Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mi a Tether (USDT)? A vezető stabilcoin

Mi a Tether (USDT)? A vezető stabilcoin

A Tether (USDT) az a stabilcoin, ami kiszorította a fiat valutákat a kripto kereskedésből. Mutatjuk a megkerülhetetlen stabilcoin részleteit!

Mi az a Tether (USDT): A Tether egy olyan kriptovaluta, amelyet azért hoztak létre, hogy digitális formában kövesse nyomon és támogassa a hagyományos fiat pénzek árfolyamát. Az USDT egy stabilcoin, amely azt jelenti, hogy az ára rögzítve van egy másik eszközhöz, általában a dollárhoz. Ennek eredményeként a Tether egy viszonylag stabil pont a volatilis kripto piacokon.

 

Mi is az a stabilcoin?

A stabilcoinok (stablecoin) a kriptovaluták egy fajtája, aminek lényege, hogy volatilitás mentes eszköz is legyen a blokkláncon. Különböző módszerekkel érik el, hogy ezen kriptovaluták értéke stabil legyen, mondjuk pont 1 dollárral egyenlő. A legkézenfekvőbb módszer, hogy fedezetet biztosítanak ezen eszközökre. Jelenleg a leggyakrabban használt stabilcoin az USDT, aminek értéke a dollárhoz van kötve, minden USDT mögött ott van a dollár fedezet egy bankszámlán.

Mi az a stabilcoin I Cryptofalka

Vagyis a stabilcoinok megpróbálják megoldani a kriptovaluták árfolyam ingadozásainak problémáját, és lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy a kriptopénzeket hasonló stabilitással használhassák, mint a hagyományos pénznemeket.

 

A TETHER (USDT) STABILCOIN HÁTTERE

A Tethert eredetileg Realcoin néven kezte el kibocsátani a Mastercoin Foundation (ma Omni Foundation) 2014 októberében Brock Pierce, Reeve Collins és Craig Sellars irányítása alatt. Egy hónap múlva átnevezték Tetherre abból a megfontolásból, hogy a név miatt ne essen a többi altcoinnal egy említés alá. A hongkongi központú cég az első token kibocsátásokat a Bitcoin Omni rétegén valósította meg, 2017 óta az ERC-20 (Ethereum), 2019 óta pedig a TRC20 (Tron) okosszerződés-platformokon is jönnek létre új tokenek.

Az első kriptovaluta váltó ahol a Tether megjelent 2015-ben a Bitfinex volt. Ezt megelőzően a Bitfinexhez kötődő Philip Potter és Giancarlo Devastini jegyezte be a Brit Virgin-szigeteken a Tether Foundation anyavállaltát a Tether Holdings Foundationt, ami jelenleg a stabilcoin kibocsátója.

TetherBitfinex

A forgalomba kerülő tokenek és a piaci kaptalizáció növekedése következtében a Tether mára a legnagyobb napi forgalmat produkáló kriptovalutává nőtte ki magát. A Tether és a fiat valuták szerepe a tőzsdéken hasonló – fiat értéken realizálni a kripto befektetések eredményét. A Tether rendelkezik a kriptovaluták technikai tulajdonságaival, viszont nem érintik a pénzügyi szabályozások és adózása is egyszerűbb. Hiszen a kriptovaluta jelenleg nem számít pénznek, a traderek 2018-ra már a stabilcoint részesítették előnyben a fiat pénzekkel szemben.

MI VAN A TETHER (USDT) MÖGÖTT?

Tether (USDT) mögött valódi amerikai dollárban nyilvántartott tőke áll. A Tether Ltd. az a cég, amely az USDT-t kiadja és biztosítja, hogy minden USDT token mögött 1:1 arányban vannak valódi dollár eszközök. A cégnek pedig meg kell felelnie ennek az ígéretének, hogy fenntartsa a token stabilitását. Ez magával vonzza a független könyvvizsgálókkal végzett auditokat is, hogy biztosítsák, a cég ténylegesen rendelkezik a tokenek mögött álló fedezettel.

Tether

Azonban a Tether transzparenciájával és a tartalékok kezelésével kapcsolatban számtalanszor felmerültek kérdések és viták a közösségben az elmúlt években. A Tether Ltd. többször is szembesült bírósági idézésekkel, amelyek középpontjában az a kérdés állt, hogy valóban fedezett-e minden kiadott token.

Az elmúlt években a Tether Ltd. nagy lépést tett a transzparencia növelése érdekében és egyelőre nagyon is úgy néz ki, hogy a korábbi negatív vádak alaptalanok voltak. Sőt, sokkal jobban megy a Tether-nek, mint amire korábban számítani lehetett. Mindazonáltal fontos, hogy a felhasználók körültekintően járjanak el, mivel a stabilcoinok, mint például az USDT, nagymértékben függnek a bizalomtól.

 

MENNYIRE STABIL A TETHER?

Praktikusan az USDT értéke valóban elég stabil és általában 1 dollár körül mozog, bár néha lehetnek enyhe ingadozásai. Azonban mivel a Tether Ltd. biztosítja az 1:1 arányt, ezek a kisebb ingadozások általában nem tartósak. Mint minden más kriptovalutával, a Tetherrel is piaci alapon kereskednek. Ezért a kriptotőzsdéken nem mindig kereken 1 USD az árfolyama, hanem annyi, ahogy azt az ajánlati könyvbe beküldik és onnan kiveszik a kereskedők.

Az árfolyam a legszélsőségesebb napokon is ritkán lép ki a 0,99 – 1,01 USD sávból. Akkor közelít az 1,01 USD érték felé, amikor a piaci szereplők egymást túllicitálva próbának USDT-t szerezni egymástól azzal, hogy az USDT párokon pánikszerűen adnak el BTC-t, ETH-t és más volatilis kriptovalutákat. Bitcoin rally idején pedig inkább 0,99 USD felé közelít az árfolyam, mert kicsi veszteséggel is érdemesnek tűnik beszállni az emelkedő trendbe.

 

MIÉRT HASZNÁLJUK A TETHER STABILCOINT?

A Tether jelentős szerepet játszik a kriptovaluta kereskedésben és befektetésekben. Először is, lehetővé teszi a kereskedők számára, hogy könnyen és gyorsan váltsanak kriptovalutákból stabilcoinra a piaci ingadozások minimalizálása érdekében. Emellett használható pénzügyi alkalmazásokban, mint például a DeFi platformokon, ahol lehetővé teszi a kölcsönöket, a hozamtermelést és a likviditás biztosítását.

Tether

Továbbá értékmegőrző szerepet tölt be azon országokban, amelyek nem rendelkeznek stabil belföldi valutával. Ez az eszközosztály nagyon hatékony, gyors, biztonságos pénzáramlást tesz lehetővé, melyre nincs különösebb rálátása a szabályozó szerveknek, központi bankoknak.

A kriptovaluta kereskedők számára azért is kézenfekvő az USDT párokon kerekedni, mert nagyobb a kereskedési forgalom, mint az USD párokon. Azokon a kriptotőzsdéken ahol egyáltalán nincs fiat valuta, ez az egyetlen alternatíva a BTC és egyéb coinok shortolására vagy longolására a dollár értékvel szemben.

Vannak más stabilcoinok is, de a Tethert szinte mindenhol listázzák, mivel ez az első és legrégebbi stabilcoin. Ugyanúgy ahogy a Bitcoinnál is vannak gyorsabb, olcsóbb coinok a kialakult piaci helyzetéből kifolyólag egyszer sem láttuk hogy bármi is átvette volna a helyét, a Tether versenytársainak sem lesz egyszerű dolguk.

 

A stabilcoinokba vetett bizalom

A Tether fizetőképességébe vetett bizalom a megszokáson és kényelmen is alapul. Konstantin Plavnik, egy moszkvai székhelyű kripto tőzsde (Xena) COO-jának véleménye szerint:

„Valójában senkit nem érdekel, hogy a Tether mögött megvan-e a fedezet vagy nincs”.

A piacnak szüksége van Tetherre, ezért bíznak benne. Tartsuk szem előtt, hogy a fiat pénzek mögött sem áll sokkal átláthatóbb és megbízhatóbb irányítás, vagy konkrét fedezet valami stabilabb értékmérőben, csak egy ígéret, hogy mások is elismerik a névértékét. Talán nem is olyan furcsa, hogy a Tether is képes sikeresen megmaradni és vezető szerepet betölteni a kriptopiacon a kétes hírneve ellenére.

Tetherdollar

TETHER A KRIPTO PIACOKON TÚL

Egyes gazdasági szereplők, nem a Bitcoin befektetéseik ’pihentetésére’ használják a Tethert, hanem egyfajta szabad dollárként. Erre a tulajdonságára az Oroszországban tevékenykedő kínai üzletemberek jöttek rá napi 10-30 millió USD forgalmat generálva Tetherben a kínai külföldi valuta korlátozás megkerülése érdekében. A jól ismert kínai piacokon hatalmas mértékben értékesített áruból befolyó rubelből moszkvai OTC váltók segítségével Tethert vesznek és kriptoban utalják haza a pénzt.

Mondhatnánk hogy a blokkláncon gond nélkül be tudunk küldeni pénzt egy olyan országba mint Kína, ahol fejenként évi 50000 USD külföldi fizetőeszköz kvóta van érvényben, de a blokkláncon eltűnik a földrajzi értelmezése a pénz pillanatnyi helyének. A küldő és fogadó kripto számla két teljesen hasonló random publikus kulcs + privát kulcs, nem tartozik egyik országhoz vagy monetáris egységhez sem, ha a felek úgy akarják a fogadó fél akár hozzá is férhet a küldő számlájához, hogy közvetlenül arról cserélje be a Tethert helyi valutára egy másik országban.

 

NEM CSAK A DOLLÁR LEHET SATBIL ÉS DIGITÁLIS

A dollár mellett a Tether Limited bevezette az euro alapú EURT-t és a yüanhoz kötött CHNT-t. Minden tekintetben ugyanaz a megoldás, szintén kiutaltatható a Tether honlapon bankszámára a mögöttes valutában. Nemzetközi kereskedelem, kripto haszon realizálás és arbitrázs szempontból semmi újat nem tudnak az USDT-hez képest, így nem is bonyolítanak jelentős forgalmat, készpénzként praktikusak lehetnek az EU-ban és Kínában.

TetherGold

XAUT: Aranyhoz kötött stabilcoin

A legújabb Tether már jóval érdekesebb, a XAUT ugyanis olyan digitális valuta, ahol egy token egy uncia aranyat képvisel. A TG Commodities Limited vállalat kezeli a mögöttes aranyfedezetet Svájcban. A nemesfém egy trezorban áll, a rávonatkozó tokenek pedig a tetherhez hasonló szabadsággal cserélnek gazdát a kripto térben.

Maga a fizikai arany leszállíttatható egy tetszőleges svájci címre egy minimum érték fölött azon token tulajdonosok számára akiknek megvan a verifikációjuk a Tether Gold honlapján. A másik folyósítási lehetőség szerint a TG Commodities értékesíti a token tulajdonos aranyát és kiutalja az ellenértékét pénzben. A token osztható, így szinte bármilyen kis összeg befektethető aranyba egy Bitfinex accounton.

Az arany válság idején népszerű befektetési eszköz, blokkláncon pedig könnyű és olcsó hozzájutni és tárolni. A projekt kísértetiesen hasonlít a Bretton Woods-i aranyfedezetű dollárhoz, remélhetőleg nem jut arra a sorsra, mint az USA fizetőeszköze.

 

TOVÁBBI STABILCOINOK

DAI:

Ethereum alapú token, aminek a kibocsátását és menedzselését a Maker protokoll és a MakerDAO szervezete biztosítja. A Maker okosszerződésre beküldött kriptovaluták szolgálnak a token ellenértékéül, oly módon, hogy minden aktuálisan létező DAI egy dollár legyen. A rendszer fenntarthatóságához szorosan hozzátartozik a Maker token (MKR). Ha a DAI tokenek mögött álló kriptovaluták értéke nagy mértékben változik, az egy DAI-ra jutó mögöttes érték is változik, ilyenkor az okosszerződés eléget, vagy létrehoz Maker tokeneket az egyensúly megtartása érdekében. DAI-hoz úgy lehet hozzájutni, hogy kriptovalutát küldünk a Maker okosszerződésre, ennek ellenében kapunk kölcsön olyan DAI tokent ami a fedezet beérkezésével jön létre és a DAI kölcsön visszafizetésével elégetésre kerül. Az egész stabilcoin rendszer teljesen okosszerződés-vezérelt, tehát decentralizált, a résztvevő közösség aktivitása határozza meg a forgalomban levő coinok mennyiségét, miközben az algoritmus gondoskodik arról, hogy minden DAI mögött végig 1 dollárnyi fedezet legyen.

USDC:

A Coinbase és a Circle által kibocsátott satbilcoin, tehát az általuk alkotott Centre konzorcium központi irányítása alatt zajlik a fejlesztés és a technikai megvalósítás. A Circle egy blokklánc cég, a Golman Sachs egyik technológiai leányvállalata. A rendszeres auditok tanulsága szerint minden USDC mögött megvan az egy dollár. Mivel a kibocsátó a Coinbase, a walletben rendkívül zökkenőmentesen átváltható a token fiat pénzre, valamint Coinbase felhasználók között ingyenesen és azonnali módon továbbítható az USDC.

PAX:

Szintén centralizált és auditált ERC-20 token, szintén 100%-os dollár fedezettel. A Paxos honlapján regisztrált felhasználók, a PAX tokenjeiket azonnal át tudják váltani fiat pénzbe. Nagyon sok tőzsdén van belistázva, tehát könnyen elérhető és számíthatunk rá, hogy küldhető a kedvenc platformunkra. A Paxos a Tetherhez hasonlóan szintén forgalmaz arany coint.

TUSD:

A Trust Token cég által kibocsátott ERC-20 stabilcoin. Egy az egyben és rendkívül átlátható módon áll mögötte a dollár fedezet. A Trust Token több bankkal és pénzügyi szolgáltatóval áll kapcsolatban, ezért a rendszeres auditok pénzügyi szabályozás alá eső vállalatok által történnek. A cég az USD coin mellett kanadai dollár, ausztrál dollár, angol font és hongkongi dollár alapú tokeneket is kibocsát.

Ha szeretnél többet tudni a stabilcoinokról: Mi az a stabilcoin, hogyan működik és mire használhatjuk?

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.06% $67,105.42
Ethereum ETH -0.24% $3,516.34
BNB BNB -0.06% $594.97
Solana SOL 2.57% $173.78
XRP XRP 2.93% $0.5923
Dogecoin DOGE 6.63% $0.1339
Cardano ADA -1.21% $0.436
Litecoin LTC -0.52% $73.29
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!