Segítségével létrejön egy világmérető orvosi adatbázis, ahol a rendszerben szereplő doktorokkal felvehetjük a kapcsolatot, időpontot egyeztethetünk és ami a legfontosabb, értékelést is adhatunk. Az Etheal az ethereum blokkláncára épül és a HEAL nevű tokent használja ösztönzésre, illetve a rendszeren belüli bármilyen vásárlásra. Segítségével ,,megjutalmazhatók” az orvost értékelő felhasználók, de a doktorok is ezzel fizethetnek például a kiemelt megjelenésért.

blokklánc egészségüy etheal

Az egészségügy csak egy a számos terület közül, amely esetében a blokklánc technológia használata komoly sikerrel kecsegtet. Kétségtelenül hatékonyabb és egyszerűbb rendszer jöhet létre általa, de ehhez szükséges a fogyasztói tudatosság is. Hosszú távon a rendszer valamennyi szereplője profitálhat belőle.

Borítókép: https://seeromega.com/10-benefits-challenges-blockchain-technology-healthcare/

További ajánlott cikkeink:

  1. MONERO BÁNYÁSZAT, HOGYAN HOZD KI A MAXIMUMOT A GÉPEIDBŐL

  2. 2020-BAN JÖN A FRANCIA ÁLLAMI KRIPTOVALUTA

  3. PRIORITÁST AD AZ EURÓPAI UNIÓ ÚJ VEZETÉSE A KRIPTOPÉNZEKNEK

  4. KRIPTOVALUTA TŐZSDE ISMERTETŐ! MINDEN, AMIT TUDNOD KELL A NAGYOKRÓL

  5. A VILÁG KEZD MEGŐRÜLNI, A PÉNZÜGYI RENDSZER A VESZTÉBE ROHAN

 

Cryptofalka háttér

 

Elérhetőségek:

Privát kereskedő csoport: https://cryptofalka.hu/privat-csoport/

CryptoFalka oktatási csomagok: https://cryptofalka.hu/uzlet/#csomagok

Facebook: https://www.facebook.com/cryptofalka/

Twitter: https://twitter.com/CryptofalkaH

Instagram: https://www.instagram.com/cryptofalka/

Támogass minket: Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat biztosítja az olvasók számára, a következő címeken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük!

Bitcoin donate (BTC): 35tHyC7NEBrZZ4iqR3t44USnyYeNqyWFkD
Ethereum donate (ETH): 0xB21D62e01474DAd0c11007f0e2385699520610f5
Litecoin donate (LTC): LRp3T4gxZbep6U1bjeDZ9CxKpb8xbnDZr6

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Vásárolj kriptovalutát

kereskedési stratégiák

Privát csoport korábbi elemzései

Kriptovaluta projekt ismertetők

A digitális ezüst! Mit érdemes tudni a Litecoinról?

A Bitcoin legnagyobb alternatívája. Kicsit privát, kicsit okosszerződéses, kicsit Bitcoin. Miért jobb? Miért nem? Tekintsük át a Bitcoin Cash eredetét és legfontosabb jellemzőit.

Bitcoin újratöltve! Mi a Bitcoin Cash és hogyan jött létre?

A Bitcoin legnagyobb alternatívája. Kicsit privát, kicsit okosszerződéses, kicsit Bitcoin. Miért jobb? Miért nem? Tekintsük át a Bitcoin Cash eredetét és legfontosabb jellemzőit.

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.