Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021

Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021

Bitcoin és kriptovaluta adótanácsadóhoz fordultunk, hogy bemutathassuk az adózás bonyolult témáját 2021-ben. Bányászat, kereskedés, staking, lending. ✅

A magánszemélyek számára szóló legfrissebb kriptovaluta adózás irányelveit itt találjátok a frissített cikkünkben!

Magyarországon a virtuális pénzeszközökre vonatkozó speciális szabályozás továbbra sem került megalkotásra. Azonban nincs olyan törvényi szabályozás sem, amely tiltaná a bitcoin és más kriptovaluták használatát. Az adózók jelenleg egyedi, nem kötelező érvényű adóhatósági állásfoglalások és a meglévő általános érvényű jogszabályok alapján tudnak következtetni a szabálykövető magatartásra. A kriptovalutákhoz kapcsolódó adózási kérdéseket célszerű annak megfelelően áttekinteni, hogy az adózó milyen módon jut hozzá a virtuális fizető eszközhöz. A továbbiakban a legjellemzőbb vagyonszerzési eseteket vizsgáljuk meg.

 

1. Kriptovaluta bányászat adózása: magánszemélyként, vállalkozóként 2021-ben

1.1 Hogyan adózzon a kriptovaluta bányász magánszemélyként?

Amennyiben a magánszemély bányászat révén jut hozzá a kriptovalutáihoz, a tevékenysége a személyi jövedelemadó rendszerében önálló tevékenységnek minősül. Bevételként kell kezelni a kibányászott bitcoin szokásos piaci értékét. Szokásos piaci érték lehet a megszerzés időpontjában érvényes, törvényes fizetőeszközben megállapított átváltási árfolyam. Két lehetőség van költségelszámolásra. 10%-os költséghányad alkalmazása vagy a tételes költségelszámolás.

Tételes költségelszámolás esetében a bevétellel szemben a jövedelem megállapításához elszámolható az e tevékenység folytatása érdekében az adóévben ténylegesen felmerült és igazolt költség. Ilyen lehet a tárgyi eszközök beruházási költségének tárgyévi értékcsökkenése vagy a villamos energia díj. Fontos, hogy azokat a költségeket lehet csak elszámolni amelyek a bevételszerző tevékenység folytatása érdekében merülnek fel. Az adóévben ténylegesen kifizetett bizonylaton lévő tétel (névre szóló számla, számviteli bizonylat, adásvételi szerződés) számolható el költségként. 

A megállapított jövedelem után a magánszemély 15%-os személyi jövedelemadó (szja) és 2020. július 01-től 15,5%-os szociális hozzájárulási adó (szocho) fizetésére kötelezett. Sajnálatos módon magánszemély esetében kriptovalutákkal kapcsolatos jövedelmeik után a szocho adónak nincsen felső határa. A magánszemély bányászok adóterhe a jövedelmük (bevétel – költségek) után 30,5%.

Spekulatív bányászat cryptofalka

Az Szja tv. alapján a jövedelem megállapításánál mind a bevételt, mind a költségeket forintban kell meghatározni. Érdemes részletes nyilvántartást (könyvelést) vezetni az elszámolt költségekről és bevételekről, hogy egy esetleges NAV ellenőrzés során alá legyen támasztva az adózó által kiszámolt jövedelem. A jövedelmeket tárgyévet követően az szja bevallásban kell bevallania magánszemélynek adózónak május 20-ig.

Önálló tevékenységből származó jövedelem után adóelőleget (szja és szocho) kell fizetni. Az adóelőleget a magánszemélynek kell megállapítani és befizetnie a negyedévet követő hónap 12. napjáig. Ezt követően a személyi jövedelemadó-bevallásban kell az előlegként megfizetett összegeket elszámolni, esetleges különbözetet befizetni.

Ha a magánember kriptovaluta bányász nem váltja át a bányászott kriptovalutát fiat pénzre, hanem megtartja azt egy későbbi magasabb árfolyamon történő váltás reményében, akkor az ebből származó jövedelmét külön kell kezelnie a bányászattól és egyéb jövedelemként lesz adóköteles. Erről részletesen a 2. Befektetési célú kriptokereskedés című résznél írunk.

 

1.2 Hogyan adózzon a kriptovaluta bányász egyéni vállalkozóként?

Más a helyzet ha egyéni vállalkozóként végezzük a bányászatot. Ebben a formában több adózási forma közül is választhatunk.

Vállalkozói tételes költségelszámolás az Szja törvény szerint
A bevétel ilyenkor vállalkozói tevékenységből származó bevételnek minősül. A költségeket a vállalkozói személyi jövedelemadózás szabályai szerint lehet elszámolni. Hasonló módon a magánszemélyként végzett tételes költségelszámoláshoz itt is a névre szóló bizonylatokat kell gyűjteni és csak azokat lehet elszámolni, amelyek tárgyévben ki is lettek fizetve. A bevételekből le kell vonni a költségeket. Az így kapott jövedelem után kell adózni az szja bevallásban.

A jövedelem után 9%-os személyi jövedelemadót kell fizetni. A megmaradt osztalék alap (91%) után további 15%-os vállalkozói osztalékadó és 15,5%-os szochot kell fizetni. Ebben az esetben a szochonak van felső határa! A szocho adót mindaddig meg kell fizetni, amíg a magánszemély jövedelme a minimálbér huszonnégyszeresét (167.400 Ft * 24 = 4.017.600 Ft-ot) el nem éri. 2021-ben a szocho maximuma 622.728 Ft. Nagyon előny a magánemberként végzett bányászattal szemben, hogy a vállalkozónak van lehetősége veszteségelhatárolásra (korábbi évek veszteségeivel csökkenteni lehet az adóalapot).

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

 

Szja átalányadó
Az egyéni vállalkozónak lehetősége van az átalányadózás választására is. 15 millió forint éves árbevétel alatt választható. Ez esetben a vállalkozói bevétel 40%-át számolhatja el költségként, az így megállapított jövedelem az összevont adóalapba tartozik, amely után 15%-os személyi jövedelemadót kell fizetni. Az átalányadózó egyéni vállalkozó a TB járulékot, valamint a szociális hozzájárulási adót az átalányban megállapított jövedelem után fizeti meg.

KATA
Kata egy egyszerűsített adózási forma. Adózó bevétel nyilvántartásra kötelezett, nem kell vezetnie a költségeket. A havi kata adó befizetése után havonta 1 millió Ft bevétel eléréséig nem kell fizetnie más közterheket a NAV részére. Székhely, telephely szerinti önkormányzatnak kell iparűzési adót fizetni, melynek maximuma 50.000 Ft/év (2021-ben ez a felére csökkenthető). Ha 12 havi kata adót fizetett a vállalkozás, akkor 12 millió Ft bevételt termelhet egy naptári évben.

Vigyázat! 12 millió Ft felett további 40%-os adót kell fizetni a megszerzett bevétel után. A katás tevékenységet lehet főállásban (havi 50.000 ezer vagy 75.000 ezer Ft adó) illetve másodállásban (havi 25.000 ezer Ft adó) is végezni. 2021-ben az egy kifizetőtől (cég, egyéni vállalkozás, egyéb szervezet) származó bevételre ügyelni kell, 3 millió forint felett 40%-os külön adót kell fizetnie a belföldi kifizetőnek. Külföldi esetében a Katás adózó fizeti a külön adót. 3 millió forint felett 40%-os külön adót kell fizetnie a belföldi kifizetőnek. Külföldi esetében a Katás adózó fizeti a külön adót.

 

1.3 Hogyan adózzon a kriptovaluta bányász céges formában?

Céges formában is végezhető bányászat. A cégek fenntartása általában magasabb költségekkel jár, mint az egyéni vállalkozás keretében végzett tevékenység. Szüneteltetni, megszüntetni sem lehet őket egyik napról a másikra, mint az egyéni vállalkozásokat. Év végi adózásuk viszont kedvezőbb lehet. Leggyakoribb céges formák: Betéti társaság (Bt.), Korlátolt felelősségű társaság (Kft), Egyéni cég,

kriptovaluta bányászprogram

Társasági adó
Mindhárom cégformában választható. Röviden a bevételekből levonhatóak a költségek így keletkezik az adózás előtti eredmény. Az adózás előtti eredményből 9%-os társasági adót kell fizetni. A nyereséget tovább lehet görgetni következő évekre, nem kell azonnal leadózni. Később eldönthető milyen formában lesz a nyereség felhasználva.

KIVA
Mindhárom cégformában választható. Ez egy egyszerűsített adózási forma. Két adóalapja van. Egyiket a személyi jellegű kifizetések után kell megfizetni, másikat a cégből kivont tőke után. Az év közben üzembe helyezett beruházások értéke levonható a kiva alapból. Felső bevételi határa 3 milliárd forint. A KIVA adó mértéke 2021-ben 11%. Nagy előnye, hogy a személyi jellegű kifizetéseket a társasági adóval szemben 17% helyett 11% adó terheli. Jellemzően annak a vállalkozásnak éri meg ahol magasabb a bértömeg, illetve ahol visszaforgatják a vállalkozás nyereségét a beruházásokba.

KATA
Kft nem választhatja, Bt, egyéni cég igen. Egyéni vállalkozó résznél bővebben kifejtve megtalálod.

 

2. Adózás befektetési célú Bitcoin és kriptovaluta kereskedés után 2021-ben

2.1 Befektetési céllal vásárolt kriptovaluta értékesítéséből származó jövedelem magánemberként

Magyarországi szabályozás szerint 2021-ben a kriptovaluták nem tekinthetőek értékpapírnak. Nincs hatósági felügyelet, szabályozott piaci környezet kialakítva. Az szja törvény szerint egyéb jövedelemként kell bevallani a megvásárolt kriptovaluta később törvényes fizetőeszközre (fiat pénz) történő átváltása során elért nyereséget. Továbbá a bányászott kriptovaluta későbbi átváltása során keletkező árfolyam nyereséget is. Fontos, hogy amint forintban vagy egyéb devizában kifejezhető értéke lesz a kriptovalutával való kereskedésnek, abban az időpontban már adófizetési kötelezettség keletkezik.

2021-ben egyre jobban terjednek a virtuális és fizikai kriptokártyák (pl: Binance, Coinbase). A kriptopénzzel kifizetett termék vagy szolgáltatás végleges jövedelem felhasználásnak minősül. Ezeket az ügyleteket adózási szempontból ugyan úgy kell kezelni, mint ha fiat pénzre váltaná át kriptoját a kereskedő.

Az egyéb jövedelem a legkedvezőtlenebb adózási kategória a magánszemély befektetőknek. A jövedelem után 15%-os szja és felső korlát nélküli 15,5%-os szochot kell fizetni. Költségként nem lehet elszámolni a felmerülő kiadásokat, ezért az adóalapot a jövedelem 87 százalékában kell megállapítani. A tényleges adóteher így 26,535%. Egy millió forint jövedelem után 265000 forint adót kell fizetnie a magánembernek. Az önálló tevékenységből származó jövedelemhez hasonlóan az egyéb jövedelem is az összevont adóalap részeként adóköteles, így a magánszemélynek adóelőleget kell fizetnie negyedévente.

Kereskedési eszközök I Cryptofalka

Fontos szabály, hogy a jövedelem meghatározásánál költségeket nem lehet elszámolni, de a szerzési értéket le lehet vonni az értékesítési bevételből. Tehát aki egy millió forintot utal be egy kriptotőzsdére és vesz érte kriptovalutát, majd később 3 millió forintot vált vissza fiat valutára kriptovalutáiból és utal ki a tőzsdéről, annak 2 millió forint jövedelme keletkezik.

Az adókötelezettség megállapításához és a bevallásához a magánszemélynek szükséges a kriptovaluta megszerzésének és értékesítésének körülményeiről analitikus nyilvántartást vezetnie (Szja. tv. 5. számú melléklet). A nyilvántartás lehet egy dokumentum is amelyben részletesen vezetve van a megszerzett kriptovaluta fajtája, mennyisége, időpontja, szerzéskori értéke, valamint ugyan ezen adatok értékesítés esetén. Továbbá minden dokumentumot érdemes megőrizni, amely a számított jövedelmünket támasztja alá (pl.: bankkivonatok, kriptotőzsde be- és kiutalási tranzakciók története, kereskedési történetek).

Abban az évben kell bevallani a jövedelmet, amelyik évben forintban vagy egyéb devizában kifejezhető értéke lesz a kriptovalutával való kereskedésnek. Tehát a 2021. évi kereskedés jövedelmeit 2022. május 20. határidős szja bevallásban kell bevallani a NAV-nak.

Bitcoin Microstrategy I Cryptofalka

2021-ben a magyar adózási jogszabályok nem tartalmaznak rendelkezéseket a digitális pénz párokkal történő kereskedésre vonatkozóan. Pl. (Btc/Usdt, Btc/Eth). Érdemes azonban ezekben az esetekben is nyilvántartásokat vezetni. Véleményünk szerint a kriptovaluta párokkal történő kereskedések során felmerült nyereség nem tekinthető jövedelemnek, mivel az nem kerül átváltásra fiat valutára. Ebben az esetben a magánszemélynek nem kell feltüntetnie ezeket a nyereséges ügyleteket az szja bevallásában. Abban az esetben, ha fiat pénzre történik a váltás és kiutalásra kerül a kriptotőzsdéről/tárcából vagy kriptokártyát használva terméket vásárolnak rajta jövedelemmé válhat.

Fiat pénznek az országok törvényes fizető eszközei tekinthetőek (USD, EUR, RUB, HUF). Véleményünk szerint a stabilcoinok (USDC, USDT, BUSD) a kriptovaluták közé sorolandók, így ezekkel történő kereskedési ügyletekre a digitális pénz párokkal történő kereskedési szabályok vonatkoznak.

 

2.2. Kriptovaluta kereskedelem egyéni vállalkozói/céges formában

A NAV állásfoglalások alapján kijelenthető, hogy a gazdálkodó szervezetek esetében a kriptovaluta ügyleteket követelésként kell kezelni. A számviteli törvény és a társasági adó törvény követelések értékelésére és elszámolására, valamint a kapcsolódó adóalap-korrekciós tételekre vonatkozó szabályait kell alkalmazni.

Ennek megfelelően a könyvelés számára szükséges készíteni, lekérdezni a váltó/tőzsde oldaláról egy analitikus nyilvántartást. A nyilvántartásba szükséges rögzíteni részletesen a megszerzett kriptovaluta fajtája, mennyisége, időpontja, szerzéskori értéke, valamint ugyan ezeket az adatokat értékesítés esetén is. Az ügyleteket külön egymástól függetlenül kell kezelni. Az ügyletek végeredménye növelni, illetve csökkenteni fogja a meglévő követelések mértékét, valamint nyereségként, veszteségként jelentkezik.

Az év végén meglévő követeléseket át kell értékelni a december 31-i kriptovaluta árfolyamhoz viszonyítva. Jogszabály sajnos nem tartalmaz előírást, melyik váltó/tőzsde árfolyamán kell az értékelést elvégezni. Problémás lehet így például a hideg tárcákban tárolt kriptovaluták nyilvántartása. Céges/egyéni vállalkozói formában a tevékenységgel kapcsolatban felmerülő költségeket el lehet számolni. Továbbá nagy előny, hogy lehetőség van veszteségelhatárolásra. Adókedvezményekkel optimalizálni lehet a vállalkozás adófizetési kötelezettségeit.

Céges formában végzett kereskedelem adómértékét a vállalkozás adózási módja határozza meg. (Társasági adó, KIVA, KATA) Ezeket az adózási formákat részletesen bemutattuk a Hogyan adózzon a bányász céges és egyéni vállalkozói formában résznél.

 

3. Lending, stacking, kripto megtakarítások adózása 2021-ben

A staking nem más, mint kriptovaluta tárcában coinok tárolása, amivel támogathatjuk a blokklánc hálózat működését. Lényegében kriptovaluták zárolása a jutalom megszerzése érdekében. Cserébe a letétbe helyezők bizonyos mennyiségű kriptovalutát kapnak. A stacking nagyon hasonló a lekötött tőke után kapott kamathoz. Ez a kamat is bevételnek minősül és magánszemélynek jövedelme keletkezhet, vállalkozás esetében pedig nyereségként kell tekinteni rá.

Ethereum staking 3 I Cryptofalka Forrás: https://blokt.com/guides/proof-of-stake

Véleményünk szerint a magánszemélyként stacking során megszerzett kriptovalutákat akkor kell jövedelemként leadózni, amikor átváltásra kerülnek fiat valutára. Hasonlóan a kriptovaluta párokkal történő kereskedéshez. Fontos ebben az esetben is a nyilvántartások/dokumentumok vezetése és megőrzése.

Lending során magánszemélyként vagy vállalkozóként a kriptovalutáinkat fedezetként felhasználva juthatunk fiat kölcsönhöz (nexo, cripto.com). A fiat kölcsön mértéke mindig alacsonyabb, mint a hitel felvételekor fennálló kriptovalutáink piaci értéke. Ezáltal kriptovalutáink átváltása nélkül költhetünk fiat pénzt. A kölcsön időszaka alatt kamatot kell fizetnünk a hitelező részére. Adózási szempontól ez azért előnyös, mert nem származik jövedelmünk/nyereségünk az ügyletből, mivel a kriptovalutáink nem kerülnek átváltásra fiat valutává. Ennek következtében ezeket az ügyleteket a magánszemélynek a jövedelembevallásában sem kell feltüntetnie.

A kriptovalutákkal történő ügyletek adójogi szabályozása továbbra is várat Magyarországon. Amennyiben változna a magyar szabályozási rendszer, tájékoztatni fogunk benneteket róla. Ha szeretnétek konzultálni szakértőinkkel, azt itt megtehetitek ➡️ Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!

Papp Gábor - Könyvelő, adótanácsadó

[buzzsprout episode='4352483' player='true']

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  4. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  5. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 1.80% $64,815.35
Ethereum ETH 3.29% $3,150.15
BNB BNB 2.87% $570.49
Solana SOL 5.70% $149.83
XRP XRP 5.33% $0.528
Dogecoin DOGE 6.24% $0.1625
Cardano ADA 7.98% $0.5048
Litecoin LTC 5.34% $84.99
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!