Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Audius, a zenei streamingszolgáltatók decentralizált kihívója

Audius, a zenei streamingszolgáltatók decentralizált kihívója

Az Audius (AUDIO) egy blokklánc alapú decentralizált zenei platform, melynek célja, hogy a zeneipar hagyományos közvetítőit kirekesztve visszaadja a zenészek kezébe az alkotásaik feletti teljes kontrollt. 

 

A zenei streamingszolgáltatás decentralizált alternatívája 

2021-ben a top zenei streamingszolgáltatók több mint 500 millió felhasználóval büszkélkedhettek, akik körülbelül 13 milliárd dollárnyi profitot termeltek ki az érintett vállalatoknak. Azonban számos előadóművész fejezte ki aggályait azzal kapcsolatban, hogy a tartalmak által befolyt haszon eloszlása egyáltalán nem igazságos és kihasználva érzik magukat a streamingszolgáltatók által. 

Erre a problémára kínál megoldást az Audius projekt, amely decentralizált blokklánc alapú működéssel szorítaná ki a mainstream zenei platformokat vezető pozíciójukból és akadályozná meg a profit aránytalan megoszlását egy transzparens hálózatot létrehozva. 

Az Audius nyílt forráskódú felületét maguk a zenészek, rajongóik és a fejlesztők közössége működteti. Az előadók maguk töltik fel alkotásaikat, kiiktatva a közvetítő felet és megteremtve ezáltal egy sokkal közvetlenebb kapcsolatot a rajongókkal. A művészek a feltöltés folyamatával hiteles és kizárólagos tulajdonjogot szereznek, megoldva ezzel az esetleges későbbi szerzői jogi vitákat is, sőt a későbbiekben egyedüli jogosultságot élveznek műveik sorsának további formálására. Ebbe az is beletartozik, hogy saját belátásuk szerint dönthetnek dalaik díjszabásáról, illetve hozhatnak létre ingyenes vagy exkluzív tartalmakat. 

Audius (AUDIO) I Cryptofalka Forrás: Blockonomi

 

AUDIO token, az Audius projekt valutája 

A streamingszolgáltatókkal ellentétben a bevétel 90%-a közvetlenül a feltöltőkhöz, további 10% pedig a hálózatot támogató stakerekhez kerül, mégpedig AUDIO-ban, amely az Audius projekt natív kriptovalutája. A proof of stake konszenzus elvén működő, jelenleg a Solana hálózatát használó token birtoklása a hálózat stabil működtetése mellett lehetőséget teremt a projekt jövőjével kapcsolatos döntéshozatalban való részvételre, valamint számos exkluzív funkció elérésére is feljogosít. 

Mindemellett érdemes megemlíteni, hogy a projekt nem pusztán a dalok lejátszása után díjjazza az előadókat. Különös figyelmet szentelnek a rajongókkal való kapcsolattartásra és a hallgatók elkötelezettségére is. Ezt a folyamatot segítik elő a különböző előadókhoz köthető egyedi tokenek (artist tokens), melyeket birtokolva az adott művészhez köthető további egyedi tartalmakhoz férhetünk hozzá. 

2021-ben az Audius közel 6 millió felhasználót vonzott és több mint 100 000 előadónak nyújtott megjelenési felületet. A platform mellett olyan népszerű előadók is letették a voksukat, így pl. Skrillex vagy Diplo, nemsokkal később pedig Katy Perry, Nas és Jason Derulo is úgy döntöttek, hogy szeretnék támogatni a projektet. Ezek után már nem kellett sokat várni az újabb mérföldkő elérkezéséig; a TikTok is partnerségi kapcsolatot kötött a csapattal. 

 

Audius (AUDIO) partnership I Cryptofalka Forrás: Twitter

 

Összefoglalva

Erős tavalyi évet zárt az Audius, ennek ellenére számos kihívás elé néz még a projekt a jövőben. Bár a transzparens működés és fair profitelosztás komoly motivációt jelenthet az alkotók számára és a rajongók is közelebb érezhetik magukhoz kedvenc előadóikat, a platform működéséhez folyamatos aktív hallgatói bázisra van szükség. Hosszú út áll még az Audius előtt, amennyiben a streamingfelhasználók zenehallgatási szokásain szeretnének változtatni, maguk mögött hagyva olyan streamingóriásokat mint pl. a Spotify vagy az Apple Music.

Magyarország legnagyobb NFT közössége csatlakozás

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -0.90% $64,099.41
Ethereum ETH -1.49% $3,066.97
BNB BNB 0.29% $560.87
Solana SOL -0.73% $144.11
XRP XRP 3.10% $0.5162
Dogecoin DOGE 0.90% $0.1555
Cardano ADA 7.51% $0.4967
Litecoin LTC 1.48% $82.79
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!