Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mire is jók a nemzeti digitális valuták? Mi az a CBDC?

Mire is jók a nemzeti digitális valuták? Mi az a CBDC?

A Bitcoin és az altcoinok népszerűsége töretlen. Ám sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mit kezdhetünk ezekkel a digitális pénzekkel. Használhatóak e a mindennapi kiadásaink fedezésére esetleg elképzelhető-e, hogy egy szép napon kriptovalutában kapjuk a fizetésünket. Az előbbire már vannak elég jó megoldások, az utóbbi pedig nem mostanában fog bekövetkezni. Így jutunk viszont el a nemzeti valuták digitalizálásának lehetőségéhez a CBDC-hez.

Számos cikkben foglalkoztunk már azzal, hogy a világ több országának központi bankjai elkezdték kutatni, mérlegelni vagy akár már tesztelni a nemzeti valuta digitális formában történő bevezetésének hatásait. A ,,central bank digital currency” (CBDC) lényegében nem más, mint az adott ország nemzeti fizetőeszközének digitális megvalósulása. Ezt úgy kell elképzelni, hogy egyrészt létezik Magyarországon a forint, mint hivatalos fizetőeszköz, emellett viszont létezne még egy digitális forint is, amit szintén az MNB bocsátana ki, illetve felügyelne.

 

Mire jók a nemzeti digitális valuták, a CBDC-k?

A kriptovaluták fokozatos térhódításával lassan ósdinak érezni a hagyományos bankrendszer működését, már ami a pénzutalások gyorsaságát és költségét illeti. Ugyanakkor a CBDC egyik legnagyobb előnye a szabályozottság. Mivel a Nemzeti Bankok bonyolítják a kibocsátást, ezért a digitális pénzekre ugyanazok a feltételek vonatkoznak, mint a hagyományos (FIAT) pénzekre.

CBDC I Cryptofalka

A megvalósítást illetően is lehetnek eltérések. Az egyszerűbb megközelítést alkalmazó országok lényegében létrehoznak egy központi adatbázist és ez adja majd a CBDC működésének alapját. A korszerűbb implementációt viszont a blokklánc alapú (vagy egyéb megosztott főkönyv szerinti) megoldások jelentik. Ebben az esetben létrejön majd egy token is, ami az adott fiat pénz digitális megvalósulása. Akármelyik megoldást is alkalmazzák a Nemzeti Bankok, az mindenképpen fontos tulajdonság, hogy egy centralizált adatbázis jön létre, amelyen teljes felügyeleti joga van a kibocsátó intézménynek. Ezáltal tehát képes megakadályozni, visszavonni tranzakciókat, befagyasztani számlákat és figyelni a számlaforgalmat. Ezek nem pont azok a tulajdonságok, amire a Bitcoin létrejött, ugyanakkor azt sem jelenti, hogy nem lenne ettől függetlenül nagyon is létjogosultsága a digitalizált nemzeti valutáknak.

Ha szeretnéd élőben követni a Bitcoin, Ethereum és a többi kriptovaluta árfolyamát, azt itt megteheted! 
Az árfolyamok mellé pedig hasznos információkat, összefoglalókat is találsz a coinokról 

A technológiai alap talán ugyanaz, mint a Bitcoin vagy egyéb kriptovaluták esetében, viszont még is van egy fontos különbség. Mivel a CBDC a fentiek értelmében a nemzeti fizetőeszköz egy digitális formája, így működését korlátozzák azok a körülmények, amelyek az adott nemzeti valutát is. Azaz lehet, hogy Bitcoinnal vagy Ethereummal fogja tudni fizetni egy miamiban élő lakos a helyi adóit, de az esetlegesen létrejövő digitális forinttal biztosan nem. A CBDC működését továbbra is jobban behatárolhatják a földrajzi határok és a nemzeti kormányok, míg a kriptovalutákét nem.

 

A CBDC létrejöttének előnyei

Tekintettel arra, hogy még a tesztelési fázison egyik CBDC sem jutott túl így az előnyöket és a hátrányokat illetően csak elméleti síkon értekezhetünk. Vélhetően majd a valós használat során derülhetnek ki további felhasználási területek és újabb előnyök. Az már azonban most is látszik, hogy a kriptovaluták kapcsán is emlegetett pozitívum, mely szerint banki szolgáltatásokhoz férhetnek hozzá olyanok, akik eddig nem tudtak, a CBDC esetében még nagyobb siker lehet. Bár Magyarországon kétségtelenül jól működik az azonnali utalások rendszere, a világ nagy részén (vagy akár a nemzetközi utalások terén), már messze nem ilyen jó a helyzet. Erre is jó megoldás a tokenizált nemzeti valuta.

A kriptovilágot ismerők számára nem idegen a stabil valuták (stablecoins) fogalma sem. A CBDC is hasonlatos ehhez, ám amíg a jelenleg is létező stabilcoinokat magán cégek hozták létre és felügyelik működését, addig a CBDC mögött egy Nemzeti Bank áll és ezért lényegében fiat pénzként tekinthetünk rá. Így a hagyományos pénzhez hasonlóan, biztonságosan tölthet be fizetési eszköz vagy értékörző funkciókat.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

A kriptovaluták kapcsán gyakran elhangzik előnyként, hogy az egy harmadik fél közreműködése nélkül működő rendszer. A CBDC-re ez nem mondható el. Az előbbi esetben a felhasználó teljes irányításában vannak a pénzügyei, ennek minden előnyével és hátrányával együtt. Ha például valaki rossz címre utal el egy nagyobb összegű kriptovalutát, annak búcsút is mondhat, hacsak nem lesz olyan kedves az illető, hogy visszautalja. A CBDC esetében a banki felügyelet viszont garantálja, hogy ilyen ne történjen meg.

 

Összegzés

A blokklánc technológia és a kriptovaluták fejlődése szempontjából rendkívül fontos lesz, amikor a Nemzeti Bankok is megjelennek a maguk digitalizált fizetőeszközeikkel. Az sem lesz majd mindegy, hogy mely országok lesznek, akik először kezdik el alkalmazni a CBDC-t. Annyi viszont már most is bizonyos, hogy a bevezetésük elkerülhetetlen és nagyban hozzájárul majd a ma ismert pénzügyi rendszer megújulásához.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 0.72% $64,761.49
Ethereum ETH 2.28% $3,157.4
BNB BNB 1.92% $570.91
Solana SOL 4.23% $150.7
XRP XRP 4.14% $0.5286
Dogecoin DOGE 4.89% $0.1628
Cardano ADA 6.73% $0.5053
Litecoin LTC 4.58% $85.28
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!