Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mi az a Monero (XMR)? A kriptovaluták rejtélyes privát coinja

Mi az a Monero (XMR)? A kriptovaluták rejtélyes privát coinja

A Monero privacy coin (XMR) a gyakorlatban valósítja meg a privát és anoním kriptovaluta tranzakciókat, bemutatjuk hogyan képes erre.

Mi az a Monero (XMR): A Monero egy privát és lekövethetetlen kriptovaluta, amelyet azzal a céllal hoztak létre, hogy teljes anonimitást nyújtson felhasználói számára. Különleges technológiát használ a tranzakciók nyomon követhetetlenségének biztosítására, így azok résztvevői, összegei és forrásai nem kerülnek nyilvános megjelenítésre. Ez a magas fokú biztonság és a transzparencia hiánya teszi a Monerót különösen vonzóvá azok számára, akik a teljes anonimitást keresik a digitális világban. Az XMR közel 10 éve dübörög megállíthatatlanul és a legnagyobb piaci kapitalizációval bír a privacy coinok területén.

Monero: Anonimitás és titkosítás

Az anonim kriptovaluták a készpénzhez hasonló peer-to-peer módon kínálnak online fizetéseket. Viszont a hagyományos coinok minden korábbi állomása és címek minden későbbi küldése visszavezethető használat során. A tranzakciók titkosítására a Bitcoin hálózatán is van mód, de egyes kriptovaluták alapból tudnak ilyen opciót nyújtani. A Monero az a coin, aminek a blokkláncán ez a funkció alapértelmezett, de szükség esetén a tárca tulajdonosok megmutathatják az egyenlegüket, vagy igazolhatnak egyes tranzakciókat.

Egy bankszámla nyitásnál a bankban kötelező megadnunk a személyes adatainkat, a TB számlánkat az állam kezeli, a Revolut appban is azonosítanunk kell magunkat. Egy anonim rendszerben azonban nem kapcsolható össze a számlatulaj a számlaszámmal mindaddig, amíg szándékosan meg nem adja a publikus címét valakinek. Az aki megkapta a címet, ezzel minden korábbi és elkövetkező tranzakciót nyomon követhet (pl. a blockchain.com-on). Amikor Bitcoinnal fizetünk, ezt szó szerint a "pultos orrára kötjük" egy kávé vásárlása során is. (Ez amúgy elkerülhető, idő- és költségigenyes coinmixeléssel)

A Monero (’érme’ eszperantó nyelven) 2014-ben indult a Bytecoin forkjaként. Proof-of-work algoritmus és az anonimitás mellett titkos tranzakciók jellemzik. A bányászata ASIC rezisztens, tehát bárki beszállhat az új coinok kitermelésébe és a hálózat biztosításába egy erőmű kapacitású algoritmus specifikus gép nélkül is. Hét fejlesztő dolgozik a Moneron, akiből öt inkognitóban van. Eddig David Latapie és Riccardo Spagni vállalták a nyilvánosságot.

Egyes coinok felkínálják a titkosítást opcióként az átutalások előtt, az XMR utalások viszont alapértelmezetten fedettek. Ez alatt három dolognak az elrejtését értjük: a küldő címe, a fogadó címe és a küldött XRM mennyisége.

Hogyan biztosítja a Monero a teljes anonimitást?

A Monero azért képes megőrizni a teljes anonimitást, mert olyan technológiákat használ, mint a "Ring signatures", ami lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy aláírjanak egy tranzakciót úgy, hogy az aláíró kiléte rejtve maradjon. Ezen kívül a "Stealth Address" technológia biztosítja, hogy a tranzakciók címzettjei is ismeretlenek maradjanak.

A küldő címének titkosítása: Ring signatures

Amit a Monero közöl a blokkláncon, az egy kevert adat, amivel a küldő hitelesítésre kerül, de ez nem visszafejthető. Tehát akinek fizetünk nem tud belenézni a használt tárcánkba.

A validálást a blokklánc elfogadja a nodeok egy csoportjának (ring) bármely egyenrangú tagjától, anélkül hogy a küldő és validátor közötti kapcsolat egyértelműen megjelenne. A csoportból az aláíró node azzal az egyszeri költési kulccsal hitelesíti a tranzakciót, ami a küldő kimeneti adataiból származik. A nem aláíró csoporttagok pedig korábbi valid tranzakciós kulcsok közé keverik az aktuális átutalást, elfedve ezzel az egyszeri kulcsot.

Az elv nem új találmány, csak a Monero tette blokkláncra. Egy cég vezetőségének például nem kell közölnie a dolgozókkal, hogy egy döntés melyik részét ki hagyta jóvá, a döntés mindenki számára érvényes az vezető testület fennhatósága jogán.

A fogadó címének titkosítása: Stealth address

Hasonló módon egy egyszeri titkos címmel (stealth address) van elrejtve, ezt a címet adja meg az, aki XMR utalást vár. Ami beérkezik erre a címre, az automatikusan jóváíródik a fogadó saját, nem publikált címére az utaláskor. A fogadó úgy kaphat utalásokat, hogy rajta kívül senki nem ismeri azt a címet, amin az XMR coinjait tartja. Van mód egy XMR tárca áttekintésére az xmrchain.net-en. A publikus kulcs és egy olvasási kulcs megadásával nyomon követhetjük, vagy (csak olvasási) hozzáférést adhatunk valakinek a tranzakcióinkhoz és egyenlegünkhöz. A küldéshez egy külön küldési kulcsra van szükség, ez jelenti a tárca birtoklását végső soron. A Bitcoin esetében a privát kulcs kiszivárgásával bárki kiutalhatja a BTC-t akivel valaha volt pénzmozgásunk. A Moneronál a publikus kulcs nem ismert mások számára, eggyel nehezebb gyorsan kirámolni a tárcát.

Az utalások összegének titkosítása:

Azért fontos elrejteni, mert a blokkláncon zajló tranzakció beazonosítható lenne pusztán az összegből. Egy külső szemlélő, aki sejt egy adott átutalást egy XMR tárcába, láthatja például a tranzakció idejét, ha visszanézi a várt összeget az xmrchain.net-en. Összeg helyett az utalásban egy kód szerepel, ami egyértelműen meghatározza a tranzakció XMR mennyiségét a fogadó és a ring számára. A címeken felülíródik a költhető egyenleg, a küldött összeg pedig nem jelenik meg sem publikusan, sem a validálásban résztvevő szereplők számára.

Mindez a felhasználó élmény szintjén nem bonyolítja a használatot, a küldés más coinoknál megszokott módon egy fogadó cím beírása, azonosítás a küldés kulccsal, összeg megadás és küldés gomb. Szükség esetén van mód arra is, hogy egy utalás az összeggel és a címekkel utólag igazolható legyen. A küldő a Monero kliens felületén a tranzakció történetből a fogadó címével kifejtheti az utalás igazolását egyenesen a blokkláncról arra az esetre, ha a fogadó letagadná, hogy megkapta a pénzt. Az ebben szereplő fogadó cím csak a saját olvasási kulcsával tekinthető meg, viszont a küldő elutalt érvényes tranzakciója egyértelmű.

Az XMR a dark web fizetőeszköze?

A teljes titkosítás értelemszerűen kézenfekvővé teszi az XMR-t pénzutalásra a fekete piacon. A fizetés lekövethető útja kockázatot jelent annak, aki részt vesz benne. A privát coin számlák mindaddig rejtve maradnak, amíg a tulajdonosaik fel nem fedik azokat. Természetesen a Bitcoin körültekintő használata dominál a dark weben, egy BTC cím azonban túl sok információval szolgál annak, aki esetleg ismeri és figyeli a publikus cím használóját. Akinek letöltendő szabadságvesztés múlik ezen, az előnyben részesíti a Monerót, nem ritkán ez a coin az egyetlen fizetőeszköz amit elfogad. Szerencsére a követhetetlen eredetű pénz nem 2014-ben jelent meg, illegális tevékenységre és adóelkerülésre továbbra is a készpénz a favorit.

Annak érdekében, hogy a bűnözőknek ne legyen nagyon könnyű dolguk a rejtett utalásokkal az IRS (USA adóhivatal) meghirdetett egy hackathlont 625,000 USD díjjazással, amit kifizet annak, aki megtalálja a módját a Monero és más privát coinok nyomon követésének. Nem biztos, hogy fogunk tudni róla ha eredménnyel járnak, mivel az USA kormánya megtarthatja magának ezt a lépéselőnyt. Egy ilyen fejlemény viszont vélhetően nem tenne jót az XMR árfolyamának, 2016-ban amikor a Monerot felfedezte magának a dark web, egy hónap alatt nyolcszorosára ugrott az értéke. A fő funkció ledőlése ennek az ellenkezőjét is okozhatja. A CypherTrace cég állt elő legutóbb egy módszerrel aminek segítségével valamilyen szinten beazonosíthatóak a küldő címek.

monero irs

A kriptovaluták nyomon követhetősége és illegális használata a tisztességes szereplőknek is gondot okozhat. Olyan BTC, ami korábban részt vett egy felderített bűntényben, felkeltheti a hatóságok érdeklődését a pénz jelenlegi gazdája iránt. Ezért azt kevésbé szívesen birtokolnánk, mint más BTC-t. A Moneronál a küldő és fogadó elfedése miatt az XMR coinok előélete teljesen ismeretlen, ezért minden körülmények között ugyanannyit érnek, mint bármelyik másik.

Mik azok a legális élethelyzetek, amikor jól jön egy Monero-hoz hasonló privacy coin?

Egy publikus blokkláncon a cégeknek nincs nehéz dolguk kifigyelni bizonyok költési, kereskedési szokásokat, ha profilozzák a címhez tartozó személyeket. Ez olyan, mintha megmutatnánk a fizetésünket mindenkinek akinél kártyával fizettünk. Az üzleti életben a partnerek nem szeretnék felfedni az anyagi helyzetüket és más fizetéseiket, mert véletlenül az alapján kapnak árajánlatokat, vagy a beszállító meg tudja saccolni a vevőink számát. Aki ezeket elkerülné az vagy Monerot vagy valamilyen más titkosítást használ.

A kriptovaluta tőzsdék címei tipikusan olyanok, amiket érdemes és könnyedén lehet is figyelni. A Whalealert egy olyan Twitter account ami posztolja is a nagyobb kimenő és bejövő kriptovaluta mozgásokat. Az aranyszabály szerint nagy tőkét veszélyes tőzsdén tartani, tehát a piacra küldött coin rövid időn belül a kínálati oldalra kerül, ami már a beutaláskor megindíthatja az eladói nyomást.

A tőzsdére áramló XMR ezzel szemben addig nem válik nyilvánvalóvá, amíg be nem kerül az ajánlati könyvbe. Az átlagos volatilitás egy kriptovalutánál jobb ha alacsony, annak érdekében hogy értéktárolásra alkalmas legyen, a plusz spekuláció amit a bálnák látható műveletei okoznak a Moneronál nem történik meg.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -1.70% $63,880.34
Ethereum ETH -1.25% $3,063.95
BNB BNB -0.73% $557.75
Solana SOL -0.92% $142.81
XRP XRP 3.21% $0.5172
Dogecoin DOGE 0.18% $0.1529
Cardano ADA 1.96% $0.4815
Litecoin LTC 1.63% $82.76
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!