Egy beállítás, amit mindenképpen használj – Kétfaktoros hitelesítés (2FA)

Szerző: | nov 27, 2019 | Cryptofalka start, Kriptovaluta

A kétfaktoros hitelesítés (2FA), a többtényezős hitelesítések egyik formája és abban különbözik az egyszerű felhasználónév és jelszó bejelentkezési módszerektől, hogy két független összetevőt használ a bejelentkezéshez. Egy olyan funkció, amit mindenképpen aktívan kell használnod ahhoz, hogy biztonságban tudhasd kedvenc kriptavalutáidat.

 

Mi az a kétfaktoros hitelesítés?

A kétfaktoros hitelesítés két független komponensből álló folyamat. A 2FA jelszó növel a hitelesítési biztonságon és megnehezíti a személyazonosság lopását a klasszikus bejelentkezési eljárásokhoz képest és így megakadályozza az identitásunk eltulajdonítását. A 2FA-nál történő regisztráció során mindkét tényezőnek jelen kell lennie és helyesnek kell lennie. Ha egy tényező hibás vagy hiányzik, a felhasználót nem lehet hitelesíteni, és a hozzáférés blokkolva lesz.

kétfaktoros_hitelesítés_cryptofalka1

Forrás: https://cointelegraph.com

 

kétfaktoros hitelesítés felhasználási területei

A két tényezőjű hitelesítés tipikus példája az ATM-ek vagy az elektronikus fizetések mindennapi használata. Az ATM-nél a bankkártyának jelen kell lennie, amit a helyes PIN-kóddal aktiválhatunk, majd az elektronikus banki átutaláshoz egy token által generált kódra is szükségünk lesz.

A 2FA az interneten is egyre többen használják pl. akár az e-mail fiókok, felhőalapú szolgáltatások vagy üzenetküldési szolgáltatások bejelentkezéshez.

 

Mik az előnyei a kétfaktoros hitelesítésnek?

A kétlépcsős hitelesítés nagy előnye, hogy a hozzáférési azonosítók lopása vagy jogosulatlan másolása, például adathalász támadás, hackertámadás vagy vírus révén, továbbra sem teszi lehetővé a rendszerbe való belépést. A támadónak a sikere érdekében egyszerre kellene megszereznie mind a két komponens. Az interneten az identitáslopások leggyakoribb fenyegetései a 2FA-nak köszönhetően kizárhatók.

kétfaktoros_hitelesítés_cryptofalka2

Forrás: https://cointelegraph.com

 

A kétfaktoros hitelesítés hátrányai

A kétfaktoros hitelesítés egyik legsúlyosabb hátránya, hogy a hitelesítési kód megszerzése a bejelentkezési folyamat használhatóságának és kényelmének rovására történik. Gyakran a felhasználó kénytelen folyamatosan magánál tartani a második tényezőt token formájában. Ha elfelejtette vagy elvesztette a token jelszavát, akkor lehetetlen bejelentkezni a rendszerbe. Az ellopott vagy elveszett tokenek hátránya, hogy utána a felhasználónak összetett megoldásokra van szükség ahhoz, hogy ideiglenesen hozzáférhessen a privát rendszeréhez pl. számlájához, belső irodájához. Továbbá az elveszett token teljes kicserélése gyakran további beszerzési és telepítési költségeket von maga után.

kétfaktoros_hitelesítés_cryptofalka3

Forrás: https://cointelegraph.com

 

Mire ügyeljünk a kétfaktoros hitelesítés telepítésénél?

Egyértelmű, a kétlépcsős azonosítás növeli a rendszerek biztonságát, ezért amikor csak tehetjük, állítsuk be, főleg ha nagyobb értékű dolgot szeretnénk vele levédeni. Figyeljünk arra, hogy a kétlépcsős azonosítás aktiválásakor jegyezzük fel a megjelenített “megosztott kulcsot” (Shared Key), vagy a megjelenő a QR-kódot nyomtassuk ki. Ezen adatok segítségével bármikor újra beállítható egy 2FA egy új okostelefonon vagy egy újonnan telepített alkalmazáson.

A kriptavaluta tőzsdéken mindig állítsd be a kétfaktoros hitelesítést!

Ezeket figyelembe tartva, az online irodáinkat, tőzsdei hozzáféréseinket ahol tudjuk, biztosítsuk 2FA hitelesítéssel.

 

Összefoglalva

A blokklánc technológia néhány éven belül a feje tetejére állíthatja az egész világot. Márpedig ez csak akkor lesz lehetséges, hogy ha a blokklánc biztonsági rendszere képes lesz a folyamatos támadásokat hárítani. A Bitcoin már bizonyított. Ebben a cikkünkben megnézzük, hogy a blokklánc technológia miért is különleges ebből a szempontból.

Germán Péter

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Bitcoin kisokos cryptofalka E-book

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Kriptovaluta projekt ismertetők

Nexo, kriptovaluta hitel és passzív jövedelem a blokkláncon

Mitől lesz sikeres egy centralizált coin és egy kripto tőzsde? Attól hogy ugyanaz a csapat egyszerre indítja be a kettőt! A Binance zseniális ötletét vettük górcső alá.

A dobogóért is versenyző stabilcoin! Tether projekt ismertető

A stabilcoin, ami kiszorította a fiat valuták jó részét a napi kripto kereskedésből. Ismerjétek...

A magyarok kedvenc altcoinja! Ripple projekt ismertető

Az alapoktól mutatjuk be nektek, hogy mivel foglalkozik a Ripple kriptovaluta projekt....

Crypto.com: közösségi kriptohitelezés és más DeFi megoldások

A kriptohitelezés fedezetnyújtási és kölcsönzési szempontból is növekvő érdeklődésre talált az elmúlt években. A Crypto.com lehetőséget biztosít a forgalomban levő kriptovaluták közvetítésére hitelezők és adósok között. A cég saját CRO coinja a hitelezési és egyéb szolgáltatásokkal kapcsolatos díjak kedvezményére jogosítanak.

Ez a Binance coin, a legnagyobb kriptovaluta tőzsde terméke

Mitől lesz sikeres egy centralizált coin és egy kripto tőzsde? Attól hogy ugyanaz a csapat egyszerre indítja be a kettőt! A Binance zseniális ötletét vettük górcső alá.

Chainlink: Okosszerződések és a valós világ közötti kapocs

Az okosszerződés platformok ideális megoldást nyújtanak számos applikáció, program, hálózat futtatására, ugyanakkor a használatuk a saját kódjaikon megírt program szerint történik. Egy működőképes blokklánc megoldásra való átállás megkívánja a végfelhasználók átirányítását egy okosszerződés dApp-ra. A Chainlink teremti meg a hidat a meglevő programok és okosszerződések között. 

Mi az Ethereum? Részletes kriptovaluta projekt ismertető

MI AZ ETHEREUM? EGY DECENTRALIZÁLT OKOSSZERZŐDÉS PLATFORM   Ethereum legfontosabb adatai:...

EOS crypto coin – A szupergyors okosszerződés platform

Az EOS az a projekt, ami nem tartogat egy új ötletet, vagy hódít meg egy új területet a blokklánc technológia számára, hanem egy hatékonyabb okosszerződés platformot ígér. Több coin is törekszik arra, hogy felülkerekedjen az Ethereummal szemben, mind a vállalati blokklánc megoldások leszállításában, mind a szélesebb körben elterjedt dappok tekintetében. Az EOS a skálázhatóság problémájának áthidalásában látja a jövőt, az EOSIO blokklánc, milliónyi tranzakció bonyolítására lett tervezve, nulla költség mellett.

Monero ismertető: mindenki kedvenc privát coinja

Az anonim kriptovaluták a készpénzhez hasonló peer-to-peer módon kínálnak online fizetéseket, viszont a coinok minden korábbi állomása és címek minden későbbi küldése visszavezethető használat során. A tranzakciók titkosítására a Bitcoin hálózatán van mód, és egyes kriptovaluták tudnak ilyen opciót nyújtani, a Monero azonban az a coin aminek a blokkláncán ez a funkció alapértelmezett, de szükség esetén a tárca tulajdonosok megmutathatják az egyenlegüket, vagy igazolhatnak egy tranzakciót.

A digitális ezüst! Mit érdemes tudni a Litecoinról?

A Bitcoin legnagyobb alternatívája. Kicsit privát, kicsit okosszerződéses, kicsit Bitcoin. Miért jobb? Miért nem? Tekintsük át a Bitcoin Cash eredetét és legfontosabb jellemzőit.

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.