Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Feltárulnak a Hinman-levelek, izgalomba jött a Ripple-közösség

Feltárulnak a Hinman-levelek, izgalomba jött a Ripple-közösség

Június 13.-án, pontosan a bíró által közölt utolsó határidő napján megkezdődött az amerikai Tőzsde- és Értékpapírpiaci Felügyelet (SEC) volt igazgatója, Bill Hinman belső e-mailjeinek publikálása, melyeket a Ripple fintech-vállalat elleni per keretében kell nyilvánosságra hozni. Ezeket az ellenoldal jogászai döntő erejű bizonyítéknak tekintik, de a közvélemény előtt sem növelik az SEC népszerűségét.

 

Fellélegezhetnek a Ripple fanok a Hinman-levelek után

Örömkönnyeket talán nem, nagy felszabadulást azonban okoztak a Hinman-levelek az XRP-közösségnek és néhány Twitter-véleményvezérnek. Negatív, csalódott kommentárok nincsenek, a leveleket napközben folyamatosan hozzák nyilvánosságra. Az XRP árfolyama 6-8%-os emelkedésnek indult, de pár órán belül visszakorrigált.

A levelek 2018-ban belső felhasználásra készültek, amikor a felügyelet vezetői azon tanakodtak, értékpapírnak tekinthetők-e a feltörekvő kriptodevizák. Az egyik legsúlyosabb mondat máris az, amelyben Hinman arról értekezik, hogy az SEC nincs teljesen tisztában a Ripple- és Bitcoin-konkurens Ethereum Alapítvány működésével, ezért magát az Ethereum társalapítóját, Vitalik Buterint hívják fel telefonon, hogy konzultáljanak vele.

Ripple I Cryptofalka

Mindez azért problémás, mert eddigi tudásunk szerint sem a Coinbase tőzsde (mely nemrég lett SEC-per célpontja), sem maga a Ripple nem kapott ilyen egyedülálló lehetőséget, amikor jogászaik útmutatást kértek, hogy meg tudjanak felelni az amerikai törvényeknek. Az egyik bekezdésben az is konkrétan elhangzik, hogy az SEC-nek nyitottnak kell lennie a piaci szereplők felé, ha jogi támogatást kérnek - ugyanakkor az Ethereumot leszámítva egyetlen alkalommal sem így jártak el.

További érdekesség, hogy később Hinman úgy nyilatkozott, az Ether nem számít értékpapírnak, mert kellően decentralizált, miközben a levelezésben épp az egyik vezető munkatárs kéri, hogy ne szülessen ilyen megjegyzés, hátha később az SEC változtatna álláspontján – vagyis még az Ethert illetően sem tudtak biztosan törvényt értelmezni.

 

Hivatalos SEC álláspontnak tekinthetőek a Hinman-levelek?

Az Ether-ügyet leszámítva egy másik ellentmondás is gyengítheti az SEC pozícióját a fent megénekelt Ripple-perben - ezt már Eleanor Terrett, a Fox News tudósítója írja mai Twitter-bejegyzésében: az ügynökség pozíciója végig az volt, hogy Hinman csak a magánvéleményét közli, miként érdemes vizsgálni a kriptodevizák jogi státuszát. Ennek alapja, hogy megfelelnek-e az erre a célra alkalmazott Howey-tesztnek. Mivel az SEC vezetői részt vettek az üzenetváltásban, sőt, javaslatokkal is éltek Hinman felé, Terret szerint sokkal nehezebb lesz azt bizonyítani, hogy a kommunikáció nem tekinthető hivatalos SEC-álláspontnak (aminél jobb hírt a Ripple és követői jelenleg el sem tudnak képzelni, mivel pontosan ezt az ellentmondásos helyzetet használják a védelem egyik oszlopaként).

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció gif I Cryptofalka

 

Kettős mércét alkalmaz az SEC a piaci szereplőkkel szemben

Fontos fejlemény, hogy olyan érvek is visszaköszönnek egy-egy bejegyzésben, melyeket akár a most szorongatott piaci szereplőktől is hallhatnánk, miszerint: „ahogy egy hálózat valóban decentralizálttá válik, a kibocsátó (a perben például ez volna a Ripple – a szerk.) azonosításának képessége nehézzé, és talán értelmetlenné is válik” – a kibocsájtó azonosítása pedig a fent említett Howey-teszt egyik alapfeltétele. Mindez persze nem jelenti a per végét, ahogy a Ripple győzelmét sem, de azt világosan mutatja, hogy az SEC éveken át kettős mércét alkalmazott a piaci szereplőkkel szemben és maga sem volt tisztában a törvény alkalmazhatóságával, most pedig Gary Gensler vezetésével megsemmisítő háborút indított az egész szektor ellen, mintha teljesen biztos volna abban, milyen alapon sorolható valami az értékpapírok kategóriájába.

Nehezebb dolguk lehet, mint várták, mert szintén árulkodó mondatként jelenik meg egy jogászuk véleménye, aki szerint kevesebb részletet kellene publikálniuk vizsgálati módszereikről, mivel egyes állítások csak még nagyobb zavart okoznak az értékpapír-szabályok alkalmazását illetően. Plusz csemege a Ripple- és az XRP-közösség, de számos jogász számára is, hogy az SEC-munkatárs meglátása szerint „Hinman-tesztje a Howey-elemzésen is túlmegy” - mivel pedig ez meglehetősen egyoldalú jogértelmezés, az SEC-kritikusok másik legfőbb érve is támaszt kapott.

 

Szerző: Fehér Balázs

Kriptovaluta kereskedő csoport discord I Cryptofalka

 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Aktuális Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok, coin elemzések
  2. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  3. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  4. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2022
  5. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  6. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  7. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -1.73% $50,895.97
Ethereum ETH -1.97% $2,932.08
BNB BNB -1.59% $375.34
Solana SOL -2.92% $101.91
XRP XRP -1.68% $0.5367
Cardano ADA -2.78% $0.5849
Dogecoin DOGE -1.69% $0.08363
Litecoin LTC -0.89% $68.29
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!