Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Kriptovaluta tranzakció: Útmutató kezdőknek lépésről lépésre

Kriptovaluta tranzakció: Útmutató kezdőknek lépésről lépésre

Így utalj kriptót és Bitcoint! Fedezd fel, hogyan zajlik egy kriptovaluta tranzakció lépésről lépésre, és ismerd meg ennek előnyeit és fontos elemeit.  

Hogyan működik a kriptovaluta tranzakció?

A kriptovaluta tranzakciók a digitális pénzügyi világ alapvető részét képezik és lehetővé teszik a felhasználók számára a pénz átvitelét és fogadását a világ bármely pontjáról, gyorsan és biztonságosan. De hogyan is működnek pontosan ezek a tranzakciók?

Leegyszerűsítve, kriptovaluta tranzakció során kriptovalutát utalunk egyik tárcáról a másikra, amelyhez a fogadó fél nyilvános címére van szükségünk. A tárca felületén keresztül bemásoljuk a fogadó címet és elutaljuk rá az adott összeget. Nagyjából úgy, ahogy amúgy már a megszokott módon utalunk bankszámlák között is.

Bár ez első ránézésre könnyűnek tűnik, az újonnan érkezők számára zavaros és rémisztő lehet. Nem ritka eset, hogy a tapasztalatlanabb felhasználók olyan végleges hibákat ejtenek egy-egy tranzakció során, amelynek következtében jelentős veszteségeket szenvednek el.

Blokklánc hálózatok közti különbségek

A kriptotokenek csak azzal a blokklánccal kompatibilisek, amelyen a tranzakciók lebonyolítására épülnek. Minden lánc saját kriptográfiát használ, ami azt jelenti, hogy minden lánc saját "nyelvet" beszél. A népszerű blokkláncok a következők: Bitcoin Network (BTC), Ethereum Network (ETH), Binance Smart Chain (BSC) stb.

Sok kriptoeszköz eredetileg az Ethereum blokkláncra épült, azonban sok kriptovaluta fejlődött úgy, hogy több láncra is kompatibilissé vált. Az USDC például egy stabilcoin, amely nem használ saját blokkláncot. Először az Ethereum hálózatra épült ERC-20-as tokenként, de ma már kompatibilis más blokkláncokkal is, pl.: Binance Smart Chain, Polygon, Solana, Fantom és mások.

Kriptopénzek tranzakciója online platformokon keresztül

A kriptopénz egyik platformról a másikra történő küldése bonyolult és kétségbeejtő lehet az első alkalommal a kezdő felhasználók számára. Az egyik leggyakoribb hiba, amit az újoncok elkövetnek, hogy rossz hálózatot választanak a kriptovaluta küldéséhez. Fontos megérteni, hogy különböző blokklánc hálózatok léteznek. Különös gondot kell fordítani arra, hogy a kriptók küldésekor a megfelelő blokklánc hálózatot válasszuk ki. A fogadó címnek kompatibilisnek kell lennie azzal a hálózattal, amelyet a valuta küldésére használunk.

A legtöbb platform már támogatja a több hálózaton keresztül történő be- és kifizetést néhány token esetében, de mindig győződjünk meg róla, hogy a kiválasztott hálózatot támogatja-e a cél platform, ahová a kriptovalutáinkat utaljuk. Ellenkező esetben a befizetett pénzeszközök a rossz hálózaton elvésznek, melyek visszaszerzése általában már nem is lehetséges ugyanis azokat örökre a blokkláncba véste az illető.

blokklánc technológia | Cryptofalka Forrás: https://coinquora.com/

Pl. Ha a küldő platform csak az ERC20-as hálózatot támogatja, akkor az ERC20 hálózatot kell kiválasztani küldéskor. Azonban, ha ERC20 tokeneket küldünk egy BSC címre, elveszíthetjük a befektetésünket.

Tegyük fel, hogy valaki USDT-t szeretne küldeni a Binance számlájáról egy külső pénztárcába. Beírja az átutalni kívánt összeget és a tárca címét. Két különböző hálózat közül választhat: ETH (ERC-20) vagy BSC (BEP-20). A BEP-20 hálózaton történő tranzakciót választja, mert az sokkal olcsóbb. Viszont a külső pénztárcája nem támogatja a BEP-20 hálózatot, így a pénz nem érkezik meg a pénztárcájába a várt módon.

Kriptovaluta tranzakció lépésről lépésre

  1. Lépjünk be abba a tárcába, ahol fogadni szeretnénk a kriptovalutát
  2. Lépjünk be abba a tárcába, ahonnan kriptovalutát szeretnénk utalni
  3. Tekintsük meg milyen fizetési hálózatokat támogat a fogadó tárca (ERC20, BEP20 stb.)
  4. Tekintsük meg milyen fizetési hálózatokat támogat a küldő tárca (ERC20, BEP20 stb.)
  5. Válasszuk ki azt a hálózatot, amelyet mind a két fél támogatja és a legolcsóbb számunkra
  6. Másoljuk ki a fogadó tárcából a publikus címet kriptovaluta és hálózat szerint (Pl. Ethereum, ERC20 hálózaton)
  7. Illesszük be az adott címet a küldő tárcánkban és válasszuk ki hozzá tartozó kiválasztott hálózatot (Pl. Ethereum, ERC20 hálózaton)
  8. Adjuk meg az utalni kívánt kriptovaluta mennyiségét
  9. Hagyjuk jóvá a tranzakciót

Ha nem vagyunk biztosak magunkban, akkor teszteljük először a címet egy mondjuk 10 dolláros összeg elküldésével. Ha ez biztonságban megérkezik, akkor küldjük el a fennmaradó összeget ugyanazon a hálózaton keresztül.  

Példa Kriptovaluta tranzakció: Binance tőzsdéről USDT-t küldünk a NEXO kamatozó tárcánkba

Ha kriptót küldünk egy tőzsdéről egy másik címre pl. online/offline tárcába, akkor a WITHDRAW menüre kattintva először kiválasztjuk azt a valutát – jelen esetben USDT-t -, amelyet küldeni szeretnénk. Ezt követően a felhasználók a Binance felületén több különböző blokklánchálózat (NETWORK) közül választhatnak. Legördülő menüben számos hálózat megjelenik, viszont a fogadó pénztárca vagy kereskedési platform határozza meg, hogy mely hálózatok támogatottak a bejövő tranzakciókhoz. Lépjünk be a NEXO platformra, ahova utalni szeretnénk, hogy megnézzük, mely hálózatokon keresztül tudunk beutalni a Nexo-ra:   TOP UP gombra kattintva megnyitjuk a Tether tárcánkat:    

NEXO felületén a TETHER TOP UP opcióban megnézzük milyen hálózaton keresztül képes fogadni a NEXO tárcánk az adott valutát. Rendelkezésre áll az Ethereum (ERC20) és a Polygon (MATIC) hálózata is. Jelen esetben az ERC20-at választjuk, de amúgy MATIC segítségével olcsóbban is megvalósítható a tranzakció.

Mindig győződjünk meg róla és ellenőrizzük kétszer is, hogy a megfelelő hálózat van-e kiválasztva, mielőtt elküldjük a valutáinkat a céltárcába! Gyakran előfordul, hogy sokan a legalacsonyabb díjakkal rendelkező hálózatot választják anélkül, hogy ellenőriznék, hogy a tárca vagy a tőzsde, ahová küldenek, kompatibilis-e az adott hálózattal. Ez esetben akár örökre elveszhet a coinunk rossz utalás esetén!

A hálózat kiválasztása után a NEXO automatikusan generált egy tranzakciós címet. A kapott kriptovaluta-cím egy kriptovaluta tárca egyedileg generált betű- és számsorozata, amely kriptovaluta küldésére és fogadására használható. A tárca helyét jelzi a blokkláncon. Kattintsunk ezen befizetési cím kimásolásához, és illesszük be a küldő platform – jelen esetben a Binance tőzsde - ADDRESS címmezőjébe, ahonnan kriptót kiutalnánk. (Alternatívaként a QR-kód ikonra kattintva megkapod a cím QR-kódját, amit importálhatsz a küldő platformra)

Mi az a tranzakció MEMO kód?

Előfordulhat néhány kriptovalutánál, hogy „MEMO” kód is szükségeltetik az utalás teljesítéséhez. A "címke" vagy "MEMO" egy további címjellemző, amely a tranzakció címzettjének azonosításához szükséges a tárca címén felül. Ilyen valuták pl. az XRP, ATOM, XLM.

Adjuk meg a kifizetés összegét, és már láthatjuk is a tranzakciós díjat, illetve a végleges összeget, amelyet megkapunk a fogadó oldalra. Ezzel el is indíthatjuk a tranzakciót. A tranzakcióhoz kiválasztott hálózattól függően ellenőrizhetjük a lánc blokkláncböngésző oldalán. Például, ha az Ethereum (ERC20) hálózatát használjuk a tranzakciójához, akkor ezt az Etherscan oldalán tekinthetjük meg.

Ugyanez visszafelé: NEXO tárcánkról a Binance tőzsdére utalunk

Nézzük meg visszafelé is a tranzakciót, tehát hogyan működik az utalás abban az esetben, ha a NEXO kamatozó tárcánkról szeretnénk a Binance tőzsdére utalni.

  1. Ebben a példában USDT-t veszünk ki ugyanarról a NEXO wallet-ből, amelyet az előző példánk során bemutattunk, és befizetjük a Binance tőzsde tárcánkba. Binance-n a DEPOSIT menübe lépve kiválasztjuk a USDT coin-t.

2. A hálózat kiválasztása a külső pénztárca/váltó által biztosított lehetőségektől függ, amelyről a kifizetést végzi. Ha a külső platform csak az ERC20-at támogatja, akkor az ERC20 befizetési hálózatot kell kiválasztani. Mivel korábban már láttuk, hogy a NEXO ERC20-as hálózatot használ TETHER tranzakciókhoz, ezért ERC20 címről (Ethereum blokkláncról) vonunk ki pénzt.

Tartsd észben, hogy ne a legolcsóbb opciót válaszd automatikusan! Válaszd azt, amelyik kompatibilis a külső platformmal. Nem kompatibilis/különböző befizetési hálózat esetén elveszik a tőke.

3. A Binance ezután automatikusan generál nekünk egy fogadó címet. Kattintsunk a Binance Wallet befizetési címének másolásához, és illesszük be a NEXO Address címmezőjébe, ahonnan kriptót kivonjuk.

4. A kifizetési kérelem megerősítése után a tranzakció megerősítése időbe telik. A megerősítési idő a blokklánc és az aktuális hálózati forgalom függvényében változik.

Kriptovaluta tranzakció költségei és átfutási ideje

A kriptovaluta tranzakciók során változó tranzakciós díjakkal és átutalási idővel találkozhatunk, amelyek függnek a kiválasztott kriptovalutától, a hálózati terheléstől és a felhasználó által megadott prioritástól. Fontos megérteni, hogy ezek a tényezők befolyásolhatják a tranzakciók sebességét és költségeit.

Egy átlagos kriptovaluta tranzakció nagyjából 0,5-20$ között mozog kriptovalutától és terheléstől függően. A tranzakciós díj a kriptovaluta hálózat működésének egyik fontos eleme, amelyet a tranzakciók felgyorsítására és a blokkokba való bekerülésre használnak. Minél magasabb a kiválasztott díj, annál valószínűbb, hogy a tranzakció hamarabb feldolgozásra kerül.

Azonban a tranzakciós díjak időben is változhatnak és magasabbak lehetnek olyan időszakokban, amikor a hálózat nagyobb terhelést tapasztal, például a bika piacok során. Az átutalási idő is változó lehet a kriptovaluta tranzakciók során. Azt jelenti, hogy mennyi időre van szükség ahhoz, hogy a tranzakció véglegesítésre kerüljön a blokkláncban. Egyes kriptovaluták, például a Bitcoin, hosszabb átutalási idővel rendelkezhetnek, különösen akkor, ha a hálózat nagyon leterhelt. Más kriptovaluták, mint például az Ethereum, lehetnek gyorsabbak és rövidebb átutalási idővel rendelkezhetnek.

Egy átlagos kriptovaluta tranzakció nagyjából néhány másodperctől 1 óráig terjedő időt vesz igénybe kriptovalutától és terheléstől függően. Fontos megjegyezni, hogy a tranzakciós díjak és az átutalási idő változhatnak, és a felhasználók gyakran személyre szabhatják ezeket az adatokat. A magasabb tranzakciós díjak lehetővé tehetik a gyorsabb feldolgozást, míg az alacsonyabb díjak hosszabb várakozási idővel járhatnak. A kriptovaluták aktuális árfolyamának és a hypenak is nagy hatása van a költségekre. Minden egyes felhasználónak érdemes átgondolnia, hogy milyen sürgős vagy fontos a tranzakció, és ennek megfelelően dönteni a tranzakciós díjak és az átutalási idő tekintetében.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.91% $64,217.49
Ethereum ETH -0.11% $3,424.69
BNB BNB -0.25% $572.51
Solana SOL 1.44% $161.64
XRP XRP -5.69% $0.5555
Dogecoin DOGE -1.96% $0.1201
Cardano ADA -3.35% $0.4246
Litecoin LTC -0.94% $71.32
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!