Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Hogyan ismerd fel a pump and dump átveréseket?

Hogyan ismerd fel a pump and dump átveréseket?

A pump and dump egy szervezett csalás, ahol a befektetőket félrevezetik a mesterségesen felfújt árú tokenekkel. Hogyan lehet ezt felismerni?

 

Nem árt tájékozódni

Aki kriptovalutákkal akar foglalkozni annak elengedhetetlen, hogy tájékozott legyen. Érdemes tanulni a kriptovalutákról a medvepiacon is, miközben az ember a bikaciklusra vár. A kriptobefektetések alapos ismerete azt jelenti, hogy szemmel kell tartani a kiválasztott projekteket. Illetve fel kell tudni ismerni a bizonytalan projekteket, amelyek egyik napról a másikra a bennük lévő eszközök eltűnésével fenyegetnek.

A pump-and-dump a kriptoban egy szervezett csalás. Olyan nem organikus emelkedést generálnak, aminek köszönhetően a gyanútlanok kapzsiságára játszva belerántják a naiv embereket a projektbe. Miután a vásárlás megtörtént (általában a csúcs közelében) egy belső kör, aki az érmék nagy résztét birtokolja hirtelen elad.

Ezzel mintegy beszakítják az árfolyamot, ami soha nem kerül a közelébe se a korábbi mesterségesen felfújt csúcsának. Általában fizetett hírességek és influenszerekkel hirdetnek a csalók. A SafeMoon token az egyik legszembetűnőbb példa a „pump-and-dump” rendszerre. Itt jól megfizetik a reklámozókat. Ebben például olyan hírességek vettek részt, mint Nick Carter, Soulja Boy, Lil Yachty, valamint Jake Paul és Ben Phillips YouTuber.

Miután a befektetők extrém magas áron vásároltak tokeneket, a legnagyobb mennyiségű tokennel rendelkező csoport az említett módon gyorsan elad. Ez pedig azonnali összeomláshoz vezet a token árában. A csalók a pump-and-dump sémákat általában igyekeznek álcázni.  Gyakran arra hivatkoznak, hogy létrehozzák a következő kriptomilliomosokat. Az óvatosok és a tapasztalt befektetők azonban messze elkerülik a gyors meggazdagodást ígérő, fundamentálisan nem megbízható projekteket.

Nexo kriptovaluta váltó

 

Mire érdemes figyelni?

Ez a fajta csalás általában három nagy szemponton keresztül azonosítható.

  1. Az érme nem kínál megoldást semmire. Vagy a csapat nem tudja a célját tömören és értelmesen kommunikálni.
  2. Garantált és túlzott mértékű, a többi versenytárshoz képest irreálisan magas hozamok.
  3. A témához egyáltalán nem értő hírességek és influencerek kimeríthetetlen támogatása.

https://twitter.com/binance/status/1490666129148497921?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1490666129148497921%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fcointelegraph.com%2Fnews%2Fhow-to-identify-and-avoid-a-crypto-pump-and-dump-scheme

Egy kriptovaluta hosszú távú sikere nagymértékben függ attól, hogy milyen felhasználási lehetőségei vannak (vagy lesznek). Ennek eredményeként a pump and dump projekteket támogató emberek promóciója gyakran annyiban merül ki, hogy a hozzáadott érték helyett kizárólag a gyors haszonszerzésről beszélnek. Ezért is fizetnek sok pénzt a hírességeknek, mert sikerrel szeretnék igazolni a sikert, tervekről pedig nem szeretnének beszélni (mivel azok eleve nincsenek).

A hírességek gyakran a pénz egy részét a projekt natív érmélyében kapják. Ezután eladják a tokeneket a bennük megbízó rajongóiknak. Általában magas befektetési megtérülést ígérnek. A SafeMoon esetében a hírességeke a részesedésük lassú de folyamatos eladásával vádolták, mivel a lakossági befektetők kereskedési volumene továbbra is megnövekedett.

A kereskedési volumen tekintetében a legnagyobb kriptotőzsde, a Binance is figyelmeztette a befektetőket, hogy ne fogadjanak el befektetési tanácsokat hírességektől és influencerektől. Érdekesség, hogy Elon Muskot a közelmúltban kriptográfiai árak manipulálásával vádolta meg a neves dél-afrikai milliárdos üzletasszony, Magda Wierzycka. Wierzycka úgy véli, hogy Musk tudatosan pumpálta fel a Bitcoin árát tweetjein keresztül, beleértve azokat is, amelyek a Tesla 1,5 milliárd dolláros BTC-vásárlását említik. Majd „a csúcson eladta kitettségének nagy részét”.

 

Összefoglalva

 Az alábbi cikk röviden összefoglalta a pump and dump átverés lényegét és a legfontosabb jellemvonásait. A három legárulkodóbb jel is említésre került, amik a következők:

Az érme nem kínál megoldást semmire. Vagy a csapat nem tudja a célját tömören és világosan kommunikálni. Garantált és túlzott mértékű, a többi versenytárshoz képest irreálisan magas hozamok. A témához egyáltalán nem értő hírességek és influencerek kimeríthetetlen támogatása. Nagyon fontos, hogy az ember mindig kritikusan álljon hozzá egy projekthez, és ne részesítse azt azért előnyben, mert egy általa kedvelt híresség árulja a tokenjeit. 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -3.44% $67,394.04
Ethereum ETH -4.15% $3,706.43
BNB BNB -2.24% $596.21
Solana SOL -5.20% $165.72
XRP XRP 0.71% $0.5303
Dogecoin DOGE -2.67% $0.1619
Cardano ADA -3.77% $0.4624
Litecoin LTC -0.43% $85.6
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!