Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mi az a kriptopénz ETF és hogyan működik?

Mi az a kriptopénz ETF és hogyan működik?

A kriptopénz tőzsdén kereskedett alap (ETF) egy vagy több digitális token árfolyamát követi, és számos kriptopénzből tevődik össze.

 

 

Mik is azok az ETF-ek?

A tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) az 1990-es évek közepe óta egyre népszerűbb befektetési eszköznek számítanak a tőzsdén belüli likviditásuk és az alacsony tranzakciós költségeik miatt. Az ETF-ek általában egy adott indexet követnek.

Az értékpapírpiacon az ETF-ek lehetővé teszik a befektetőknek, hogy a kereskedési nap folyamán folyamatosan kereskedjenek a részvényeikkel, szemben a befektetési alapokkal, hiszen azokat csak a kereskedési nap zárásakor adnak lehetőséget a befektetőknek a részvények megvásárlására vagy visszaváltására.

A kriptovalutapiacon egy olyan alapot, amely egy vagy több digitális token árfolyamát követi, és különböző kriptovalutákból áll, kriptovaluta ETF-nek neveznek.

 

Mi az a kriptopénz ETF?

Egy alap akkor tekinthető tőzsdén kereskedettnek, ha megfelel az alábbi két kritérium valamelyikének:

A kriptopénz ETF-ek olyan vállalkozásokba fektetnek be, amelyek a blokklánc technológia létrehozásával és alkalmazásával alakítják az üzleti alkalmazásokat.

A blokkláncalapú ETF-ek az olyan vagyonkezelők, mint a Bitwise vagy a Grayscale által nyújtott kriptopénz befektetési termékekbe vagy határidős és opciós ügyletekbe fektetnek, amelyek árfolyamát az Ether (ETH), a Bitcoin (BTC) és más kriptopénzek alakulásához kötik. Általánosságban a kriptopénz ETF-ek a blokklánc technológia kiterjesztett felhasználási esetét jelentik. A Bitcoin ETF-ek az első olyan kripto ETF-ek, amelyek a digitális eszközök közül a legértékesebb kriptovaluta, a BTC árfolyamát próbálják követni.

BTC ETF I Cryptofalka

A ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO) 2021. október 18-án kezdte meg a Bitcoin ETF-ek kereskedését, majd a Valkyrie (BTF) és a VanEck (XBTF) következett. Bár nincsenek olyan ETF-ek, amelyek közvetlenül a Bitcoin azonnali árfolyamához (az aktuális piaci ár, amelyen az alapul szolgáló értékpapír megvásárolható vagy eladható) kötődnek, e termékek kezelői a határidős piacokon keresztül figyelik a BTC árfolyamát. A Grayscale's Bitcoin Investment Trust továbbá nem elérhető a mainstream közönség számára, mivel nem ETF.

Amellett, hogy közvetett kitettséget kínálnak a BTC-nek, a Bitcoin ETF-ek kockázatot jelenthetnek a befektetőknek, ha az alap a határidős piac jelentős részét birtokolja. Ezért a befektetőknek óvatosnak kell lenniük, amikor olyan volatilis értékpapírokba fektetnek, mint a kriptovaluták.

 

Nexo kriptovaluta váltó

 

Hogyan működik egy kriptopénz ETF?

A kripto ETF-ek vagy a kriptopénz határidős ügyleteket, opciókat vagy más kripto alapú értékpapírokat birtokolnak, ellentétben a hagyományos ETF-ekkel, amelyek közvetlenül birtokolják a mögöttes eszközt. A cél az, hogy utánozzák az alapvető kriptopénz árfolyam-ingadozását. Előfordulhatnak azonban olyan időszakok, amikor az ETF-ek árfolyammozgásai nem pontosan egyeznek meg az alapul szolgáló kriptopénz mozgásaival, mivel ők maguk nem birtokolnak belőle.

A kriptopénz ETF-ek mögött vagy fizikai kriptoeszközök, vagy pedig származtatott eszközök, például derivatívák állnak. Az előbbiekben a kripto befektetők közvetve birtokolnak kriptovalutákat anélkül, hogy viselnék a közvetlen birtoklásukkal járó költségeket, az utóbbiakban pedig ahelyett, hogy a tényleges kriptovaluták árfolyamát tükröznék, az ETF-részvények árfolyama a származtatott termékek árfolyamának mozgását imitálja.

 

Miért fontosak tehát a kripto ETF-ek?

A legnyilvánvalóbb ok a portfóliódiverzifikáció, mivel a Bitcoin vagy Ether ETF befektetők több kriptoeszközben is kitettséget szerezhetnek, különösen a hagyományos értékpapírpiacokon túl.

Bár a kriptopénz ETF-ek körül szabályozási bizonytalanság van, a tőzsdén kereskedett alapokat birtokló kripto befektetők a következőkből profitálhatnak:  A tőzsdén kereskedett alapokba, például a Proshares Bitcoin Strategy ETF-be történő befektetés elsődleges előnye a megfizethetőségi elem egy volatilis eszközosztályba történő befektetésben.

A kriptopénz ETF-ekbe való befektetés során a tanulási görbe kiszerveződik az elemzőkhöz, így ideális befektetési eszköz a kezdő befektetők számára. A kripto ETF-ek tartása megkíméli a befektetőket az olyan költségektől, mint a letétkezelési díjak, valamint a hálózati és tranzakciós díjak.

BTC ETF I Cryptofalka

Az ETF-szolgáltató felel az alap biztonságáért, ami biztonságérzetet nyújt a befektetőknek, különösen az adathalász-támadások, a kriptolopások tekintetében.

A kriptovaluták vételére és eladására jelenleg nincs teljesen kiépített infrastruktúra. Például, bár egyes tokeneket bizonyos kriptopénz-tőzsdéken kínálnak, másokat nem. A befektetők azonban kriptopénz ETF-ekkel diverzifikálhatják portfóliójukat anélkül, hogy fizetnének az egyes tokenekért.

 

 

Biztonságosak a kriptopénz ETF-ek?

A kriptopénz ETF-befektetésekben részt vevő valamennyi fél ellenőrzés alatt áll, és kereskedéseiket figyelik. Így megakadályozzák a piaci visszaéléseket vagy az illegális tevékenységek finanszírozását. Ennek ellenére a kriptotőzsdei tőzsdén kereskedett alapokba nagyobb biztonsággal lehet befektetni, mivel azokat szabályozott vállalatok bocsátják ki, és jól ismert, szabályozott tőzsdéken kereskednek velük.

Mindazonáltal az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez (SEC) számos kérés érkezett a kripto spot tőzsdén kereskedett alapok legitimálására, de Bitcoin spot ETF még nem létezett. A Bitcoin határidős ETF-et azonban néhány vállalkozás már akkreditálta.

 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

A szabályozás mellett tisztában kell lenni a kriptopénz tőzsdén kereskedett alapok befektetéseinek kockázataival is. A kezdőknek vagy a haladó kereskedőknek például meg kell érteniük, hogy korlátozott az alapok választéka ahhoz, hogy elkezdjék a kriptopénz ETF-ek felfedezését. Emellett a rendelkezésre álló alapok csak néhány digitális valutát követnek, és kitettek az olyan kiberbűnözési kockázatoknak, mint például a hackelés.

Továbbá, tekintettel a kriptopénz piac volatilitására, kétségtelen, hogy a kriptopénz tőzsdén kereskedett alapok befektetései esetében is kiterjedt árfolyam-ingadozások tapasztalhatók, különösen a valós fedezettel rendelkező alapok esetében. Ezért minden kriptopénz-befektetés biztonsága a befektetők kezében van, és a különböző pénzügyi eszközök előnyeinek és hátrányainak ismeretétől függ.

 

 

Kriptopénz ETF-ek vs. befektetési alapok

A brókerek és a vagyonkezelő cégek befektetési alapokat kínálnak, amelyek lehetnek aktívan vagy passzívan kezeltek. Az aktív kezelés azt jelenti, hogy a tapasztalt szakemberek aktívan kötnek ügyleteket a hozam növelése érdekében, míg a passzív kezelés esetében az alapkezelők egy adott referenciaértéket vagy indexet utánoznak, hogy annak teljesítményével megegyezzenek. A kriptovaluta befektetési alapok egy vagy több digitális valutába történő befektetésre specializálódnak.

Mint említettük, egy kriptopénz ETF-alap egy vagy több digitális token árfolyamát követi, így meglehetősen hasonlít egy befektetési alaphoz. Ráadásul a meglévő befektetési számlák felhasználhatók mind a kriptopénz befektetési alapok, mind az ETF-ek megvásárlására, és a befektetőknek költséghányadot kell fizetniük.

 

Csatlakozz te is a publikus kriptovaluta kereskedő discord csatornánkhoz!

Cryptofalka Discord csatlakozás

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 0.41% $67,136.17
Ethereum ETH 0.63% $3,119.54
BNB BNB -0.24% $579.59
Solana SOL 0.93% $174.21
XRP XRP -0.28% $0.5222
Dogecoin DOGE 0.15% $0.1551
Cardano ADA -0.57% $0.4805
Litecoin LTC 0.26% $84.13
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!