Hogy tört be a Polkadot (DOT) a legnagyobbak közé?

Szerző: | júl 7, 2021 | Altcoin ismertető, Kriptovaluta

A Polkadot az egyike a következő generációs blokklánc protokolloknak, mert a hálózatán okosszerződés funkció középpontjában a többi blokklánc összekapcsolása áll. Az infrastruktúra Web 3.0-ra van fejlesztve, ami a végfelhasználók harmadik fél nélküli közvetlen interakciójáról szól. A Polkadot ökoszisztémájában működő dAppok, platformok, tokenek és NFT-k új módon internetes monopóliumok nélkül kötik össze az embereket és digitális pénzeiket.

 

MI AZ A POLKADOT (DOT)?

 

A DOT altcoin legfontosabb adatai:

A DOT coinról itt találsz naprakész piaci információt.

Elérhető: Binance Huobi Kraken, Coinbase
Konkurenciái: LINK, BNB, ADA, IOTA
Legmagasabb ár: 55 USD / 0,00095 BTC
Legalacsonyabb ár: 2,76 USD / 0,000207 BTC

Fejlesztői aktivitás: 10/10
Felhasználói aktivitás: 9/10
Piaci megbízhatóság: 9/10
Vélekedés: 9/10

 

POLKADOT ÉS AZ INTEROPERABILITÁS

A blokklánc a Bitcoin indulása óta velünk van. Annak ellenére, hogy forradalmi technológiának tartják, azért vannak korlátai, amikkel érdemes foglalkozni. A különálló blokkláncok, nem képesek kommunikálni egymással. Az interoperabilitás bevezetésével viszont megoldódik az adattovábbítás a láncok között, ami hatékonyabb applikációkat és szolgáltatásokat eredményez.

A fejlesztők dolgoznak egyes blokkláncok összekapcsolásán, aminek segítségével „A” együtt tud működni „B”-vel. Amit a Polkadot fejlesztő cége, a Web3 Foundation ígér, az minden, akár több száz kriptovaluta közös munkája, ami egy hálózaton belül tud kommunikalni és tranzakciókat értelmezni egymás között.

polkadot blockchain

 

MIBEN MÁS A POLKADOT BLOKKLÁNCA?

A Polkadot egy nyílt forráskódú protokoll bárki számára, aki a blokklánc technológia fejlődésének következő lépésére kíváncsi. Az alapötlet Dr. Gavin Wood-é, aki az egyik Ethereum társalapító, ő és csapata a biztonság, skálázhatóság, és innováció figyelembevételével hozta létre a Polkadot blokkláncot és a DOT kriptovalutát. A kódolás a kezdetektől azzal a szemlélettel zajlott, hogy a Polkadoton kívül használatos adat is lehet a blokklánc okosszeződéseinek forrása és eredménye.

Egy funkcionális önálló lánc a Polkadoton a parachain (párhuzamos blokklánc), a fő lánc pedig a relay chain. Az elv az, hogy a relay chain könnyedén kommunikál az összes parachainnel. Ezek a parachainek azt az ETH 2.0-hoz hasonló sharding megoldást kölcsönzik a Polkadotra, amit az Ethereum most már évek óta tesztel, de még nem vezetett be. A tranzakciók validálásánál nem kell az egész lineáris blokkláncot olvasni, és felülírni, csak egy külön szálat, ami egy dApphoz, vagy tokenhez tartozik. A sebesség, és az egyszerre bonyolítható műveletek száma így rendkívül magas, illetve a blokklánc különböző részeit alkotó parachaineken zajló aktivitás nem terheli relay chaint, vagy az azzal együttműködő más parachainek kapacitását.

gavin wood

Egy cég, vagy fejlesztő létrehozhatja a saját parachainjét a Substrate platformon, ami egy kriptovaluták és decentralizált hálózatok fejlesztésére használt keretrendszer. Amint a láncot hozzákapcsolják a Polkadot ökoszisztémájájoz, az kompatibils lesz a többi parachainnel és a relay chainnel is.

A hálózatokon keresztülívelő applikációk és szolgáltatások létrehozása sokkal kézenfekvőbb ezzel a megközelítéssel. Eddig a láncok közötti tranzakciók, akár adatról, akár digitális pénzről beszélünk, nem volt lehetséges ilyen nagy arányban. A hálózat validátorai ellenőrzik és hagyják jóvá ezeket a tranzakciókat a parachaineken. Egy validátor akár több parachain adatait is validálhatja, illetve a tranzakciókat akár több parachainen is eloszthatják a skálázhatóság érdekében.

 

A PARACHAIN ELŐNYEI

A Polkadotot több ok miatt is választhatják a fejlesztők. A fontosabb szempontok a blokkláncok korlátosságaival függnek össze, a figyelembe vett tényezők a skálázhatóság, személyre szabhatóság, interoperabilitás, irányítás és fejleszthetőség.

A parachain megoldásból fakadóan a skálázhatóság területén igen jól szerepel a Polkadot. A párhuzamosan futó láncok miatt a hálózat sokkal nagyobb mértékben terhelhető, mint például az Ethereum.

parachain

A személyre szabhatóság szintén a parachainek segítségével kap támogatást. Mivel minden projekt saját funkciók szerinti parachaint kap, a parachain működésének szabályai a saját céljára konfigurálhatók, a Substrate pedig gondoskodik arról, hogy a külön láncok integrálhatók legyenek a relay chainhez és a Polkadot rendszeréhez.

Ami az interoperabilitást illeti, a zökkenőmentes adattovábbítás az appokon nagy előny, egyes ágazatokban mint pl. a pénzügy, az élő adatfrissítésnél lassabb megodások szóba sem jöhetnek. Akár egy teljes pénzügyi ökoszisztéma létrehozható a Polkadoton úgy, hogy minden funkciót vagy szolgáltatást más parachain lát el.

polkadot ecosystem

Minden közösség, ami egy parachaint üzemeltet, a saját belátása szerint irányíthatja a saját hálózatát. Emellett, minden parachain hozzájárul a Polkadot egészének működtetéséhez is. A visszajelzések a különböző parachainek működése során szélesebb spektrumon hozzák a gyakorlati tapasztalatokat, ami a projekt fejlődédéhez alaposabb hozzáadott értéket jelent.

A parachainek fejlesztése, frissítése szintén rendkívül könnyedén zajlik, nincs szükség hard forkra, a natív lánc egy az egyben felülírható a fejlesztések megszavazott elemeivel, anélkül, hogy a blokklánc szétválna két, vagy több kisebb láncra.

Nagy Gábor

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  2. A digitális ezüst. Mit érdemes tudni a Litecoinról
  3. Mi a Bitcoin, blockchain technológia vagy a kriptovaluta kereskedés?
  4. Mi az Ethereum? Részletes kriptovaluta projekt ismertető
  5. A magyarok kedvenc altcoinja! Ripple projekt ismertető
  6. A dobogóért is versenyző stabilcoin! Tether projekt ismertető
  7. Bitcoin újratöltve! Mi a Bitcoin Cash és hogyan jött létre?
  8. Ez a Binance coin, a legnagyobb kriptovaluta tőzsde terméke
  9.  

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.