Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
A világ kezd megőrülni, a pénzügyi rendszer a vesztébe rohan

A világ kezd megőrülni, a pénzügyi rendszer a vesztébe rohan

Tűzviharként vonult végig a szakmai körökben az amerikai dollár milliárdos befektető kritikája, amelyben sötét képet festett a jelenlegi pénzügyi rendszerről. Ray Delio gondolatait olvashatjátok mai cikkünkben, egy kis Cryptofalkával fűszerezve. Itt lenne az idő a "B terv-re"?   B, mint bitcoin ;) 

 

Csúcson a negatív hozamú kötvények

A rendszer megromlott és a pénzügyi világ kezd megőrülni. És, hogy miért gondolom ezt? Itt egy  gyors példa: A pénz szinte ingyenes azok számára, akik hitelképesek, mert a befektetők, akik ezt adják, hajlandók akár kevesebbet is visszakapni, mint amennyit adnak. Igen, konkrétan sokan azért fektetnek be, hogy utána kevesebbet kapjanak vissza! Pontosabban a befektetőknek a nyújtott hitelek sokszor nagyon alacsony vagy akár negatív kamatlábakkal futnak. A negatív hozamú kötvények piaci értéke mára meghaladta a 17 trillió dollárt!
 
pénzügyi rendszer
 
És, hogy miért csinálják ezt? Mert egyes befektetőknek óriási mennyiségű pénzük van ahhoz, hogy befektessenek, amit a központi bankok erőltetnek, azzal, hogy pénzügyi eszközöket vásárolnak a gazdasági tevékenység és az infláció fellendítésének érdekében.
 
 

Az infláció arra ösztönzi az embereket, hogy inkább befektessék, mint költsék a pénzüket

Viszont a gazdaság élénkítésére szánt összegeket a befektetők általában inkább befektetik, mint hogy elköltsék, ennek pedig a fő oka az infláció! Ezzel a pénzügyi rendszer tovább feszíti a húrt, a jelenleg látható dinamikára már pedig volt példa a múltban is. Ezzel a pénzügyi eszközök árai magasan szárnyalnak, viszont a jövőben várható hozamok visszaestek, a gazdasági növekedés és az infláció továbbra is lassú.
 
pénzügyi rendszer_2 Forrás: https://www.businessnewsdaily.com/3443-what-is-inflation.html
 
A nagy áremelkedések és az ebből következően alacsony várt hozamok nemcsak a kötvényekre vonatkoznak; ugyanúgy igazak a részvényekre, a magántőkére és a kockázati tőkére is!
 
 

"Mindegy mibe, csak fektessünk valamibe" hangulat van a pénzügyi piacon

Egy részről a befektetők hatalmas mennyiségű pénze, más részről a korábbi részvényesek sikertörténetei miatt az új technológiai cégeknek iszonyatosan jól megy a szekere. Jelenleg szinte több ilyen cég van már a piacon, mint anno a dot-com lufi időszakában. Ezeknek pedig nem kell még nyereséget sem termelniük a részvényeik eladásához, mert ehelyett elég ha eladják az "álmokat" a befektetőknek. Nagyon sokan szeretnének rengeteg pénzt befektetni annak a reményében, hogy a megcsinálják vele a szerencséjüket.
 
dot_com_bubble Forrás: https://moneymorning.com/2015/06/12/the-dot-com-crash-of-2000-2002/
 
Még olyan startupokba is injektálják a befektetéseiket, amelyekbe már így is több pénz van mint amennyi kellene... A pénzügyi nyomás, amely a befektetőket terheli érthető, mivel ezeknek a befektetési kezelőknek nagy mennyiségű elkötelezett és nem befektetett készpénzük van. Ezt pedig be kéne fektetni ahhoz, hogy hozni tudják a kliensek elvárásait és fedezzék a költségeiket.
 
 

A világ eközben még jobban eladósodik

Ugyanakkor nagy államháztartási hiány áll fenn, ami szinte biztosan növekedni fog még a jövőben is. Ez még nagyobb adósságot fog teremteni, amely további eladósodásra fogja kényszeríteni a kormányokat. Ez pedig annyira kritikus, hogy nem oldható meg anélkül, hogy ne emelnék a kamatlábakat. Ennek emelkedése viszont pusztító lenne a piacok és a gazdaságok számára, mert az egész világ már régóta "longban van".
 
pénzügyi rendszer_3 Forrás: https://businessmirror.com.ph/2018/09/27/report-long-trade-war-would-hurt-america-more-than-china/
 
Honnan lesz pénz ezen kötvények megvásárlásához és a hiányok finanszírozásához? Majdnem biztos, hogy a központi bankok fogják finanszírozni ezeket, amelyek a frissen nyomtatott pénzükkel fizetik meg az adósságokat. Ez pedig az a pont, ahol a biztonságos pénzügyi módszereket kihajítják az ablakon. Ez folytatódni és még jobban erősödni is fog, különösen azokban az országokban, ahol a tartalék valuta van jelen - az Egyesült Államokban, Európában és Japánban, dollár, euró és jen.
 
 

Nem lesz elegendő pénz a nyugdíj- és egészségügyi kötelezettségek finanszírozásához

A nyugdíj- és egészségügyi befektetések kifizetései egyre inkább esedékesek lesznek. Mindeközben, akiknek fizetniük kellene ezt, nincs elegendő pénzük a kötelezettségeik teljesítéseihez. Számos olyan nyugdíjalap van, amelyeknek befektetései céljai sokkal magasabbak (kb. 7%), mint a reálisan előállítható piaci hozamok. Azok, akiknek részesülniük kéne ezekben a hozamokban pedig arra számítanak, hogy betartják a szerződött feltételeket. Ők általában tanárok és egyéb kormányzati alkalmazottak, akikre még a költségvetési csökkentés is nyomást gyakorol. Valószínűleg nem fogják némán tűrni juttatásaik további csökkentését.
 
Míg a nyugdíjalapoknak legalább van valamilyen finanszírozása, az egészségügyi ellátási kötelezettségeket már most „amikor mész, fizetsz” alapon finanszírozzák. Ezt tovább rontja a változó demográfia, ami miatt kevesebb keresőnek kell támogatnia az egészségügyre szoruló baby boom-generációt. Így mondanunk sem kell, hogy nincs elegendő pénz ezen kötelezettségek finanszírozására sem.
 
pénzügyi_rendszer4 Forrás: http://www.discussio.hu/penzugyi-anarchia-uralkodik-az-egeszsegugy-egyes-teruletein/
 
 

Három opció maradt: Juttatások csökkentése / adók emelése / további pénz nyomtatás

Mivel nincs elegendő pénz a nyugdíj- és egészségügyi kötelezettségek a finanszírozására, valószínűleg elég csúnya harc lesz annak meghatározására, hogy a hiányt mivel pótolják:
 

1) juttatások csökkentése
2) adók emelése vagy
3) pénz nyomtatása (amelyet szövetségi szinten meg kell tenni, és át kell adni azoknak az állami szerveknek, akiknek szükségük van rá).
 
pénzügyi_rendszer6 Forrás: https://www.shutterstock.com/video/clip-5555234-money-printing-press-making-hundred-dollar-banknotes
 
Ezek pedig tovább fogják súlyosbítani a vagyonhiány elleni küzdelmet! Noha a három út közül az egyik sem mondható megfelelőnek, a pénznyomtatás a legkönnyebb út, mert ez a legrejtettebb módszer az "érték teremtésre". Ez pedig szépen vonzza magával az eszközárak emelkedését is.
 
Fontos, hogy az adósságok és egyéb pénzügyi kötelezettségek, egy adott pénzösszegben vannak meghatározva. Így mindössze annyit kell tenniük, hogy elegendő pénzt nyomtatnak ezek finanszírozására. Mivel a kinyomtatható pénzmennyiségre vagy annak értékére már nincs korlátozás, ez a legegyszerűbb út. Ennek az egyszerűnek tűnő útnak viszont hatalmas a kockázata, ugyanis veszélyezteti a három nagy világtartalék valuta életképességét.
 
 

Közeledne a paradigmaváltás?!

A pénz (hitel formájában) alapvetően ingyenes azok számára, akiknek van megfelelő fedezetük és hitelképességük. Ugyanakkor nem hozzáférhető azoknak, akiknek nincs hitelképességük, ami hozzájárulhatna a növekvő vagyonukhoz, lehetőségekhez. Ez pedig óriási különbségeket teremt a társadalmon belül!
 
E különbségeket tovább fokozza a technológiai fejlődés is, amely miatt a befektetők és a vállalkozók is már túlságosan lelkesednek, hiszen a munkavállalóikat gépiesített környezettel helyettesíthetik. "A pénz felülről lefelé folyó rendszere" már nem működik, így megsérül az a rendszer, amellyel a kapitalizmus a legtöbb ember számára működött.
 
pénzügyi_rendszer7
 
Ezek a körülmények pedig hosszú távon fenntarthatatlanok, és már nem is lehet érdemben mit tenni, csak 2008 óta halasztgatjuk a dolgot. Ezért gondolom úgy, hogy a világ nagy paradigmaváltáshoz közeledik.
 
 

Záró gondolatok

A cikkünkben Ray Dalio november 5-én megjelent gondolatait olvashattátok a jelenlegi pénzügyi rendszer hibáiról. Természetesen közvetlenül nem kapcsolódik ezen téma a kriptovaluták világába, viszont szerintem sokatoknak eszetekbe jutottak a blockchainnek a hasznos funkciói, amelyek segíthetnének a meglévő rendszer hibáin. (Decentralizáció, transzparencia stb.)
 
 

Lehet, hogy pontosan ezen indokok miatt alkotta meg a Bitcoint  Satoshi Nakamoto 2008-ban pénzügyi válság csúcsán? Valószínű, bár a biztos választ talán sosem tudjuk már meg. Viszont, hogy munkássága tovább él és akár betöltheti ezt a feladatot is az már nem kérdés! A blokklánc széleskörű felhasználási módjairól itt olvashattok: Mire is jó a blokklánc? – Alkalmazási megoldások a gyakorlatban.

Forrás: https://www.linkedin.com/pulse/world-has-gone-mad-system-broken-ray-dalio

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -1.14% $66,600.52
Ethereum ETH -0.74% $3,459.72
BNB BNB -2.28% $580.69
Solana SOL -1.54% $176.24
XRP XRP 0.23% $0.5994
Dogecoin DOGE -1.82% $0.1347
Cardano ADA -3.63% $0.4196
Litecoin LTC -4.06% $71.26
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!