Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mi az a Shiba Inu? A DogeCoin legnagyobb kihívója

Mi az a Shiba Inu? A DogeCoin legnagyobb kihívója

A Shiba Inu mém coin feltörekvésének története: egy vicces kezdet után komoly eredmények a kripto piacon. Mit tud a Shiba Inu három tokenje?

Mi az a Shiba Inu (SHIB): A Shiba Inu egy olyan mémcoin, amelyet 2020-ban hoztak létre és sokak a "DogeCoin kistestvéreként" tekintenek rá. Kétség kívül a Dogecoin sikerének nyomán, az erős közösségi marketing és a mém-kultúra terjedésével vált gyorsan népszerűvé. A SHIB az Ethereum blokkláncon alapul, így egy ERC-20 token. Kezdetben a legtöbben csak egy újabb mémecoinként tekintettek rá, viszont a Shiba Inu mögötti közösség és fejlesztők erre rácáfolni látszanak. Ugyanis további projekteken és alkalmazásokon dolgoznak gőzerővel, amelyek a token hosszú távú értékét hivatottak megszilárdítani.

Hogyan indult a Shiba Inu?

A Shiba a Dogecoin felívelését követően megjelent "kutyás coinok" falkájának az alfája. Valójában a Dogecoin mémjére épül a Shiba Inu, mivel a Dogecoin mémjének kutyafajtáját hívják Shiba Inunak. A koncepció lényege, hogy egy internetes popkultúrában elterjedt brand felkelti az érdeklődést és mindenki be akar szállni, mielőtt a coin olyan népszerű lesz a kriptovaluták között, mint egy mém a közösségi médiában.

Mik azok a meme coinok?

A coint egy Ryoshi álnéven ismert programozó hozta létre egyfajta decentralizált közösségépítési kísérlet gyanánt, a honlap tanulsága szerint. Ryoshi hangsúlyozza, hogy nem számít az alkotó, tehát nincs főnök a projekten, és ő maga a mai napig nem birtokol egy SHIB tokent sem. A woofpaper (whitepaper) felteszi a kérdést: Milyen lenne egy olyan kriptovaluta, amit 100%-ban a közössége irányít? A projekt ökoszisztémájához tartozik még a 'Dogecoin killer' token a LEASH, és a BONE.

Valós érték vagy csak egy Shiba mém?

Összesen 1 kvadrillió (1 000 000 000 000 000 000 000 000) SHIB token létezik, azonban ez a eszetlenül magas szám rendkívül alacsony névértéket eredményez; 1 dollárból a kezdetekben milliónyi SHIB tokent lehetett venni. Ez része a projekt félkomoly attitűdjének, itt aztán mindenki dobálhatja a milliárdokat. Mivel az árfolyam szem előtt van, a darabszámra pedig nem mindenki néz rá, ezzel erősen rájátszottak arra az illúzióra, hogy a Shiba Inu egy tényleg nagyon olcsó token - érdemes és könnyű felhalmozni belőle egy tekintélyes mennyiséget. Nem is trafáltak mellé, a token valóban futótűzként terjedt a kisbefektetők körében és hamar parabolikus pályára állt az ára.

A készlet kb. felét (505 billiót) az anonim fejlesztők átküldték Vitalik Buterin (Ethereum alapító) ETH címére. Érdekes húzás volt, ami mögött az a magyarázat állt, hogy mindennek van gyengepontja, viszont ha Buterin nem önti rá a piacra a saját részét, a Shiba megmarad és nőni fog. Buterin azonban kb. 1 milliárd dollárnyi SHIB tokent felajánlott az indiai covid helyzet megsegítésére. Ennek a tőkének az elköltése nem egy tételben zajlik, de a hírre, illetve az első 50 billió SHIB átutalására a Shiba Inu árfolyam elszenvedett egy csekély 50%-os árfolyam esést. A saját készletének 90%-át pedig tokenégetéssel megsemmisítette.

shiba inu buterin | Cryptofalka Forrás: cryptoknowmics.com

A Shiba Inu ökoszisztéma coinjai

A Shiba világában három token létezik:

SHIB: A fő token, aminek a felét az alkotók a UniSwapon lockolták likviditási célból, a másik felét Vitalik Buterin kapta, aminek 90%-át (az összes token 40%-át) elégette.

LEASH: Eredetileg egy ún. rebase tokennek indult, ami azt jelenti hogy az árfolyama egy másik valutához, ezesetben a Doge coinhoz kötött. Később a fejlesztők további funkcionalitást adtak neki, úgyhogy az árfolyama elköszönt a Doge-tól. Összesen 107 646 darab létezik belőle. A token stakelhető a ShibaSwap-on, ezzel a DEX likviditásának fenntartásában játszik szerepet. A stakelés itt a bury (elásás) nevet kapta, mivel a LEASH stakelésével xLEASH tokeneket kapunk, amíg bent tartjuk a tokent, ezzel pedig SHIB, BONE és LEASH tokenekre tehetünk szert. Így támogatják egymást a Shiba Inu tokenjei.

shib leash bone | Cryptofalka Forrás: coinmarketbag.com

BONE: Ez a governance token a Shiba Inu ökoszisztémában, tehát a fentebb említett közösségi irányítás instrumentuma. A BONE birtokosok szavaznak minden hálózatot érintő kérdésről. 250 millió tokent hoztak létre, így a mennyisége nagyságrendileg a SHIB és a LEASH között van.

Három token mellé egy Shiba Inu DEX - ez a ShibaSwap

A Shiba Inu tokeneket megtaláljuk a centralizált tőzsdéken, de tarthatjuk egy Ethereum tárcában is a következő tízszerezésre várva. Addig is kezdhetünk vele valamit a Shiba Inu saját DEX-én.

Dig: Ez a likviditás biztosítás fantázianeve, a történet pedig ugyanaz, mint minden likviditási platformon. Párokban köthetjük le a tokenjeinket LP tokenekre (SSLP) cserélve.

Woof: A fenti folyamat ellentéte. Amikor az SSLP-ket kivesszük a likviditásból és jutalmul BONE tokeneket kapunk. Ha mást is zavar, hogy ez a funkció nem a Treat (=jutifalat) nevet kapta, vegyen BONE tokent és szavazzuk meg :-)

shibaswap | Cryptofalka Forrás: shibaswap.com

Bury: A SHIB, LEASH és BONE tokenek stakelése. Ha stakeljük a Shiba Inu tokenjeinket, xSHIB, xLEASH és xBONE tokeneket kapunk a flexibilis lekötés időtartamára, ezeket visszaválthatjuk az eredeti tokenekre. Tudni kell, hogy a stake hozamok elég jók, de a BONE jutalomnak csak a harmadát kapjuk meg a stakelés végén, a többi hat hónapra lockolva lesz.

Swap: A tokenek cserélgetésére van itt lehetőség, nem csak a Shiba Inu tokenjei között, hanem többszáz más kriptovalutát is adhatunk-vehetünk a ShibaSwapon.

Bonefolio: Itt tudjuk nyomon követni a portfoliónkat, amit a DEX-en tartunk. Nem csak a tokenjeink aktuális értékét adja össze, de a Dig és Bury funkciókban lévő pénzünk aktuális kamatait is láthatjuk szépen egy helyen.

NFTs: Természetesen van NFT kollekció a Shiba Inu platformján is, több mint 10 000 Shiboshi-ból lehet válogatni.

A Shiba Inu hosszútávú tervei és ígéretei

A ShibaInu nem csupán egy egyszerű meme-alapú kriptovaluta már; mögötte komoly tervek és célkitűzések is állnak. Az elmúlt időszakban a fejlesztők és a közösség egyaránt erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy a Shibát egy sokoldalú és hasznos platformmá alakítsák át. A projekt továbbá kiemelt hangsúlyt fektet az oktatásra és a közösség bevonásra, hogy még szélesebb körben terjesszék a kriptovaluták tudatosságát és elfogadottságát.

Ezen kívül a projekt tervei között szerepel a Shiba Inu Ökoszisztéma kiterjesztése, mely a tokenek mellett más projekteket és alkalmazásokat is magába foglal. Emellett a projekt tervez saját NFT kollekciót is létrehozni, amelyek gazdasági eszközök is lesznek a Shiba Inu platformon. Mindez azt a célt szolgálja, hogy a Shiba Inu ne csak egy átmeneti hype maradjon, hanem hosszú távú, fenntartható és innovatív projekt legyen a kripto világában.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -3.36% $64,804.49
Ethereum ETH -4.33% $3,412.61
BNB BNB -4.59% $580.9
Solana SOL -8.99% $133.22
XRP XRP -6.41% $0.4818
Dogecoin DOGE -9.76% $0.1201
Cardano ADA -10.07% $0.372
Litecoin LTC -7.91% $71.66
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!