Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Crypto Fear and Greed Index: Kontraindikátor kereskedéshez

Crypto Fear and Greed Index: Kontraindikátor kereskedéshez

A kereskedés folyamán gyakran mutatószámokra, indikátorokra és indexekre is hagyatkozunk. A Crypto Fear and Greed Index-szel a tőzsdei hangulatot mérhetjük, valamint a piac túlfűtöttségét és kedvét. Így amikor éppen túlfűtött a piac, mindenki vásárol és elindul a FOMO, úgy a Crypto Fear and Greed Index erre egészen jó jelzést tud adni, ami egy intő jel lehet, hogy felszállni a száguldó vonatra nem a legjobb ötlet.

 

Az Indexekről és indikátorokról általában

Az Index alapvetően egy szám, amit általában más adatokból számolunk ki. Híres Indexek az S&P 500 és a DJIA (Dow Jones Industrial Average), amiket az amerikai tőzsdén kereskedett egyes részvények árfolyamából számolnak. Ezeket azért hozták létre, hogy egy egyszerű számmal nyomon lehessen követni a tőzsde mozgását. Manapság ezek az Indexek közkedvelt befektetési eszközökké váltak, ami röviden annyit jelent, hogy a befektető megvásárolja azokat a részvényeket (lényegében egy adott portfóliót), amikből az Indexet számolják.

Az indikátorok elképesztően hasznosak tudnak lenni, feltéve, hogy megfelelő módon veszük őket figyelembe. A technikai elemzés fontos része, hogy ne csak a gyertyákat és trendvonalakat figyeljük, hanem, hogy megérzéseinket indikátorokkal is alátámasszuk. Indikátorokból ezer féle létezik, gyakran használják a kereskedők például az RSI-t (Relative Strength Index), a mozgó átlagokat és az Ichimoku felhőt.

A tőzsdén emberek kereskednek, akiket sokszor az érzelem vezérel, emiatt megannyiszor hallhatjuk a "piaci hangulat" kifejezést, akár pozitív, akár negatív kontextusban. Ezzel azt akarjuk kifejezni, hogy az emberek többsége milyen hangulatban kereskedik, éppen optimista és jó hangulatú vagy pesszimista és borús a kedve. Ez amiatt fontos, mert egy jó hangulatú piacon az árfolyam jellemzően emelkedik, míg rossz hangulat esetén csökken. Bár nem egyértelmű az ok és az okozat, de a kettő általában együtt jár. A piaci hangulat mérésére is vannak eszközök, ezen eszközök egyike a Crypto Fear and Greed Index.

Bitcoin és kriptovaluta kereskedés I Cryptofalka

 

A Crypto Fear and Greed Index

A Crypto Fear and Greed Index (CFGI) egy hangulat index, ami különböző indikátorokat és trendeket súlyoz össze. A CFGI egy 100-as skálán méri a hangulatot, a 0 az extrém félelmet, a 100 a nagymértékű kapzsiságot jelzi, a normális állapot az 50-es értéknél van.

A félelem azt jelzi, hogy az emberek nem mernek vásárolni, rosszak a hírek, mindenki az árfolyamcsökkenéstől tart. Ettől nincs feltétlen hosszú távú medve piac, elképzelhető, hogy egy átmeneti csökkenőtrend miatt alacsony a CFGI értéke.

CFGI-index

Forrás: alternative.me

A kapzsiság mindezek ellentéte, ilyenkor mindenki árfolyamemelkedést vár, tőkeáttétellel kereskedik és sokszor elkapja a kereskedőket a FOMO hangulat. Magas CFGI értéknél általában túlárazott az árfolyam és valószínű, hogy átmenetileg egy buborék alakult ki.

A CFGI amiatt jó kontraindikátor, mert a kereskedők hajlamosak túlzásba esni egy-egy emelkedő vagy csökkenő trend hatására. Ilyenkor könnyen kialakulhat túl- vagy alulárazott árfolyam. Amikor nagy a félelem a tőzsdén, olyankor kevesen mernek venni, még akkor is, ha alacsony az árfolyam. Pont fordítva van az emelkedő árfolyam esetén, ugyanis sokan a folyamatosan növekvő árfolyamba is belevesznek, aminek a vége általában egy nagyobb korrekció.

 

A Crypto Fear and Greed Index számolása

Az Index-et minden nap az alternative.me számolja újra a Bitcoinnal kapcsolatos adatok alapján. Az Indexnek 6 eleme van:

1. Volatilitás (25%-a az Indexnek). A Bitcoin jelenlegi volatilitását méri össze a 30 és a 90 napos átlaggal. A magas volatilitás bizonytalanságot és félelmet generál.

2. Lendület és volume (25%). Szintén összehasonlításra kerül a jelenlegi lendület és volume a 30 és 90 napos átlaggal. A sokáig tartó magas volume és emelkedő árfolyam a kapzsiság jele.

3. Social media (15%). Azon Twitter hashtagek számát méri, amik Bitcoinnal kapcsolatosak, illetve ezen posztokkal való interakciók számát is beleszámítja az Indexbe. A magas érték, magas kapzsiságra utal.

4. Bitcoin dominancia (10%). A Bitcoin dominanciáját méri az egész kriptovaluta piaccal szemben. A csökkenő Bitcoin dominancia kapzsiságot feltételez, ugyanis az altcoinok emelkedése általában akkor szokott bekövetkezni, amikor már a Bitcoin árfolyama túlvan egy kellő nagyságú emelkedésen.

5. Google trends (10%). Különböző Bitcoinnal kapcsolatos keresések gyakoriságát összegzik, legyen az pozitív vagy negatív.

6. Közvéleménykutatási eredmények (15%). Pár ezer fős közvélemény-kutatások eredménye is beleszámít az Indexbe. Ez a része az Indexnek azonban egy ideje szünetel.

Latest Crypto Fear & Greed Index

A skálát 4 nagyobb részre lehet bontani:

  • 0-24: Extrém félelem (narancssárga)
  • 25-49: Félelem (sárga)
  • 50-74: Kapzsiság (világos zöld)
  • 75-100: Extrém kapzsiság (zöld)

 

Összefoglaló gondolatok

Mint azt korábban is írtam az indikátorokra és indexekre szabad támaszkodni, viszont kiindulási alapnak nem a legjobbak. Nem minden helyzetben működnek és egyetlen indikátor sem tökéletes, ezért mindig az adott körülményeknek megfelelően szabad csak ezeket használni.

A CFGI-t elemezve azt látjuk az elmúlt egy évben, hogy árfolyamemelkedési időszakban az Index is magas - extrém kapzsiság - tartományban mozog és a korrekcióknál beesik egy 40 körüli értékre. Illetve a májusi csökkenő trend óta a 10 és 30 közötti skálán mozog. Ezek ellenére korántsem mondható tökéletesnek az Index. A november-januári időszakban például végig 90-es értéken mozgott, miközben az árfolyam megközelítőleg duplázott. Így ha ebben az időszakban alkalmaztuk volna a CFGI-t kontraindikátornak, akkor csúnya veszteségeket szenvedtünk volna el.

crypto-fear-and-greed-index-chart

Forrás: alternative.me

 

btc-chart

Azt a következtetést vonhatjuk le, hogy az Index alapvetően jól működik, azonban fontos, hogy figyelembe vegyük az adott piaci körülményeket. Például egy a 2020 végi bikapiaci emelkedés során a CFGI értéke viszonylag sokáig magas értékén - úgymond túlvett állapotban - tudott maradni. A végső konklúzió az, hogy más indikátorokkal és technikai elemzésekkel együtt érdemes használni. Ez viszonylag minden elemzési módszerre elmondható, bár nem véletlenül, hiszen tökéletes indikátor nem létezik.

Forrás: academy.binance.com

Borítókép forrása: honestcrypto.io

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -2.69% $64,692.97
Ethereum ETH -3.70% $3,414.64
BNB BNB -4.12% $579.99
Solana SOL -7.87% $133.38
XRP XRP -6.88% $0.4796
Dogecoin DOGE -9.29% $0.1194
Cardano ADA -9.40% $0.3715
Litecoin LTC -7.72% $71.34
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!