Mit tud a Stellar Lumen, amit a többi fizetési token nem?

Szerző: | aug 17, 2021 | Kriptovaluta

A Stellar Lumen (XLM) egy XRP-hez hasonló digitális valuta, mindkettőt Jed McCaleb hozta létre. A használati funkció ugyanaz a kettőnél, de amíg a Ripple a banki és vállalati pénzutalásokra nyújt megoldást, a Stellar a magánszemélyek pénzutalásait helyezte előtérbe.

Az XLM cointól itt találsz naprakész piaci információt.
Elérhető: Binance, Huobi, KuCoin, Coinbase
Konkurenciái: XRP, LTC, BCH
Legmagasabb ár: 0,9 USD / 0,006 BTC
Legalacsonyabb ár: 0,0025 USD / 0,0000015 BTC

Fejlesztői aktivitás: 10/10
Felhasználói aktivitás: 9/10
Piaci megbízhatóság: 8/10
Vélekedés: 10/10

 

MIÉRT VOLT SZÜKSÉG A STELLAR LUMENRE (XLM)?

A Lumen célja az, hogy alternatívát nyújtson az embereknek a nemzetközi tranzakcióikkal járó nehézségek enyhítésére. Elsősorban az elhúzódó átutalási idők és a magas díjak miatt tűnik úgy, hogy a határon átívelő fizetések területén van helye egy SWIFT rendszernél hatékonyabb szolgáltatásnak. A 2014-ben létrehozott Lumen egy eszköz, ami áthidalja ezeket a gyakorlati problémákat a gyors és olcsó (0,00001 XLM) tranzakcióival világszerte.

A fejlesztők abban látják a Lumen piacát hosszú távon, hogy a világban nem mindenkinek van hozzáférése a bankrendszer által biztosított pénzügyi lehetőségekhez. A számlapénz használat egy nagyságrend fölött nem feltétlenül drága a legtöbb országban, de hatalmas összegek vándorolnak nap mint nap, kis tételekben országok között, aránylag nagy költséggel. Mivel a blokklánc technológia a pénztovábbítást egy leprogramozott, folyton futó kód segítségével oldja meg, a kriptovaluták használata alacsonyabb költséggel jár mint a bankoké. Itt mindig beleszámítanak a köztes bankok, felügyelő szervek, nemzetközi klíring, stb.. A-ból B-be átküldeni egy összeget ma már peer-to-peer módon is lehetséges, mindössze internet elérésre és egy PC-re, vagy okostelefonra van szükség hozzá.

xlm xrp | Cryptofalka

 

MI A STELLAR LUMEN (XLM) MÖGÖTT ÁLLÓ TECHNOLÓGIA?

A Lumen egy coin a Stellar Network-ön, amivel pénzt továbbíthatunk és ezzel egyidőben átkonvertálhatjuk az összeget más fiat (vagy kriptó) valutára. Ez egy speciális módja a tranzakciónak, mert nem csak egy adott mennyiségű pénz cserél gazdát, hanem az elutalt összeg pénzneme is átváltásra kerül. Ez a művelet a nemzetközi banki utalásoknál, a küldő és a fogadó kereskedelmi bankok között egy több lépésből álló folyamaton megy végig. Minden váltásnál/továbbításnál költség keletkezik, és több napig tarthat mire beérkezik az összeg a kívánt valutában. Az utalás és jóváírás közötti időben a küldött és fogadott (és köztes) valuták árfolyama változni fog. Egy olyan nemzetközi utalás, ami hétvége előtt nem landol a célszámlán, csak napokkal későbbi árfolyamon jelenik majd meg.

Bitcoin és kriptovaluta kereskedés I Cryptofalka

A Lumen egy automatikus rendszerben összesíti a globális keresletet és kínálatot minden valutára, és megtalálja a legrövidebb utat a küldött és fogadott valuta között. A legrövidebb út a közvetlen átváltás, ha van likviditás a küldő/fogadó valutapáron. A Stellar rendszer, átváltja a pl. küldő USD-jét, EUR-ba, és a fogadó megkapja az EUR-t, amíg van aki a másik irányba szeretne váltani, mint a küldő. Abban az esetben, ha HUF-t szeretnénk küldeni Dél-Koreába, a helyi WON formájában, nem biztos, hogy talál olyan eladót a Stellar, aki arra vár, hogy forintot kapjon a wonért. A hálózat Lumenért fogja eladni az utalt HUF-t, a Lumenre pedig van olyan kereslet, ahol WON-t kínálnak érte. Így két váltásból oldódik meg a valuták közti küldés. A váltások nem ingyen vannak, de minimális a költség, és szinte azonnali a beérkezés.

A rendszer csomópontjait Anchornak hívják. Egy Anchorhoz be lehet utalni egy összeget bármilyen valutában, cserébe jóváírást teljesít egy másik valutában. Ezek a csomópontok felelnek a pénztovábbításért, akárcsak a bankrendszer különböző összekapcsolódó szolgáltatásai. A Stellar hatékonyságát az biztosítja, hogy a folyamatok minden résztvevője egy hálózaton, a Stellar Networkön fut, nem pedig különböző pénzintézetek/állami vállalatok adogatják tovább egymásnak a beküldött utalást.

stellar lumen | Cryptofalka

 

MIK A STELLAR LUMEN ELŐNYEI?

Sebesség: 3-5 másodperc, ez majdnem minden ismert utalási formánál gyorsabb.

Költség: 0,00001 XLM utalásonként, a kriptovalutákhoz szokott módon bármekkora összegnél.

Hatékony valutaváltások: Ritkább valuták esetében nem mindig van elérhető valutapár, viszont a Lumen minden valutával váltható egy rendszerben, így a küldő és a fogadó között gördülékenyen mozog a pénz.

Decentralizált: Az utalásokat az egyenrangú Anchorok hálózata bonyolítja és minden bekerül a blokkláncon a megoszott főkönyvbe, mindenki számára látható módon.

Az XLM kriptovalutának a tényleges értéke, hogy képes hidat képezni az összes többi valuta között villámgyorsan, akár nagyon alacsony összegnél is. Ez egy olyan funkció, ami keresletet talál a pénzpiacon, viszont a fiat valuták önmagukban nem tudják ellátni. A nemzetközi utalások teljesítéséhez kapcsolódó infrastruktúra pedig lassú és drága. A Stellar egyben kínálja a valutát és a tranzakciók továbbítását az összes pénznem között.

 

MENNYIRE BIZTONSÁGOS A STELLAR LUMEN (XLM)?

Maguk az XLM címek nem hordoznak semmilyen személyes információt a létrehozójukról, viszont a blokklánc természetéből fakadóan minden cím minden tranzakciója ismert kell hogy legyen a decentralizált tranzakció validálás érdekében. A nagyobb tőzsdék, ahol megtalálható a Lumen a KYC kötelezettség miatt rendelkeznek a náluk létrehozott címek tulajdonosainak adataival, és fényképével. Ugyanakkor ez a többi kriptovaluta esetében is így van.

Azzal, hogy tranzakciós díjat számít fel a blokklánc és minden XLM címen lennie kell legalább 1 XLM-nek, a Lumen biztonságban van a tömeges túlpörgetéstől (mert sokba kerül). A Stellar történelmében még soha nem került sor ilyen támadásra.

 

Stellar transaction | Cryptofalka

 

MIT KELL TUDNI A LUMEN BÁNYÁSZATRÓL?

Azt, hogy az XLM nem bányászható, a készletet/kínálatot a Stellar Development Foundation kezeli. Eredetileg 100 milliárd Lument hoztak létre és évente 1%-al növelték öt évig, aztán a közösség máshogy döntött. Ennek hatására az SDF megfelezte a készletet, és megsemmisített 50 milliárd XLM-et, illetve elkötelezte magát, hogy soha nem lesz új kibocsájtás.

Az 50 milliárd coinból jelenleg kb. a fele van forgalomban, a többit az SDF tartalékolja promóciós és fejlesztési célból. A Stellar Lumen monetáris része ezzel rendkívül kiszámítható és előnyös, viszont végig a Stellar Development Foundation kezében van. A felezés megmutatta, hogy az SDF a fejlesztést és más lényeges együtthatók alakítását a közösség hangjára alapozva kívánja folytatni.

Nagy Gábor

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Mi a Binance Earn és hogyan farmolhatsz kamatokat vele?

Kriptovalutát szerezni nem csak vásárlással, bányászással, vagy kereskedéssel lehet. A Binance tőzsde Binance Earn platformja számos blokklánc alapú saját pénzügyi termék tőkealapjához biztosít fedezetet és/vagy likviditást. Aki a tőzsde hitelezési, stakelési és DeFi tevékenységeihez hozzáteszi a lekötött tőkéjét, részesül a nyereségből passzív bevétel formájában.

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.