Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Fordulhat a kocka a kripto iparban, sorra veszít az SEC

Fordulhat a kocka a kripto iparban, sorra veszít az SEC

Felsorolni is nehéz a kriptópiac legújabb eseményeit. A Bitcoin győzni látszik, a Ripple bizakodhat, a Coinbase esélyei folyamatosan emelkednek.

Már 34 000 dollárnál ismét a Bitcoin ára

Izgalomban a kriptó-közösség: a Twitter (X) véleményvezérei, befektetők és iparági szereplők is azon tanakodnak, mikor tör a Bitcoin új magasságokba. A bizakodás előzménye, hogy már a legnagyobbak is sorban állnak: mint ismeretes, az alapkezelők behemótja, a Blackrock Bitcoin-ETF engedélykérelme forgatta fel legutóbb a piacot, mivel az ő esetükben az SEC már óriási lobbierővel és a befolyásos Larry Fink vezérigazgatóval áll szemben. A sor hosszan folytatható, a közel 10 ezer milliárd dollárt kezelő cégen kívül a kisebb Ark Investments, a Fidelity, a magyar állampapírokat korábban vásárló Franklin Templeton, a VanEck és valamennyi jelentős alapkezelő sorban áll az SEC-nél, hogy lehetővé tegye a tőzsdén keresztüli Bitcoin befektetésekt. Kathie Wood, az Ark vezetője azok közé tartozik, akik úgy látják, az SEC egyszerre több ETF jóváhagyását is kezdeményezheti, ez pedig hatalmas összegeket indítana el a piac irányába. Cryptofalka privát tagság banner I Cryptofalka Legutóbb a Grayscale nyert pert az SEC ellen, mely révén a felügyelet köteles újra megvizsgálni a cég ETF engedélykérését, és nem utasíthatja el a korábbi indoklással, miszerint kevés a biztosíték a piaci manipulációk ellen. Jól mutatja az SEC hozzáállását, hogy hagyott már jóvá Bitcoin határidős terméket, ami nem sokban különbözik a most indítandó „spot” termékektől – ez is volt a bíróság fő érve, amikor rendreutasította az állami szervet.

Peren kívüli megegyezéssel zárulhat az XRP pere

Szólnak a harsonák a jól ismert Ripple-SEC per kapcsán is. Több kommentátor, például az X-en jelentős követőtáborral rendelkező Fred Rispoli ügyvéd és kollégája, Jeremy Hogan is azt várja, pozitívan, azaz peren kívüli megegyezéssel zárul az eljárás. Az SEC nemrég ejtette a korábbi- és a jelenlegi vezérigazgató elleni vádat, miszerint az XRP kriptodeviza eladásával magánszemélyként jogosulatlan értékpapír-kereskedelmet folytattak. Sokan úgy látják, hogy az SEC belátta (a vezér Gary Gensler esetleges politikai ambícióit is figyelembe véve), hogy fellebbezés útján sem nyerhet a San Francisco-i fintech ellen, ezért jobbnak látja lezárni az ügyet és erőforrásait a többi jogi eljárásra koncentrálni. Segíti a Ripple helyzetét, hogy idén július 13-án Analisa Torres szövetségi bíró a lényeget tekintve a cég javára ítélt, vagyis megállapította, hogy az XRP token a másodlagos (tőzsdei) piacokon nem számít értékpapírnak. Igaz, most a 770 millió dollár értékű intézményi kereskedelem miatt fájhat a Ripple-vezetők feje, itt ugyanis befektetési szerződést, értékpapír-kereskedelmet határozott meg Torres, ami után után bírság fizetendő. A Ripple pert nyert és KO-val ütötte ki az SEC-t I Cryptofalka Ennek összege még ismeretlen, de feltehetően jogászok hada dolgozik a háttérben a büntetés csökkentésén, illetve a peren kívüli megegyezés részletein, melyek ezt a témát is magukba foglalhatják. Az XRP ugyanakkor csak az egyértelmű jogi státuszra vár, a peren kívüli megegyezésre vár, mely elérkezése akár újabb ETF terméket, de a bankok érdeklődését is elhozhatja, hiszen a token a devizák közötti olcsó átváltásra és a gyors, négy másodpercen nemzetközi átutalásokra lett kifejlesztve.

A Coinbase ellen is elbukhat az SEC?

A piacok utolsó, nem kevésbé fontos témája, hogy sikeres lesz-e a Coinbase tőzsde elleni SEC-hadjárat. Az XRP esetéhez hasonlóan a felügyelet azzal vádolja a tőzsdét, hogy értékpapírokat kínál eladásra, ez pedig engedély híján szövetségi törvényekbe ütközik. Miután a Coinbase jogi csapata komoly ellenérvekkel (szintén a kriptók értékpapír-státuszát megkérdőjelezve) szállt harcba és azt kérte Katherine Polk Failla szövetségi bírától, hogy utasítsa el a keresetet, John Deatonügyvéd, aki a kriptó-közösség talán kedvenc jogásza, már 50%-ra teszi annak esélyét, hogy a tőzsde sikerrel jár. Ha így lesz, azzal az SEC egyetlen lényegi kérdésben sem tud nyár óta az iparággal szemben eredményt felmutatni, hiszen még a Ripple esetében is múltbéli értékesítésről, nem a későbbi lehetőségekről van szó. SEC | Cryptofalka Gensler esetében csak találgathatunk, de úgy hírlik, szenátori-, és pénzügyminiszteri ambíciói is vannak, így aligha szeretné, ha a nevéhez százmillió dolláros, de elveszített perek társulnának, miközben az iparág töretlenül fejlődik. Év végéig sokan izgulhatnak, hoz-e valamit az amerikai politika és a kemény csatákban edzett, a közös lobbizás érdekében már összefogni is képes iparág harca. Fehér Balázs  

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 3.23% $58,723.1
Ethereum ETH 3.65% $3,164.25
BNB BNB 3.87% $538.5
Solana SOL 4.60% $140.34
XRP XRP 11.58% $0.5154
Dogecoin DOGE 4.51% $0.1098
Cardano ADA 5.95% $0.4234
Litecoin LTC 2.87% $70.4
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!