Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mik is azok az airdropok?

Mik is azok az airdropok?

Az airdrop a tokenek felhasználóknak történő szétosztásának egyik módszere. A figyelemfelkeltés eszköze is ez egyben, bizonyos tevékenységért jutalmazzák a felhasználókat vagy közösséget hoznak létre. Az alábbiakban a tokenek ilyen típusú terjesztését vizsgáljuk meg.

 

Mik azok az airdropok?

A projektek akkor tudnak jól működni, ha képesek minél több felhasználót bevonzani. A kriptotér sem különbözik ettől, viszont van egy igazán sajátos előnye. A blokkláncprojektek létrehozhatják saját tokenjeiket, amelyeket felhasználhatják arra, hogy az embereket termékeik használatára ösztönözzék. Az egyik legfontosabb módszere, ahogyan a projektek ezt megtehetik, az airdrop elnevezésű technika. (Eredeti jelentése: légi úton történő szállítás nehezen megközelíthető helyekre.)

Az airdropok a tokenek felhasználók vagy potenciális felhasználók számára történő terjesztésének egyik módszere. Újabban DAO-k létrehozására használják őket azáltal, hogy a tulajdonjogot és a a közösségi felelősséget az alapító csapatról a decentralizált felhasználókra ruházzák át.

Számos különböző dologra használhatók:

 • Hűséges ügyfelek jutalmazása
 • Hype generálása egy projekt körül
 • Az új termékek vagy szolgáltatások iránt nyitott leendő ügyfelek azonosítása
 • Ösztönözni a követőket bizonyos feladatok elvégzésére, amelyek segítik a projekt növekedését. Legyen szó akár a közösségi médiában közzétett posztok megosztásáról vagy egy új fiók létrehozásáról egy adott platformon.

 

Ki állt elő az ötlettel?

Egyelőre nem világos, hogy konkrétan ki találta ki az airdrop koncepcióját. Az OmiseGO, egy Ethereumra épülő banki szolgáltatás 2017-ben magáénak vallotta a technika érdemeit, miután szétosztotta tokenjeit a követőinek.

 

Hogyan működnek az airdropok?

Két különböző típus létezik:

 • Bejelentett airdropok, amelyeket meghatározott dátummal és időkerettel adnak ki, és amelyek arra szolgálnak, hogy népszerűsítsék a projektet a kriptoközösségben. Gyakran konkrét feladatokat kell teljesíteni, hogy a felhasználók jogosultak legyenek az adott airdropra.
 • Be nem jelentett: Ezek az airdropok a pénztárcacímek kiválasztását és véletlenszerű tokenek ajándékozását foglalják magukban anélkül, hogy a felhasználó tudná, azok honnan származnak. Ezeket általában az ügyfelek meglepésére és megörvendeztetésére használják.
airdrop Cryptofalka forrás: academy.moralis.io

 

Honnan értesülhetek róluk?

A vállalatok saját terjesztési csatornáikat, például a Telegramot és a Mediumot használják arra, hogy tájékoztassák a felhasználókat a közelgő dropokról. Emellett fórumok egész sora alakult ki annak érdekében, hogy segítsenek az embereknek felfedezni, hogyan és mikor vehetnek részt a különböző népszerű airdropokban.

 

Kik szerveznek airdropokat?

Nagy és kis projekteknél egyaránt népszerű ez a megoldás. Például a Binance, a világ egyik legnagyobb tőzsdéje 2017-ben használta ezt a technikát a figyelemfelkeltésre. A Dfinity, amely egy okos szerződéses blokkláncprojekt pedig 35 millió dollárnak megfelelő értékű tokeneket osztott szét egy airdropban.

Az Uniswap decentralizált tőzsde 2020-ban UNI tokeneket hozott létre és osztott szét mindenkinek, aki használta a szolgáltatást. A cél a DEX protokoll decentralizálása volt. Az UNI-tulajdonosok most arról szavaznak, hogy mit tegyenek a kincstárukban lévő UNI-tokenekkel, és milyen változtatásokat hajtsanak végre a protokollon.

Hasonlóképpen, az Ethereum Name Service webcímmel rendelkezők 2021-ben részesültek egy airdropban, amikor a protokoll a decentralizációt tűzte ki céljául.

 

Tudtad-e?

Amikor az Uniswap 2020 szeptemberében 400 UNI-tokent airdroppolt minden egyes csatlakozó címre, a tokenek értéke 3 és 4 dollár között volt. 2021 májusában, a csúcson közel 45 dollárért adták el őket.

Uniswap airdrop Cryptofalka forrás: reddit

 

Korlátozások az airdropok körül

Ahogy az airdropok népszerűsége nőtt, úgy nőttek az aggályok is a közösségépítés érvényességével kapcsolatban. Egyes kritikusok azt állítják, hogy a tokenek szétosztásának válogatás nélküli jellege kevéssé segíti elő egy aktív közösség kialakulását.

Sok airdrop címzettje megtartja a tokeneket, és a kezdeti lelkesedés elmúltával keveset tesz a hálózat fenntartásáért és bővítéséért. Az Egyesült Államokban a gyakorlat kérdéseket vetett fel az adókötelezettségekkel kapcsolatban, illetve hogy ezek jövedelemnek vagy tőkenyereségnek minősülnek-e.

Ráadásul a Web3-on belül egyesek úgy érzik, hogy az embereket nem érdeklik a projektek, csak olyan eszközöket akarnak, amelyeket pénzre cserélhetnek. Az olyan projekteket, mint például a MetaMask és az OpenSea, elárasztották a felhívások, hogy tokenizálják a projektjeiket, és tokeneket dobjanak le a felhasználóknak.

 

A módszer jövője

Az airdrop egyre népszerűbb marketingforma a blokkláncprojektek számára. A DAO-vá válás útján lévő projektek számára pedig ez a módszer igazi bootstrapping (külső segítség nélkül indítani egy üzleti vállalkozást). Az amerikai szabályozás azonban megnehezítheti a projektek számára, hogy airdropokat kínáljanak. Úgy tűnik, hogy jelenleg a tokenek terjesztésének átgondoltabb megközelítése az, amerre az iparág halad, de az airdropok népszerűsége kétségtelenül folytatódik.

 

Magyarország legnagyobb NFT közössége csatlakozás

 

 

További ajánlott cikkeink:

 1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
 2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
 3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
 4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
 5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
 6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 0.41% $51,279.12
Ethereum ETH 1.29% $2,972.65
BNB BNB 2.02% $381.23
Solana SOL 2.35% $102.95
XRP XRP 2.34% $0.5455
Cardano ADA 1.62% $0.5901
Dogecoin DOGE 1.78% $0.086
Litecoin LTC 2.49% $70.22
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!