Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
NFT jogdíj: mi az és hogyan működik?

NFT jogdíj: mi az és hogyan működik?

A jogdíjak lehetővé teszik az NFT alkotók számára, hogy alkotásukért továbbra is javadalmazásban részesüljenek, még az NFT elsődleges eladása után is.

 

Mi az NFT royalties, azaz NFT jogdíj?

Az NFT-k a Web3 ökoszisztéma egyik legfontosabb technikai paradigmája és építőkövei. Míg az NFT-k felfutását valójában az Ethereum közössége vezette 2020 és 2021 folyamán, más láncok, például a Solana de még a Bitcoin is követte a példát, és jelentős projektek indultak a blokkláncokon.

Cryptofalka privát tagság banner I Cryptofalka

Az alkotók hagyományosan a munkájukból származó jövedelem különböző formáit keresték. Bár a Web2 világában léteznek a szellemi tulajdon védelmére vonatkozó törvények, e törvények betartatása és az alkotók érdekeinek védelme nehezen volt megvalósítható.

A jogdíjfizetés passzív jövedelem, amelyet az alkotó kap a kész produktumuk minden egyes tranzakciójánál. A termék lehet zene, képzőművészeti alkotás, játékprogram, belépőjegyek vagy a digitális eszközök bármely más formája.

 

Miért van szükség az NFT jogdíjakra?

Az NFT jogdíjak fenntartható bevételi forrást biztosítanak a művészeti és digitális tartalmak alkotói számára. Mivel a kifizetések jellemzően programozhatók, több alkotó is részesülhet ebből a modellből.

Elvi és gazdasági szempontból az NFT jogdíjak számos előnnyel járnak az ökoszisztéma számára. A Web2 kreatív ágazataiban, a zene, a képzőművészet és a grafika területén kihívást jelent a műalkotások későbbi megvásárlásának nyomon követése. Ráadásul a kreatív szakemberek és a neves stúdiók vagy vállalatok közötti szerződések gyakran egyoldalúak és erősen a mű alkotója ellen irányulnak.

nft jogdíj royalties I Cryptofalka

A gazdasági kapcsolatoknak ezt az egyensúlytalanságát kívánja orvosolni a Web3 modell. A Web3-ban minden olyan művet, amelyet NFT-ként mintelnek, nyomon lehet követni a blokkláncon rögzített későbbi vásárlásokon keresztül. Az alkotó így programozottan a tranzakciók láncolatának élén maradhat, és minden egyes ponton jogdíjat kereshet.

Az NFT jogdíjak a wash trading veszélyes gyakorlatát is megfékezhetik. Több számla vagy tárca létrehozásával egy piaci szereplő megvásárolhat egy NFT-t vagy bármilyen digitális eszközt, amelynek az árát mesterségesen fel akarja húzni. Gyakran a tárcáikat arra használják, hogy csak egymástól vásárolnak egy NFT-t, ezzel a kereslet hamis látszatát keltsék, és felpumpálják az NFT árát.

A figyelmetlen nézők számára ez a tevékenység úgy tűnhet, mintha nagy lenne a kereslet az NFT iránt. Ez azonban nem így van. A jogdíjak kikényszerítése biztosítja, hogy a wash traderek pénztárcái közötti minden egyes tranzakciónak ára legyen.

 

Hogyan járulnak hozzá a piacterek az NFT jogdíjakhoz?

A piacterek platformot biztosítanak az alkotók számára, hogy tartalmukat fejleszthessék, mintelhessék és eladásra kínálhassák. Segítenek továbbá a digitális tartalomalkotóknak abban, hogy kihasználják az alkotásaik másodlagos értékesítésére irányuló keresletet.

A piacterek kulcsfontosságú szerepet játszanak a Web3 világában, elterjesztik az NFT ökoszisztémát és kereskedelmet teremtenek. Minden blokklánchálózatnak megvannak a maga piacterei, a digitális eszközök adás-vételére és eladására szolgáló láncközi piacterekkel együtt. Amellett, hogy helyet teremtenek a jogdíjas NFT-knek, a piacterek a projektek hitelességét is növelik a projektek listázásával.

nft jogdíj royalties I Cryptofalka

Az NFT-piacterek a platformjukon értékesített NFT-kre jogdíjat is megállapíthatnak. Ez kedvezőtlen hatással lehet az NFT-ökoszisztémára, közvetlenül befolyásolva a volumeneket. Az NFT-k kereskedési volumene az egyik legfontosabb teljesítménymutató az NFT-gyűjtemény vagy az adott lánc ökoszisztémájának állapotának értékeléséhez.

Az olyan NFT-platformok, mint az OpenSea, megpróbálkoztak a jogdíjak eltörlésével és a választható jogdíjak bevezetésével, ahol a vásárló eldöntheti, hogy szeretne-e jogdíjat fizetni az alkotóknak. Az ilyen politikák árthatnak az alkotóknak, mivel a visszatérő bevételi forrásuk mostantól csökken.

nft jogdíj royalties I Cryptofalka

Ezáltal az alkotói gazdaság kevésbé fenntarthatóvá és versenyképessé válik, mivel az újonnan érkezők nehezen tudnak majd versenyezni a már befutott kreatív stúdiókkal. Ezért a piacterek által meghatározott jogdíjak meghatározhatják az innováció sorsát.

 

Mit hoz a jövő az NFT jogdíjak számára?

Az elmúlt hónapok rögös útja ellenére az NFT jogdíjak fenntarthatóbbá teszik a modellt az NFT gyűjtemények alapítói számára. Emellett lehetővé teszi, hogy a művészet fenntarthatóbb megélhetési forrást jelentsen az alkotók számára.

2022 sok szempontból brutális volt a Web3 világa számára. Az akadályok ellenére az NFT jogdíjak döntő szerepet játszhatnak az alkotók bevételszerzésében. A gyűjtemények vásárlását és eladását ösztönző szervezetek számára az ügyfélhűséget is segítheti, és a bevétel egy részét visszaadhatja ügyfeleinek, nagyobb márkaélményt teremtve.

Cryptofalka mentorálás banner I Cryptofalka

Az olyan új koncepciókkal, mint a dinamikus NFT-k, ahol az NFT metaadatai megváltoztathatók vagy frissíthetők, ami a hűséges felhasználók egy részhalmaza számára új tulajdonságokat eredményez, az NFT-k a Web3-on belüli figyelem- és hűséggazdaságot egyaránt táplálják.

Mindezek alapján az NFT jogdíjak még egy ideig biztosan velünk maradnak, és az ezt az üzleti modellt alkalmazó vállalatok az elkövetkező években előnyben lehetnek versenytársaikkal szemben.

   

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -3.57% $64,740.91
Ethereum ETH -4.35% $3,413.15
BNB BNB -4.74% $580.37
Solana SOL -9.15% $133.07
XRP XRP -6.41% $0.4813
Dogecoin DOGE -10.06% $0.1198
Cardano ADA -10.15% $0.3717
Litecoin LTC -8.11% $71.54
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!