Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Szent token! A Vatikáni Könyvtár NFT-ket adományoz

Szent token! A Vatikáni Könyvtár NFT-ket adományoz

A Vatikáni Könyvtár új kezdeményezést mutatott be kéziratgyűjteményének megőrzése érdekében: a közösségi média felhasználóit és adományozóit NFT-kkel jutalmazza.

Új értelmet nyert a soulbound token kifejezés

A "lélek" nem egy olyan szó, amelyet általában a blokklánc és a kriptográfia rendkívül technikai és gyakran pénzügyileg orientált területéhez társítanak. A legtöbbek számára a "Soulbound Token" kifejezés kripto-kontextusban értelmezhetetlenül, ironikusan vagy egyszerűen csak furcsán hangzik. 

A Vatikáni Könyvtár most azonban az NFT-ket használ online követői megadományozására, új értelmet adva a "soulbound token" azaz "lélekhez kötött token" kifejezésnek az olaszországi felhasználók számára.

A soulbound tokeneket úgy tudjuk a legegyszerűbben elképzelni, mint a hagyományos világában az önéletrajzhoz vagy az egészségügyi dokumentációhoz hasonló iratokat. Ezek a nem átruházható tokenek a Web3 hálózatokon belüli "kötelezettségvállalásokat, bizonyítványokat és tagságokat" képviselnek. 

Az NTT DATA Italia támogatja a Vatikán törekvéseit

A 15. században alapított könyvtár hétfőn jelentette be, hogy az NTT DATA Italia multinacionális informatikai szolgáltatóval kötött megállapodás révén NFT-ket osztogat a kéziratgyűjtemény támogatóinak - olvasható a sajtóközleményben.

"A projekt célja a Vatikáni Apostoli Könyvtár online közösségének bővítése azáltal, hogy a kulturális intézmény a Web3 technológián keresztül kapcsolatba kerül támogatóival" - áll a 180 ezer kéziratot és több mint 1,5 millió könyvet őrző intézmény közleményében.

A tavaly Japánban elindított projekt Európába is terjeszkedik, elsőként olaszországi felhasználókkal. A térségben élő emberek, akik július 16-ig megosztják a közösségi médiában a "Web3 Support Project" című projektjét, úgynevezett Silver NFT-t kapnak, amely 15 különböző kézirathoz való hozzáférést tesz lehetővé - közölte a könyvtár.

Népszerűek a Vatikán Polygon-alapú NFT-i

Azok, akik a könyvtár nevében adományoznak, "Arany NFT"-t is kapnak, amely összesen 21 kézirathoz biztosít hozzáférést. A nem átruházható soulbound NFT-k nem pénzügyi jellegűek, és örökre a tárcához kötődnek.

Az OpenSea oldalán felsorolt, a projektre vonatkozó proof-of-concept azt mutatja, hogy a Polygon-alapú NFT-ket eddig 419 különböző tulajdonos között osztották szét. 

opensea vatikán I Cryptofalka

Az NTT DATA döntő szerepet játszott a Vatikáni Könyvtár történelmi dokumentumainak megőrzésében - mondta a könyvtár prefektusa, Don Mauro Mantovani egy nyilatkozatban, hozzátéve, hogy a cég digitális archiválási szolgáltatását, az AMLAD-ot a világ különböző pontjain lehetne alkalmazni.

Nem az utolsó alkalom, hogy a Vatikán blokklánc technológiát alkalmaz

A vállalat 2014 óta működik együtt a Vatikáni Könyvtárral, és az NTT DATA dedikált archívuma a cég honlapja szerint több mint 2 millió adatot tartalmaz. A jövőben a könyvtár szerint immersív élményekben lehet részt venni, és a Vatikán történelmét kiterjesztett valóságon keresztül megtekinteni.

A Vatikánvárosban található könyvtár épülete a 16. század végéről származik. Honlapja szerint az intézmény a könyveken és kéziratokon kívül 200 ezer képet, több mint 150 ezer nyomatot, valamint több mint 300 ezer érmét őriz.

"Célunk továbbra is az, hogy a Vatikáni Könyvtár felbecsülhetetlen értékű kulturális örökségét hozzáférhetővé tegyük. Folytatni fogjuk ezt a fontos megőrzési munkát, [...] kiterjesztve a blokklánc technológia használatát más ágazatokra is" - mondta Ludovico Diaz, az NTT DATA Italia vezérigazgatója egy nyilatkozatban.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.56% $66,942.25
Ethereum ETH 1.30% $3,530.7
BNB BNB -0.95% $588.39
Solana SOL -0.62% $177.23
XRP XRP -0.21% $0.6015
Dogecoin DOGE -1.24% $0.1359
Cardano ADA -2.22% $0.4255
Litecoin LTC -2.36% $71.96
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!