Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Az FTX tőzsde eladta a Grayscale részvényei nagy többségét

Az FTX tőzsde eladta a Grayscale részvényei nagy többségét

Három nap alatt kétharmadát értékesítette az FTX tőzsde a Grayscale Bitcoin Trust részvényeinek, miután a Spot Bitcoin ETF kereskedés elindult.

Megvált az FTX tőzsde a GBTC részvények többségétől

Az összeomlott FTX kriptotőzsde és az Alameda Research fedezeti alap hagyatéka január 22-i Bloomberg jelentés szerint Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) részvényeinek több mint kétharmadát adta el. A jelentés két hiteles forrást idéz, és azt sugallja, hogy az eladásokból az FTX vagyonát legalább 600 millió dollárral növelte.

Az FTX vagyonának részeként január 11. előtt 22,28 millió (akkoriban 902 millió dollár értékű) Grayscale Bitcoin Trust részvényt birtokolt. A dokumentum állítása szerint az FTX az ezt követő három kereskedési napon több mint kétharmadát adta el a részvényeknek, így jelenleg mintegy 8 millió részvényt tart, amelyek összértéke körülbelül 281 millió dollár.

A 2013-ban alapított GBTC a legrégebben működő, piacon nyilvánosan kereskedett Bitcoin-alap. A Grayscale, a kezdetektől fogva azon vagyonkezelők közé tartozik, akik egy évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a Bitcoin befektetési eszközök üzemeltetésében, és mindezt az Egyesült Államok Értékpapír-tőzsdefelügyelete által szabályozott keretek között végzi.

A spot ETF-ek bevezetése volt az eladás kulcsa

Márciusban az Alameda Research pert indított a Grayscale ellen a túlzott díjak miatt. Az Alameda azt állította, hogy a Grayscale "önhatalmúlag vezetett be visszaváltási tilalmat", megakadályozva ezzel a részvényeseket a mögöttes érték megszerzésében. A legtöbb befektető január 11. előtt nem tudta részvényeit visszaváltani, és a trust részvényeinek ára június 15-én 44%-kal alacsonyabb volt, mint a mögötte lévő Bitcoin árfolyama.

A résztvevők számára január 11-én megnyílt a visszaváltás lehetősége, miután az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete jóváhagyta a Grayscale Trust ETF-re történő átalakítást. A jóváhagyás előtti időszakban a GBTC-részvények diszkontja 1,55%-ra csökkent a nettó eszközértékhez viszonyítva a YCharts adatai szerint. Ennek eredményeként a részvények ára már jobban tükrözte a mögöttük lévő Bitcoin értékét. Jelenleg a GBTC csak 0,27%-kal van a részvényenkénti nettó eszközérték alatt. Január 22-én az Alameda ejtette a Grayscale elleni pert.

A Grayscale Bitcoin Trust január 11. óta több mint 700 millió dollárnyi bitcoint adott el, de egyes elemzők szerint a befektetők a magasnak tartott díjak miatt menekülnek az alapból. 

Az FTX csőd, ami megrengette kriptovilágot

Az FTX kriptopénzváltó hirtelen csődje 2022-ben hatalmas bizalmatlanságot keltett a kriptopénz-iparban. A harmadik legnagyobb tőzsde összeomlása negatív hatással volt az iparágra, elbuktatva vele kapcsolatban lévő kriptoszolgáltatásokat. A következmények évekig érezhetők lesznek, ahogy a befektetők és hatóságok igyekeznek visszaszerezni az elveszett eszközöket és megelőzni a hasonló katasztrófákat.

A CoinDesk beszámolója alapján az Alameda Research, egy az FTX-el szoros kapcsolatot ápoló kereskedőcég, jelentős részét kockázatos kriptopénz-tokenekből származtatta. A vitatható pénzügyi értékelési gyakorlatok és az FTX-tel való szokatlanul szoros kapcsolat miatt kialakult aggodalmak nyomán az ügyfélkivonások hirtelen növekedése vezetett az FTX és az Alameda csődjéhez.

Sam Bankman-Fried 2023 októberében bíróság elé került és 2023 novemberében elítélték a Bahamákról való kiadatása után felmerült büntetőjogi vádakban, kivéve azokat, amelyeket 2023 júliusában ejtettek. A tervek szerint 2024 márciusában újabb tárgyalásra kerül sor a kiadatása után benyújtott vádak alapján.

Egyéb jelentős kriptopénz-szolgáltatások is bezártak és szabályozási problémákba ütköztek, mivel kockázatos pénzügyi ügyleteket kötöttek az FTX-szel és az Alamedával.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.76% $51,099.91
Ethereum ETH -1.52% $2,942.27
BNB BNB -1.18% $377.27
Solana SOL -2.38% $101.3
XRP XRP -1.80% $0.5378
Cardano ADA -1.22% $0.5878
Dogecoin DOGE 0.33% $0.08519
Litecoin LTC -0.41% $68.74
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!