A kínai szabályozások sem álltak a Bitcoin útjába

Szerző: | aug 3, 2021 | Bitcoin

A kínai szabályozások a Bitcoin betiltására eredménytelenek bizonyultak, a hashrate és a hálózat lassan, de biztosan kezd helyreállni. 

 

Mi történt a Bitcoinnal a kínai tiltás hatására?

A Bitcoin (BTC) történelme során a legnagyobb célzott, összehangolt támadását szenvedte el. A támadások ellenére a befektetői közösség nem kapitulált, erős kezekkel tartja a kriptovalutát. A legnagyobb támadás a kínai Bitcoin bányászatot érte, amelynek közvetlen hatása volt a Bitcoin hálózatára. A hashrate hírtelen 50%-kal csökkent, és bizonytalanabbá vált az egész hálózat létezése. 

Bitcoin crash I Cryptofalka

Forrás: https://coinmarketcap.com/

A kínai szabályozás által, a Bitcoint körülvevő egész piac sérült, a befektetői környezet egy része kimenekült az eszközosztályból. Kis idő elteltével, a negatív híreket Elon Musk tetézte, miszerint a Tesla leállt a Bitcoin fizetőeszközként való elfogadásával. Azt pontosan nem lehet tudni, hogy a kínai álláspont volt-e valamiféle hatással Elon Musk döntésére. 

Pár héttel később Kína tovább szigorított a kriptovaluták szabályozási környezetén. A szabályozás értelmében betiltották az országban a kriptovaluták kereskedelmét az internetes tőzsdéken. Ennek hatására a Kínában alapított, de a Seychelles-szigetekre bejelentett Huobi kriptovaluta tőzsde blokkolni kezdte a kínai felhasználókat. 

Bitcoin és kriptovaluta kereskedés I Cryptofalka

Végül június 21-én a Kínai Népi Bank (PBoC) utasította a bankokat, hogy szüntessék meg az OTC (over the counter) kereskedéseket. Lényegében Kínában megszűntek az értékpapírokkal bróker-kereskedő hálózaton keresztüli kereskedések. 

Ha komplexen nézzük a kínai események sorozatát, úgy tűnik, hogy Kína jól megtervezett támadást indított a Bitcoin hálózat ellen. A rövid távú hatása sikeresnek mondható, ugyanis a legnépszerűbb kriptovalutába vetett bizalom napok alatt megrendült, és az árfolyam zuhanni kezdett. Egyes elemzők úgy vélték, hogy a hálózat 51%-os támadás is bekövetkezhet. 

Azonban Kína minden erőfeszítése is kevés volt, hogy térdre kényszerítse a Bitcoin hálózatot. A rövid távú negatív hatások enyhültek, a hashrate és maga a hálózat regenerálódott, stabilizálódott. A kínai kudarcnak több oka is lehet. 

 

A Bitcoin hashrate gyorsan regenerálódik

A hashrate a május 12-i csúcsról, amely 186 millió TH/s volt, hírtelen 100 millió TH/s-ra csökkent. Ez először a szénerőművekre vonatkozó korlátozások miatt következett be, amelyek a bányászati kapacitás 25% -át teszik ki. Mivel azonban a tilalom más kínai régiókra is kiterjedt, a hashrate 85 millió TH/s -os mélypontra esett, ami az elmúlt két év legalacsonyabb szintje.

Bitcoin hashrate I Cryptofalka

Forrás: Blockchain.com

Amint a grafikonon is látszik, néhány hét alatt, a hashrate a mélypontról 100 millió TH/s-ra tért vissza. Ez javarészt annak köszönhető, hogy a Kínából száműzött bányászok sikeresen és gyorsan áthelyezték székhelyüket más lokációkra, Kazahsztánba, Észak-Amerikába vagy az Egyesült Államokba. 

 

A kínai emberek egymással kezdtek kereskedni

A peer-to-peer (P2P) tranzakciók nem álltak meg. Annak ellenére, hogy a kriptográf ügyletekben részt vevő vállalkozásokat kitiltották, a magánszemélyek továbbra is kereskedtek egymással. A Huobi tőzsde saját rangsorolási adatai szerint, volt aki 10 000 sikeres peer-to-peer tranzakciót hajtott végre. 

Peer to peer I Cryptofalka

Forrás: https://eyewated.com/

Mind a Hobbi, mind a Binance kriptovaluta tőzsde is olyan piacot kínál, ahol a fiat valuta stabilcoira (USDT, USDC) váltása után kriptovalutákkal kereskedhetnek magánszemélyek. 

 

Az ázsiai tőzsdék továbbra is dominálnak spot kereskedésben

A kínai vállalatok kereskedelmének teljes visszaszorítása valószínűleg tükröződne a korábban, a régióra épülő tőzsdéken, mint például a Binance, az OKEx és a Huobi. A közelmúltbeli volumenadatokat tekintve azonban nem volt érdemi hatás.

Spot kereskedés I Cryptofalka

Forrás: https://bitblogger.org/

A három „ázsiai székhelyű” tőzsde továbbra is domináns, míg a Coinbase, a Kraken és a Bitfinex közel sem állnak kereskedelmi tevékenységeikhez. 

Kína betiltása a Bitcoin bányászatára és tranzakcióira ideiglenes csukláshoz és negatív hatással lehetett a BTC árára, de a hálózat és az ár a vártnál jobban helyreállt. Jelenleg nincs mód a tőzsdén kívüli tranzakciók mérésére, ahol nagyobb összegekkel kereskednek, de csak idő kérdése, hogy ezek a közvetítők új átjárókat és fizetési módokat találjanak.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

[web_stories_embed url="https://cryptofalka.hu/web-stories/mi-a-bitcoin%3f-kriptovaluta-kezdoknek-i-cryptofalka/" title="Mi a Bitcoin? Kriptovaluta kezdőknek I Cryptofalka" poster="" width="360" height="600" align="none"]

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka