Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mi az az NFT és miért bír hatalmas potenciállal?

Mi az az NFT és miért bír hatalmas potenciállal?

Mélyedj el az NFT-k világában és fedezd fel a digitális műalkotások mögötti értéket és potenciális befektetési lehetőségeket részletes útmutatónkkal.

Mi az az NFT és minek a rövidítése?

Az NFT egyfajta kriptovaluta, hasonlóan a Bitcoinhoz vagy az Ethereumhoz. Viszont, amíg a legtöbb kriptovaluta felcserélhető, úgy az NFT (Non-Fungible Token) nem helyettesíthető token a blokkláncon. Egy olyan digitális alkotás, amely egyedi, nem helyettesíthető és minden információja valamint életútja a blokkláncon nyomon követhető. Digitális tanúsítványként lehet elképzelni őket, melyek egyedi és ritka digitális tartalmak eredetiség igazolásához hasznosak.

Míg a hagyományos digitális tartalmakat tetszés szerint másolhatjuk és menthetjük, addig az egyedi nem felcserélhető tokeneket mindig csakis egyvalaki birtokolhatja. Az összes tranzakció és fontos információ a blokkláncon transzparensen és meghamisíthatatlanul visszakövethető.

NFT elemzések és tippek I Cryptofalka

A hagyományos kriptovaluták esetén a tokenek lehetnek ugyan véges számúak (lásd BTC), de mindegyik token egyforma. Addig a non-fungible tokenek esetében minden egyes token egyedi és véges számú készlettel bír. Ez a tulajdonság számos ágazat szakembereinek a fantáziáját megmozgatta és olyan területeken kísérleteznek vele, mint játékipar, digitális személyazonosság vagy akár a művészeti alkotások. A technológia jellegéből adódóan, akár tulajdonrész megvásárlására is van lehetőség nagyobb értékű alkotások esetén. A fentiek alapján NFT lehet egy teljesen digitális eszköz vagy akár egy digitalizált változata egy fizikailag is létező terméknek.

NFT-k és a digitális műalkotások

Az NFT-k olyan különleges digitális műalkotások, amelyeket blokklánc technológiával hoznak létre és melyek egyedülálló tulajdonjogot képviselnek. Ezáltal lehetővé teszik a digitális műalkotások kizárólagos tulajdonjogának és eredetiségének igazolását. A non-fungible tokenek forradalmat hoztak a művészeti világban, mivel áttörést jelentenek az értékes digitális műalkotások terén. Lehetővé teszik a művészek számára, hogy közvetlenül értékesítsék és nyomon kövessék alkotásaik értékesítését a digitális térben.

nft kereskedői tagság I Cryptofalka

Vegyünk egy egyszerű példát a jelenlegi fizikai világból: Bárki kinyomtathatja a fizikai világban is a Mona Lisa festményét, de mindig csakis az eredeti változatnak lesz igazán értéke. Kicsit hasonlóan foghatók fel az NFT-k is a digitális világban. Egy hagyományos képet bárhányszor lemásolhatsz, de csakis az eredetiséget igazoló tokennek lesz igazán értéke.

Ha egy NFT-t átküldök valakinek nem egy újabb digitális másolat jön létre az illetőnél, hanem ténylegesen átadom neki a digitális tartalmat. Ez teszi lehetővé a kizárólagos birtoklást és műgyűjtést a digitális világban.

Milyen digitális tartalom lehet NFT?

Nem csak képek, hanem bármilyen digitális tartalmak is lehetnek NFT-k és hordozhatják annak tulajdonságait!

  • Képek, videók, hanganyagok
  • Digitális műalkotások
  • Digitális jegyek, tagságok
  • Kedvezményre jogosító kuponok
  • Számítógépes játékbeli tárgyak, skinek
  • Metaverzum beli területek, eszközök
  • Szervezeteken belüli tulajdonhányad (DAO)
  • Stb.

Valószínűleg sok év múlva a legtöbb digitális tartalmunk már nem felcserélhető token lesz. Social profilképünk, Spotify előfizetésünk, számítógépes karaktereink...

Mi adja az NFT értékét?

Az NFT a kripto és blokklánc piacon belül is a legfiatalabb és legspekulatívabb szegmense, ezért egy kimondottan volatilis és nehezen beárazható területről beszélünk! Míg az olyan kézzelfogható műalkotások, mint a Mona Lisa, vagy a fizikai gyűjtők, mint az NBA játékoskártyák, meghatározott értékekkel bírnak, az NFT-ket néző befektetőnek nehéz dolga lehet eldönteni, hogy egy adott eszköz vagy gyűjtőeszköz megéri-e a pénzét. Viszont maga a technológiában rejlő potenciál hatalmas és még talán nem is látjuk hova tud majd kifutni ez az egész.

Ahogyan kezdetben a digitális pénz, a Bitcoin értékét is nehéz volt megérteni, úgy a digitális műalkotások és NFT-k világa is kezdetben szürreálisnak és idegennek tűnhet. Pedig a fizikai világban már ma is rengeteg hasonló példát láthatunk. Gondoljunk csak a bélyeggyűjteményekre, a ritkaság számba menő kosaras kártyákra, vagy egy luxusórára, aminek ára egy jól csengő márka név miatt sokszorosa a vele azonos paraméterekkel bíró társainál.

NFT | Cryptofalka addevice.io

Az NFT-k ugyanezt a presztízs iránti vágyat teljesítik meg, csak a digitális világban. Valóban ez lenne a műgyűjtés és a művészet következő szintje? Hát... egyelőre sokak szerint eléggé úgy fest. Például annak, aki 390 000 dollárt fizetett egy 50 másodperces NFT videóért vagy, aki 6,6 millió dollárt fizetett az egyik legnevesebb NFT kreátor, Beeple egy videójáért. Akinek már egyik digitális alkotását az egyik legnevesebb britt aukciósházban is árverésre bocsátották. Manapság pedig egyre több hagyományos kiállításon jelennek meg hasonló digitális alkotások.

Az NFT-k értékét mindig a piac és a közösség árazza be, eközben pedig egyre inkább előtérbe kerülnek a token tulajdonosoknak járó kizárólagos kedvezmények és előnyök. Ez mellett igazán fontos szerepet kap a hovataartozás kifejezése és a digitális, social világban való megjelenés (profilképek, skinek).

Leghíresebb NFT projektek és piacterek

Híres NFT projektek: Cryptopunks, Bored Ape Yacht Club, Beeple, Axie Infinity, Azuki, Mutant Ape Yacht Club, DeGods...

Leghíresebb NFT projektek I Cryptofalka

Vezető NFT piacterek: Opensea, Magic Eden, Blur, LooksRare...

Leghíresebb NFT piacterek I Cryptofalka

Mainstream vállalatok akik letették már az NFT-k mellett a voksukat: Adidas, Spotify, Instagram, Ebay, Nike, Coca-Cola

NFT vásárlás: Hol és hogyan juthatok hozzá?

Szinte kivétel nélkül kriptovalutáért tudunk egyelőre csak non-fungible tokeneket vásárolni. Ehhez szükségünk lesz egy kripto tárcára és digitális fizetőeszközre, vagyis kriptovalutára. A leggyakrabban elfogadott fizetőeszközök a vásárlásához az Ethereum, Solana, Matic és BNB. Ezen tokennekkel való interakcióhoz elengedhetetlen a blokklánc és az alapvető kriptográfiai műveletek ismerete. Magukat az NFT-ket is digitális tárcában tudjuk tárolni, hasonlóan a kriptovalutákhoz.

Ezenkívül az NFT-ket is tudjuk küldeni, adni és venni, ugyanúgy, mint a kriptovalutákat. A művésztől közvetlenül is vásárolhatunk digitális alkotásokat, amikor az alkotó saját értékesítést tart, és közvetlenül értékesíti a saját műveit. Ezt az első elsődleges értékesítést "mintelésnek" nevezzük és az első vásárlók általában különféle kedvezményekben részesülnek. Ezután ezeket lehet tartani, vagy akár másodlagos piacterekben is értékesíthetjük őket.NFT | Cryptofalka Forrás: https://www.ibm.com/

A másodlagos piactereken történő értékesítés kvázi NFT-aukciósházak révén valósulhat meg. Ezekben a piactereken lehetőség van adni, venni és licitálni az NFT-kre. Néhány főbb NFT-aukciósház például az Opensea, a Magiceden, a LooksRare és a Solanart. Emellett sok projekt saját aukciós oldalt hoz létre, például az Axie Marketplace, a CryptoPunks vagy az NBA Top Shot.

A Web3 és a metaverzum alapja

A Digitális térben való birtoklás és az non-fungible tokenek egészítették ki a VR és az AR technológiákat ahhoz, hogy létrejöhessen a tökéletes Metaverzum. Egy olyan digitális valóság, ahol a fizikai világhoz hasonlóan tudunk élményeket megélni és tárgyakat, területeket birtokolni, cserélni adni/venni. A metaverzum nem csak lakossági, de oktatási és ipari szempontból is nagy jelentőséggel bír és nagyban hozzájárul az ipar 4.0-hoz.Metaverzum I Cryptofalka

WEB1 - A felhasználó a weben, mint olvasó van csak jelen. Mintha egy könyvet olvasnánk
WEB2 – A felhasználó a weben írni és olvasni is tud. Képes tartalmakat gyártani és megtekinteni
WEB3 – A felhasználó az írás és olvasás mellett képes ténylegesen digitális tartalmakat birtokolni. A birtoklás joga előnyökhöz juttathatja bizonyos online felületeken (Adidas NFT) Web3 példa: A digitális tárcám kulcsát csak is én birtoklom. Az tartalmazza mondjuk az összes social adatomat. Ezzel én csatlakozok egy social platformhoz, miközben én tulajdonolom továbbra is a saját adataiamat és mondjuk nem a Facebook. Ha úgy döntök bármikor lecsatlakozhatom a tárcámat és az adataimat is.

Leggyakoribb NFT csalások

Mint minden kripto iparágban az NFT iparágban is sok a rosszindulatú ember. Aktív kereskedőként nagy az esély arra, hogy csalással, átveréssel is találkozzunk. A leggyakoribb csalások közé sorolható az adathalászat, és a hamisított NFT-k kiadása.

NFT csalás I Cryptofalka Forrás: smallbiztrends.com

Hogyan védhetjük meg magukat az NFT csalásoktól? Először is a legfontosabb a tájékozódás, a csalások megértése. Ha megértjük a leggyakoribb csalásokat, nagyobb eséllyel kerüljük el őket.

A legfontosabb dolog, amit tudnunk kell, hogy mint egyéb kriptonál, ebben a szektorban is létezik a pump and dump effektus. A csalók rosszindulatúan az NFT-re nézve pozitív hírekkel árasztják el az internetet. Ez a token árának felemelésére szolgál. Ha sikeresek a taktikájuk, magas áron tudják értékesíteni az értéktelen NFT-t. A hamis információk terjesztésére sokszor az a kriptoközösség számára kedvelt platformokat használják, mint a Telegram vagy a Discord.

Az ügyes hackerek az adathalász módszert is sikeresen alkalmazzák. A csalók hamis előugró ablakokat használnak, amelyek ismert, normál megjelenésű oldalakra vezetnek, például a pénztárcánkra mutató hivatkozásokkal. Az álcázott weboldal a személyes adatainkat kéri, amelyeket arra használnak, hogy ellopják a vagyonunkat.
A harmadik gyakori NFT átverés a szellemi tulajdon megsértésére összpontosít. Egy-egy digitális alkotás vagy éppen kollekció létrehozására a művész sok-sok órát áldoz. Ha valaki a munkájukat lemásolja az hatalmas veszteséget okozhat a művésznek. A csalók elveszik a művész munkáját, és NFT-vé alakítják. A vásárlók azt hiszik, hogy eredeti műalkotásba fektetnek be, és nagy értékű ajánlatokat tesznek.

Staking jutalmak és passzív jövedelem

Az NFT stakingért kapott jutalmak típusa a platformtól és az token típusától függ. A legtöbb NFT staking platform időszakos jutalmakat kínál, amelyeket általában naponta vagy hetente fizetnek ki. Függetlenül attól, hogy milyen tokent használnak a jutalmak stakeléséhez, a kapott tokenekkel kereskedhetsz és esetleg át is válthatod őket más kriptovalutákra vagy fiat pénzekre.

Ezenkívül vannak olyan platformok is, amelyek decentralizált autonóm szervezetekkel (DAO) rendelkeznek. Itt a tulajdonosok zárolhatják eszközeiket egy DAO poolba, vagy más néven staking poolba, amely lehetővé teszi számukra, hogy részt vegyenek a platform irányítási feladataiban. Mivel az NFT piacon a tokenek nagy része különféle blokklánc játékokhoz tartozik, számos staking lehetőség kínálkozik a játssz-és-keress (play-to-earn) játékokban is.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 0.33% $67,097.24
Ethereum ETH 0.62% $3,119.99
BNB BNB -0.20% $579.87
Solana SOL 1.33% $175.05
XRP XRP -0.28% $0.5224
Dogecoin DOGE 0.06% $0.1556
Cardano ADA -0.67% $0.4806
Litecoin LTC 0.28% $84.24
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!