Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
On-chain analysis: útmutató a blokklánc elemzéshez

On-chain analysis: útmutató a blokklánc elemzéshez

Alapvetően a blokklánc elemzés (on-chain analysis) nyilvános hozzáférést biztosít a kriptopiac valós idejű állapotának felméréséhez. 

Ha meghallod a „blokklánc” szót, mi jut eszedbe?

Lehetséges, hogy egy teljesen átlátható adattárolási hálózat ugrik be először. A kulcsszó az „átlátható”. E tulajdonságnak köszönhetően a blokkláncon tárolt adatok szabadon elérhetőek bárkinek, bármikor a világ bármely pontjáról. Miért is fontos ez? Mert lehetővé teszi a blokklánc elemzést.

Elemzési módszerek a kriptoszférában

Fontos megérteni, hogy az on-chain elemzés csak az egyik módja a kriptovaluták vizsgálatának. További elemzési módszerek közé tartozik a technikai és az fundamentális elemzés. Ez utóbbi mélyrehatóan belemerül az adott eszközzel kapcsolatos összes rendelkezésre álló információba azzal a céllal, hogy meghatározza annak az úgynevezett "belső értékét" (intrinsic value).

fundamental analysis.webp

A technikai elemzés ezzel szemben elterjedt a kereskedők körében, mivel a múltbeli ármozgások vizsgálatának segítségével igyekszik megállapítani, hogy a piac milyen irányba mozdul el. Lényegében a technikai elemzést használják vételi és eladási jelek megtalálására.

technical-analysis.png

Mi az a blokklánc elemzés?

Már az elnevezésből is sejthető, hogy az on-chain elemzés a blokklánc technológiát járja körbe. A piaci szereplők a nyilvános hozzáférés által kinyert információkat pl. a tranzakciós adatokat és a kriptotárcák egyenlegét használják, hogy meghatározzák a piaci hangulatot, és végül megfelelő befektetési döntéseket hozzanak.

A blokklánc elemzés alkalmazása azonban túlmutat a kezdeti befektetési döntések meghozatalán, többek között használható:

  • a hálózat erősségének mérésére,
  • a kriptovaluták árának értékelésére,
  • a vevői- és eladási tevékenységekre,
  • vagy akár bűnügyi nyomozások során is.

Hogyan használható a blokklánc elemzés?

Az aktív tárcák nem feltétlenül a hálózatot használók számát mutatják, inkább az egyének, tőzsdék vagy akár bányászok által használt tárcák számát. Egyszerűen fogalmazva, minél több aktív tárca van a hálózaton, annál jobb, mivel ez indikálhatja, hogy többen használják az adott kriptovalutát.

bitcoin-activ-tarcak-2m-moving-average.png

Az elmúlt egy évben a tárcákból nem mozgatott kripto egységek százalékos aránya a teljes kínálatra vetítve jól mutathatja a piaci szereplők eladási szándékait. Egyszerűen fogalmazva minél nagyobb ez az érték, a piaci szereplők annál nagyobb hányada szeretné továbbra is tartani az adott tokent.

glassnode-studio_bitcoin-percent-of-supply-last-active-1-years-ago-30d-moving-average.png

Az úgynevezett "Stock to Flow" (S/F) arány egy népszerű modell, amely azt feltételezi, hogy az adott token például Bitcoin szűkössége befolyásolhatja az értékét.

Ezt az értéket az adott token jelenlegi készletének (azaz a forgalomban lévő Bitcoin-kínálatnak) és az újonnan piacra kerülő (azaz újonnan bányászott bitcoinoknak) arányaként határozzuk meg. Stock to Flow.png

A Bitcoin árfolyama történelmileg követte az S/F arányt, természetesen ez nem garantál semmit, csupán a piacgazdaságban alkalmazott kereslet-kínálat alapelvét próbálja használni a Bitcoin jövőbeni árának meghatározására.

Legjobb eszközök a blokklánc elemzéshez

Glassnode egy népszerű eszköz, amely számos mérőszámot kínál elsősorban a Bitcoin elemzéséhez. A befektetők szeretik figyelemmel kísérni a Bitcoin mérőszámait a kriptopiacon betöltött jelentősége és befolyása miatt. Az ármozgásai gyakran dominóhatást okoznak a piac többi részén. A Glassnode-on elérhető láncon belüli mérőszámok közé tartoznak az aktív címek, a küldési címek, az új címek, a bányászott blokkok hogy csak néhányat említsünk.

A Glassnodehoz hasonlóan a Look Into Bitcoin elnevezésű oldal is teljeskörű analitikát biztosít a Bitcoin blokklánc elemzésére vágyóknak.

A Dune Analytics bizonyos Defi- és NFT-projektekről szolgáltatnak adatokat. Ez egy ingyenes platform, amelyet a közreműködők üzemeltetnek. Például, ha rákeresünk a „top NFT collections” szavakra, rengeteg találatot kapunk, és kiválaszthatjuk az igényeinknek leginkább megfelelőt. Ezekután alapos bepillantást nyerhetünk ezekre az NFT-gyűjteményekre a felkínált diagramokon és a különböző mutatókon keresztül.

Dune Top NFT Collections.jpg

A blokklánc elemzés hátrányai

A korábban említett előnyök ellenére a blokklánc elemzésnek is megvannak a maga hátrányai, amelyek közül a legnagyobb az adatok korlátozott múltja. Főként mivel a blokklánc-technológiához hasonlóan az ilyen típusú elemzés is kialakulóban van és folyamatosan fejlődik, hogy alkalmazkodjon az új trendekhez, amelyek új mérőszámok létrehozását tehetik szükségessé.

A blokklánc elemzés alapvetően nagyon hasznos tud lenni, de érdemes észben tartani, hogy nem ez az egyetlen rendelkezésre álló eszköz. A legjobb kereskedők és befektetők a technikák kombinációját alkalmazzák, beleértve a már korábban említett fundamentális és a technikai elemzést pénzügyi döntéseik meghozatalához.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 2.97% $58,646.37
Ethereum ETH 3.47% $3,165.95
BNB BNB 3.49% $538.65
Solana SOL 4.07% $140.43
XRP XRP 10.60% $0.512
Dogecoin DOGE 4.41% $0.1099
Cardano ADA 5.12% $0.4217
Litecoin LTC 2.49% $70.5
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!