Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
A DAO közösségek, mint új gazdasági modellek alapjai

A DAO közösségek, mint új gazdasági modellek alapjai

A DAO-k (decentralized autonomous organization) meghatározó építőelemei mindannak, amik az új decentralizált internetet, vagyis a Web3-at és a kialakulóban lévő kriptogazdasági rendszert alkotják.

A decentralizált autonóm szervezetek (DAO-k) egyszerű koncepcióként indultak, amelyek az intelligens szerződések és a blokklánc fundamentális alapköveinek kihasználásával automatizálják az üzleti funkciókat és folyamatokat. Az alapötlet az volt, hogy ellaposítsák a különböző szervezetek által elmélyített bonyolult üzleti folyamatokat, és megkönnyítsék az eszközök mozgását a digitális interakciókban. Ezen interakciók nem igényelnek közvetítőket - gyorsabb, olcsóbb és átláthatóbb tranzakció-feldolgozást ígér és egyértelműen a jövőbe mutat.

A közvetítő szolgáltatók helyettesítésével maguk a DAO-k digitális közvetítőként működnek, amelyek átláthatóságot és skálázhatóságot biztosítanak, egy szervezet keretét adják, a szervezetek, csoportok, vezetőség, alapszabályok és a kollektív cselekvés egyéb formáinak hagyományos szervezeti konstrukciói nélkül. Miközben a hagyományos központosított szervezeti struktúra megkérdőjeleződik, a megmaradó kulcsfontosságú szervezeti elemek egy új gazdasági forradalmat hívnak életre, amely egy új teremtő gazdaságot szül, és a világ minden tájáról összehozza a művészeket, jogászokat, fejlesztőket és egyéb szakembereket, hogy az ötleteiket monetizálják a blokklánc- és Web3-technológiákra épülő, hivatalos hatósági engedélyek nélküli kriptogazdasági rendszerekben - és ezzel meghatározzák a munka jövőjét.

 

A DAO vállalatok létjogosultságáról

A szolgáltatóktól való csökkentett függőség, az eszközök tokenizálása és a blokklánc technológia lehetővé teszi az új típusú szervezeti struktúrák kialakítását, csökkentve a közvetítők befolyását. Ronald Coase híres esszéje, „A vállalat természete" már 1937-ben azt vizsgálta, hogy egyáltalán miért léteznek a cégek.

Az elméletében a tranzakciós költségek szempontjából a vállalat olyan gazdasági struktúrát hoz létre, ahol a határain belül e költségek csökkennek azáltal, hogy a vállalat nagyobb ellenőrzést gyakorol az alkalmazottjaival kötött szabványosított szerződések és az erőforrások tulajdonjoga felett. Ahogy az erőforrások internalizálásának költségei növekednek, úgy jönnek létre a más cégekkel kötött szerződéses megállapodások a speciális területeken. A szerződéskötéssel kapcsolatos tranzakciós költségek drasztikusan csökkenthetők a blokklánc által lehetővé tett decentralizált ellenőrzés és intelligens szerződések révén.

A DAO-k mögött is ez volt a kezdeti tétel és a DAO-k ma már jelentős szeletet képviselnek a gondolkodásmódot irányító és layer one blokkláncplatformok mögött. Ezek a layer one platformok képviselik a feltörekvő Web3 technológiákat, amelyek célja, hogy nagyobb ellenőrzést biztosítsanak a résztvevők számára az irányítás, a adattárolás és az kapcsolódások alapvető decentralizálásával. Számos DAO fog létrejönni, amelyek egy globális tehetségbázis, a digitális nomádok és egy közös hitrendszert osztó közösség leleményességének együttműködését képviselik. Így tudják életre kelteni a "szervezet" kifejezést. Például a magyar CryptoMemories NFT projektben maguk az NFT tulajdonosok bírnak szavazati joggal a projekt kimenetelével kapcsolatban.

 

DAO-k: A teremtő gazdaság pillérei

A DAO tágabb értelemben olyan szervezet, amely a tagságát, szabályait és feladatait a blokklánc-technológia által lehetővé tett megváltoztathatatlan főkönyvben rögzítik. Alapszabálya és fejlődése nyilvános és megváltoztathatatlan. Általában a csatlakozáshoz erőforrásokra és valamiféle közösségi tagságra van szükség, tokenek formájában, hogy szavazhassunk például. A tokenek pénzbeli eszközökben (fungible vagy non-fungible tokenekben) denomináltak, akár kripto-, akár fiat-eszközökben. A tokenek megszerzése a legtöbb esetben vagy időt és tehetséget igénylő részvételt, vagy fiat -és kripto felhasználásával történő vásárlást igényel.

A DAO-k olyan egyedi struktúrát biztosítanak, amely természetesen segíti a teremtő gazdaságot. Bérbe adod a tehetségedet és az idődet és cserében rugalmasságot és jövedelmet kapsz, és ezt kihasználva megkönnyíted a töredéktulajdonlást a közösség által támogatott és irányított rendszerben. A blokklánc, és ezzel együtt a DAO-k egy természetes governing struktúrát testesítenek meg különböző projekteken való határok nélküli online együttműködéshez. Ezt egyébként a hagyományos szervezetek is kihasználhatják, amelyek magukévá teszik a a Web 3.0 elveit.

Magyarország legnagyobb NFT közössége csatlakozás

Miközben a szabályozás egyértelműségével és a befektetővédelmi keretekkel kapcsolatos kérdések továbbra is fennállnak, ezek az új virtuális entitások olyan digitális valóságot testesítenek meg, mint egy nemzet. Az állam megpróbálja vonzani a tehetséget, a tőkét és az innovációt. Bár az irányítás és az elköteleződés szabályai legtöbbször még nem tökéletesek, ezek egy folyamatos innovációs kísérletet jelentenek, amelynek célja, hogy megváltoztassa az életmódunkat, és lehetővé tegye a közösségek számára a részvételt. Míg az autonómia és a kollektivizálás érveit a szabályozás hiányának védelmében alkalmazzák, a szavazati jog megvásárlásának képessége és a védelem hiánya erős ellenérvet jelent erre. Felmerül a kérdés, ha a DAO-k a meglévő vállalati és szervezeti struktúrák digitális analógjaivá válnak, képesek e támogatni a decentralizáltságot és a Web3 elveit?

 

A munka jövője

A Web3 mint technológiai paradigma célja, hogy hidakat biztosítson az értékek és eszközök létrehozásához, tokenizálásához és mozgatásához. A Web3 célja, hogy megoldja a tartalom tulajdonjogát és a digitális eszközök hordozhatóságát a tokenizálásuk révén. Lehetővé teszi az alkotói számára, hogy munkájukkal kapcsolatos erőfeszítéseiket pénzzé tegyék. Ezek a erőfeszítések magukban foglalhatják (de nem kizárólagosan) a bányászatot és a tartalom létrehozását, mint például a művészet, a zene és az NFT-k más formáit, amelyek egy ökoszisztémában való részesedést képviselnek, hasonlóan a játék tokenekhez.

Egy olyan jövőben, ahol dinamikus, határok nélküli, hierarchia nélküli szervezetek vállalhatják az értékteremtés nagy részét, a szolgáltatások kínálata jobban elképzelhető úgy, mintha egymással összekapcsolt értékhálózatok lennének és összeköttetést biztosítanak az ökoszisztémák között. Ezek a decentralizált tőzsdék vagy szervezetek nemcsak a különböző eszközök cseréjére nyújtanak lehetőséget, hanem megkönnyítik e eszközök globális mozgását is, és ezáltal valóban globális gazdaságokat hoznak létre, amelyek vonzzák az érdeklődőket, befektetőket, tehetségeket.

Bitcoin és kriptovaluta kereskedés I Cryptofalka

A decentralizált és átlátható token-gazdasági modellek által vezérelt innováció célja, hogy nagyszerű végfelhasználói és munkavállalói élményt nyújtson, miközben biztosítja, hogy a szervezet a résztvevők kiváló élményeiből származó költséghatékonyságot és versenyelőnyöket nyújtson. A DeFi, az NFT-k és a különböző más metaverzum-projektekben részt vevő DAO-k pontosan ezt nyújtják, hiszen egy maroknyi fejlesztő vagy alapító fogalmazza meg a célokat és folytatja a decentralizált fejlesztést platform projekteken vagy crowdsource-fejlesztésen keresztül token-ösztönzőkkel és résztvevőkkel. A résztvevők itt nemcsak fogyasztók, hanem érdemi részvételükkel keresnek is.

A DAO-k képviselik azt a feltörekvő trendet, amely a munkahelyek mélyreható, hosszú távú átalakulását előre mozdíthatja és ami egyesítheti a kulturális, digitális és filozófiai hitrendszereket. Élményt teremtenek minden résztvevő számára, amely rugalmasabb és erősebb munkaerőt és nagyobb közösségi részvételt eredményez.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.46% $64,182.78
Ethereum ETH 0.35% $3,425.71
BNB BNB 0.20% $572.1
Solana SOL 2.45% $161.39
XRP XRP -7.58% $0.5543
Dogecoin DOGE -1.47% $0.1203
Cardano ADA -3.02% $0.4242
Litecoin LTC -0.37% $71.45
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!