A SEC pereli a Binance-t és annak vezérigazgatóját

Szerző: | jún 6, 2023 | Kriptovaluta

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet beperelte a Binance-t, 13 váddal sújtva a világ legnagyobb kriptopénz tőzsdéjét és annak vezérigazgatóját.

 

CZ-t az értékpapír-szabályok megsértésével vádolják

Amint arról a Bloomberg elsőként beszámolt, a digitális eszközök behemótját és vezérigazgatóját, Changpeng “CZ” Zhao-t, aki a Binance alapítója és irányító részvényese, az amerikai értékpapír-szabályok megsértésével vádolják, derül ki a bírósági beadványból. A SEC vádjai között szerepel a kriptoeszközök be nem jegyzett felajánlása és értékesítése, az amerikai befektetők Binance.com-hoz való hozzáférésének korlátozásának elmulasztása, valamint be nem jegyzett tőzsdeként, brókerként és elszámoló ügynökségként való működés.

A SEC hétfői bírósági dokumentuma, amelyet a Columbia körzet szövetségi bíróságán nyújtottak be, azt állítja, hogy a Binance és főnöke “égbekiáltóan semmibe vette” a szövetségi értékpapírtörvényeket, és “több milliárd amerikai dollárral gazdagodott, miközben a befektetők vagyonát jelentős kockázatnak tette ki“.

CFTC Binance I Cryptofalka

“Azt állítjuk, hogy Zhao és a Binance szervezetek nemcsak ismerték a szabályokat, hanem tudatosan úgy döntöttek, hogy megkerülik azokat, és kockázatnak teszik ki ügyfeleiket és befektetőiket – mindezt a saját nyereségük maximalizálása érdekében” – írta Gurbir S. Grewal, a SEC végrehajtással foglalkozó részlegének igazgatója egy hétfői sajtóközleményben.

Gary Gensler, a SEC elnöke hozzátette, hogy a Binance “megpróbálta kijátszani az amerikai értékpapír-törvényeket azzal, hogy olyan látszatellenőrzéseket jelentett be, amelyeket a színfalak mögött figyelmen kívül hagyott”.

 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

A Binance és CZ is reagált a vádakra

Zhao Twitteren azt írta, hogy még nem látta a periratot, és egy 4-es számmal utalt egy januárban közzétett tweetjére, amelyben a számot a “FUD, álhírek, támadások stb. jelenségekkel” kapcsolja össze.

“Még nem láttam az iratokat” – írta a Binance vezérigazgatója hétfőn. “A média előbb kapja meg az infót, mint mi”.

Binance SEC I Cryptofalka

A Binance azt nyilatkozta, hogy méllyen “elkeserítette” a SEC eljárása.

“Sajnos a SEC elutasítása, hogy produktívan együttműködjön velünk, csak egy újabb példa arra, hogy a Bizottság félrevezetett és tudatos módon elutasítja, hogy a digitális eszközipar számára a nagyon szükséges egyértelműséget és iránymutatást nyújtsa” – írta a vállalat egy nyilatkozatban.

Hozzátette, hogy a SEC lépései “aláássák Amerika szerepét a pénzügyi innováció és vezető szerep globális központjaként”.

 

Kell-e tartani a SEC lépésétől?

Kicsit kezd olyan érzésünk lenni, mint amikor anno huszadjára “tiltotta be Kína a Bitcoint”. A SEC már nekiment az amerikai nagy tőzsdéknek, a Coinbase-nek és a Krakennek is, most pedig a Binancet is erős tűzkeresztbe vették. Ugyanakkor azt gondoljuk, hogy nagyobb a dolognak a füstje, mint a lángja. Az amerikai Binance US a Binance tőzsde forgalmának csupán 2%-át teszi ki, 250 millió dollár vs. 12 000 millió dollár.

E mellett, ahogy a Binance reakciójában is áll, a Binance nem egy amerikai tőzsde, ezért viszonylag korlátozottak a hatóságok lehetőségei. Ebből a reakcióból pedig egyértelműen lejön, hogy a Binance hajlandó jogilag szembe menni a SEC-el és akár bíróságra vinni a dolgot. A Ripple vs. SEC ügyből láthattuk, hogy még a Ripple is nyerésre áll a dologból, és nem tudta elnyomni őket a tőzsdefelügyelet. Ezért mi túlságosan nagy negatív hatást nem tulajdonítunk a dolognak, inkább, ami negatívum ebben a hírben, hogy a SEC most 61 kriptovalutát is megjelölt, mint “security”. Nagyjából a piac 10%-át kitevő coinok összessége.

Ez azért fontos, mert az “értékpapír” alá eső eszközöket szigorúbb szabályozáshoz kötik. Most olyan neveket is security-ként említenek a perben, mint a Cardano, a Solana, Matic, Atom vagy az AXS. Amikor a Ripplenél felmerült hasonló kérdés, akkor több tőzsde is inkább a biztos oldalon akart maradni, és delistázta a Ripplet. Most ezután felmerülhet a kérdés, hogy mondjuk egy amerikai Coinbase vagy Kraken mennyire fog elgondolkozni ezeknek a neveknek a levételén, hogy őket ne érhesse támadás.

Egy biztos, amíg nincs egységes szabályozás és konkrét törvény az USA-ban, addig maximum elhúzódó perekre és vádaskodásokra lehet csak számítani, mint a korábbi hasonló eseteknél (lásd Ripple). Ne feledjük azt sem, hogy Európa a MiCa-val és HongKong az új kripto HUB terveivel akár újabb kriptós cégeket hódíthat magához.

 

Kriptovaluta kereskedő csoport discord I Cryptofalka

 

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

[web_stories_embed url="https://cryptofalka.hu/web-stories/mi-a-bitcoin%3f-kriptovaluta-kezdoknek-i-cryptofalka/" title="Mi a Bitcoin? Kriptovaluta kezdőknek I Cryptofalka" poster="" width="360" height="600" align="none"]

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka