Miért van velünk az infláció, hogyan védekezz ellene?

Szerző: | szept 7, 2020 | Árfolyam elemzés, Blokklánc hasznos

Szinte természetesnek tekintjük az infláció hatására folyamatosan leértékelődő fizetőeszközünket. De miért is? Bemutatjuk a jelenség okát, ellenszereit. 💉

Szinte biztosan mindenkinek megvan az az érzés, amikor a nagyszülők mondják, hogy mennyi pénzért vették meg első házukat, vagy mennyi volt az első keresetük. Ilyenkor általában ledöbbenünk, hogy úristen mennyire jó lenne ha most ennyiért vásárolhatnánk.

Ennek a jelenségnek az oka az infláció, amely a fizetőeszközünk folyamatos leértékelődését jelenti. Azt nem lehet kijelenteni, hogy az infláció egy negatív dolog, viszont a túl magas infláció mindenképpen. Miért takarítana meg valaki, ha a pénze egyik napról a másikra egyre kevesebbet érne? Ennek a témának járunk utána részletesebben. ⤵️

 

Mi az infláció?

Az infláció a fizetőeszközünk vásárlási erejének folyamatos a csökkenése. Hatására egy termék ára az egyik időpontban még például 10 000Ft, néhány év múlva pedig már 11 000Ft. Vagy fordítva nézve a dolgot a pénz folyamatos leértékelődésének következtében egységnyi pénzből, egyre kevesebb terméket vagy szolgáltatást vásárolhatunk.

Az infláció esetében egy széleskörű jelenségről van szó, vagyis ez a relatív leértékelődés nem 1-2 termékkel szemben jön létre, hanem egy olyan jelenség, amely hatása szinte az összes termék és szolgáltatás árába begyűrűzik. Időbeni hatása általában hosszú, vagyis nem egyik-napról a másikra, hanem folyamatosan hosszabb időtáv alatt érezteti a hatását. A legtöbb ország ezért éves szinten méri a saját pénzének inflációját, melyet %-os formában ad meg.

Infláció I Cryptofalka

Forrás: https://www.investopedia.com/terms/i/inflation.asp

A képen egy kávéval kapcsolatos példát láthattok. Vagyis azt, hogy egy csésze kávé ára hogyan emelkedett a dollárral szemben. (Vagy inkább a dollár hogyan veszített fizető erejéből, aminek hatására egy kávé ára többnek tűnik)

 

Mi az infláció oka?

A pénz inflációjának több oka van, ezek közül a kettő legnyílvánvalóbbat és legfontosabbat emelnénk ki:

  1. A fizetőeszköz készletének folyamatos és sokszor hirtelen növekedése. Általában egy termék árát a kereslet-kínálat határozza meg. Ha elképzeljük azt, hogy az egyik időpillanatban a gazdaságok által termelt termékek és a szolgáltatások száma állandó, ekkor ha hirtelen megnöveljük a fizetőeszközök készletét, akkor azzal az árak emelkedését idézzük csupán elő. Vagyis nincsen “ingyen ebéd”, a “könnyű pénz nem pénz”. A rendelkezésre álló pénz készlet folyamatos és drasztikus növelése a pénz értékének lassú, de folyamatos csökkenését vonja magával.
  2. Az infláció másik egyértelmű oka a készlethiány egy alapvetően keresett termék vagy szolgáltatás iránt, vagyis, amikor túl sok “az eszkimo, de kevés a fóka”. Ekkor sokan hajlandóak minimálisan többet is fizetni az adott áruért azért, hogy birtokolhassák. Ez pedig az adott termék árának növekedését vonja maga után, melynek hatása akár más termékek és a gazdaság többi részére is kigyűrűzhet.

Dollár infláció I Cryptofalka

A fenti ábrán az amerikai dollár folyamatos leértékelődését, inflációját láthatjátok. Vagyis azt, hogy egy dollár vásárló ereje hogyan csökkent közel 100 év alatt -95%-al. Ugyanis a Bitcoinnal és az arannyal ellentétben a dollár, mint nemzeti pénz mennyisége nem korlátos.

 

Miért létezik egyáltalán infláció?

Egészen az első világháborúig a legtöbb modern állam az “arany standardot” alkalmazta, vagyis az arany volt az a központi fizetőeszköz, amihez a termékek és fizetőeszközök ára kötve volt. Az arany jó értékörző, mert limitált belőle a rendelkezésre álló készlet, illetve az alap készlet/kitermelés aránya is egyedülállóan magas. Így természetéből adódóan az arany éves inflációja az elmúlt évtizedek során stabilan 1,5-2% körül mozgott.

A fordulópont az volt, amikor az elhúzódó I. világháború során az államok kezdtek kifogyni a tartalékaikból. Ekkor az első legegyszerűbbnek tűnő megoldás az adók emelése lett volna, hogy ezzel próbálják meg fedezni az egekbe szökő háborús kiadásaikat. Viszont a háború során az amúgy is szenvedő lakosság extra megadóztatása biztosan sokak zsebében kinyitotta volna azt a bizonyos bicskát. Ezért egy sokkal kevésbé látványos, de ördögi megoldást választottak.

Arany standard infláció I Cryptofalka

Aranystandard vége

Megszüntették az arany standardot és beindultak az állami pénzcsapok. Ezzel pedig olyan likviditást tudtak teremteni, amivel tovább tudták finanszírozni a háborús költségeket. De ki fizette ennek az árát? Természetesen ugyanúgy a lakosság, csak kevésbé látványos módon! Ugyanis azzal, hogy az államok növelték a pénzkészletet azzal gyakorlatilag elkezdték felélni a lakosság tartalékait is. Elkezdték gyakorlatilag elinflálni a lakosság megtakarításait. Innentől kezdve az infláció szabályozása jórészt a politikusok és a központi bankok kezébe került.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

A nemzeti fizetőeszközöknél, mint mondjuk a dollárnál vagy forintnál nincsen a maximális készletet szabályozó korlátozás. Illetve iszonyatosan alacsony költség mellett lehet nagy mennyiségben új pénzt nyomtatni ezzel növelve a készletet. (Ellentétben az arannyal vagy a Bitcoinnal)

A legtöbb pénzügyi válság során a likviditás és a gazdaság pörgetése az államok legfőbb célja, hogy ezzel megelőzzék a nagyobb recessziót és a gazdaság lassulását. Ennek egyik eszköze az alapkamat csökkentése, valamint az infláció fenntartása. Vagyis mindent megtesznek azért, hogy az embereknek ne érje meg otthon tartani a pénzüket, hanem inkább azt frissen elköltve pörgessék a gazdaságot. Ugyanakkor az infláció következtében azok, akik csak tartják a pénzüket de nem fektetik be, egyre szegényebbek lesznek.

1 uncia arany ára I Cryptofalka

1 uncia arany ára dollárban, 1933 vs 2020

 

Mi lehet az infláció ellenszere?

Sokak szerint a jelenlegi pénzügyi válság és az infláció ellenszere az, ha minimalizáljuk a készpénz megtakarításainkat. Jelenleg talán még jobban leértékelik a nemzeti fizetőeszközöket mint korábban bármikor. A gazdagság talán egyetlen titka, hogy szabadulj meg a készpénztől és fektess olyan befektetésekbe, amik függetlenek a nemzeti pénzektől. Ezért pl. a dollár leértékelődésével az eszközárak hosszú távon folyamatosan emelkedtek és a jövőben is emelkedni fognak. Legyen szó ingatlanról, részvényről, aranyról vagy akár Bitcoinról.

Ha az előző évszázad eszközárait az arannyal szemben nézzük, akkor hatalmas inflációt tapasztalhatunk. Az előző évtizedekben például a részvények árfolyama egy nagyjából 45 fokos szögben folyamatosan emelkedett. Vagyis ezen a részvények árát a piac a dollárral szemben évről-évre magasabbra becsülte.

Rengeteg részvény emelkedése mögött sokszor már nem is a vállalat sikere áll, ugyanis a tőzsdei eszközök árfolyamának emelkedéséhez önmagában a dollár értékének a folyamatos csökkenése is elegendő. Ha a részvények árfolyamát például az arannyal szemben nézzük, akkor az elmúlt évtizedek részvény árfolyamai több helyen inkább oldalazó trendet mutatnak. Tehát sokszor a dollár értékvesztése, inflációja áll a szárnyaló tőzsdei grafikonok mögött.

 

Arany, részvények vagy Bitcoin az infláció ellen

Ahogyan az arany, a részvények, úgy a Bitcoin is megfelelő hosszútávú befektetési forma lehet a nemzeti valutákat folyamatosan leértékelő féktelen pénznyomtatás ellen.

A többivel szemben a Bitcoinnak viszont több jelentős előnye is van:

  • 21 millió darabban limitált a maximális készlete
  • Magas az alapkészlet/kitermelési ráta mutatója. Vagyis az újonnan forgalomba kerülő coinok alacsony inflációt okoznak csak
  • Rögzített és folyamatosan csökkenő az inflációja (Jelenleg évi 1,8%)
  • A blokkfelezéseknek köszönhetően egyre nehezebb lesz hozzájutni
  • Transzparens, meghamisíthatatlan, megváltoztathatatlan
  • Decentralizált
  • Digitális, a mai modern világra szabott

Mi az a Bitcoin kezdoknek I Cryptofalka

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Mi a Binance Earn és hogyan farmolhatsz kamatokat vele?

Kriptovalutát szerezni nem csak vásárlással, bányászással, vagy kereskedéssel lehet. A Binance tőzsde Binance Earn platformja számos blokklánc alapú saját pénzügyi termék tőkealapjához biztosít fedezetet és/vagy likviditást. Aki a tőzsde hitelezési, stakelési és DeFi tevékenységeihez hozzáteszi a lekötött tőkéjét, részesül a nyereségből passzív bevétel formájában.

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

[web_stories_embed url="https://cryptofalka.hu/web-stories/mi-a-bitcoin%3f-kriptovaluta-kezdoknek-i-cryptofalka/" title="Mi a Bitcoin? Kriptovaluta kezdőknek I Cryptofalka" poster="" width="360" height="600" align="none"]

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka