Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mi az a Solana (SOL)? Gyors és skálázható blokklánc

Mi az a Solana (SOL)? Gyors és skálázható blokklánc

A Solana (SOL) egy decentralizált okosszerződés platform, mely a tranzakciók gyorsaságával és hatékonyságával hódít, főként az NFT világban.

Mi az a Solana (SOL): A Solana egy innovatív blokklánc platform, amelyet azzal a céllal hoztak létre, hogy kiemelkedő teljesítményt nyújtson nagy sebességű, alacsony díjú tranzakciókkal. A Solana jellemzője a Proof of History konzensus algoritmus, amely lehetővé teszi a blockchain számára, hogy biztonságosan és hatékonyan kezelje a tranzakciókat. A Solana támogatja a decentralizált alkalmazások (dApps) széles skáláját, beleértve a DeFi platformokat és az NFT-ket és képes skálázódni a növekvő igényekhez.

Skálázhatóság problémája és a Solana születése

A blokklánc világában a skálázhatóság az egyik legnagyobb kihívás. Ezeknek a hálózatoknak a növekedésével, gyakran felmerül az a probléma, hogy a forgalom eléri a határokat, és a validálási protokoll, nem győzi jóváhagyni és hozzáadni a tranzakciókat a blokklánchoz. A Solana anélkül kerüli meg ezeket a korlátokat, hogy a biztonság vagy a decentralizáció terén túl nagy kompromisszumot kellene kötnie.

A blokklánc másodpercenként akár több ezer gyors tranzakció továbbítására képes, ez fizetőeszköz szempontból is ideális és valós idejű dAppok hatékony futtatásának is alapfeltétele. A tranzakciók láncba rendezése a Solana kódolásában eltér a megszokott blokk jellegű megoldásoktól mint pl. a Bitcoin, vagy az Ethereum.

anatoly yakovenko

A Solana Labs alapítója Anatoly Yakovenko 2017-ben hozta létre a projektet, illetve a tranzakció validálás tovább gondolt módját, ami a Solana blokklánc gerincét alkotja. A Proof of History algoritmus logikájával másodpercek alatt több ezer tranzakció lehetséges.

Hogyan működik a Solana blokklánc?

A Solana egy harmadik generációs Proof of Stake blokklánc. A hálózatán futó rendszer úgy biztosítja a decentralizált tranzakció továbbítást, hogy minden utaláshoz hozzárendeli egy időpontot. Ezt hívják Proof of History-nak, és ebben különbözik pl. a Bitcointól, ahol a blokkokhoz vannak felírva az időpontok, nem minden tranzakcióra.

A tranzakciók sorrendjének nyilvántartása alapvető fontosságú a kriptovalutáknál. A Bitcoin az időszak (blokk) minden tranzakcióját egyben validálja, és azt minden más node-nak is validálnia kell összhangban a többivel. Ilyen módon blokkokba rendezve a node-ok jelentős késésekkel véglegesítik az egyes tranzakciókat. A Solana magukat a tranzakciókat validálja egyesével, szinte azonnal.

Solana I Cryptofalka

Solana technológia alapja: mi a Proof of History?

A Solana tranzakciókat és blokklánc interakciókat az SHA256 hash függvény végzi, amelyik a Bitcoinét is. Ez a függvény vesz egy bemeneti jelet és létrehoz belőle egy egyedi azonosítót, amit végtelenül nehéz előre kiszámítani. A Solana ezt az azonosítót használja bemeneti információként a következő hashnél. Így a tranzakciók sorrendje beépül a kriptográfiailag kódolt láncba.

Ez a folyamat kódolt tranzakciók hosszú láncát hozza létre a blokkáncon történt minden aktivitást tartalmazva egy idősorban. A tranzakciók hashelésével validátoroknak sokkal kevesebb adatot kell feldolgozniuk, így egy új blokk jóváhagyása szintén kevesebb idő alatt megtörténik.

proof of history

Fontos megjegyezni, hogy a Proof of History nem egy konszenzus mechanizmus, inkább egy hatékonyabb módja a tranzakciók validálásának a sorrend figyelembevételével. A Proof of Stake algoritmussal kombinálva, a rendszer kiválasztja a következő validátort, akik jóváhagyják az új  tranzakciókat a Proof of History elvén rögzített eddigi tranzakciók sorrendje alapján, majd a hálózat új validátort választ.

Mi a SOL coin funkciója?

A SOL, a Solana natív kriptovalutája, tehát a saját bázisvaluta, amivel fizetendő az összes tranzakció. Legyen az SOL utalás, vagy egy okosszerződéshez kapcsolódás vagy akár NFT vásárlás. A hálózat deflációs modellt követ, tehát egy rendszer szerint megsemmisít SOL coinokat. A Solana stakelését végző validátoroknak is rendelkezniük kell SOL coinnal.

A SOL SPL protokollt használ, ami a token infrastruktúra a blokkláncon, hasonlóan az Ethereum ERC-20-as tokenjeihez. Új kriptovaluták a SOL technikai hátterével hozhatók létre az SPL protokollon, az új tokenek pedig a dAppjaikkal új felhasználási területeket nyitnak meg a Solana blokklánc számára. Mivel a forgalmat rendkívüli nagyságban is gyorsan bonyolítja a rendszer, jó platform lehet akkor, amikor a decentralizált appok már népszerűek, de az átfutási idő szűk keresztmetszete miatt minden kicsit lassú és/vagy drága.

Egy működő dApp a platformon a pl. a Chainvote, ami decentralizált vállalatirányítási szavazásokat bonyolít cégek számára, a SOL tokenekkel lehet szavazni. Ilyen és ehhez hasonló felhasználási területek vehetők célba a Solana villámgyors hátterével.

Solana (SOL) stakelés

A SOL birtokosok stakelhetik a coinjaikat a blokklánc Proof of Stake mechanizmusa alapján. Egy alkalmas kripto tárcával (pl Phantom tárca) lehet a validátorok stake pooljaihoz rendelni a SOL coint, akik a kapott SOL nyereséget visszaosztják a náluk stakelőknek. Az elv és a cél szinte ugyanaz mint pl. a Cardano esetében: minél több minél egyenrangúbb stake pool véletlenszerű rotációban validálja a blokkokat a közösség coinjainak felhatalmazásával.

A stakingrewards.com kimutatás szerint a Solana a cikk írásakor a második legnagyobb értékben stakelt kriptovaluta, maga mögé utasítva a Cardanot, Maticot vagy az Avaxot is. A forgalomban lévő coinok több, mint kétharmada hozzá van rendelve valamelyik stake poolhoz. Amiknek a száma már ezer felett jár, eszerint a közösség nagy része aktívan kiveszi a részét a decentralizáció érdekében a jutalomért. A stakelésen kívül tartott coinok viszont vélhetően spekulatív traderek kezében vannak.

solana staking

A Solana projekt újításai

A Solana csapat blogja nyolc fő technikai megoldást mutat be. A legjelentősebb ezek közül a Proof of History, de a Solana mást is bevezetett a blokkláncán. Ezeknek a célja az, hogy az infrastruktúra képes legyen mindenre, amire a centralizált pénzügyi rendszerek is.

  • Tower BFT - A Practical Byzantine Fault Tolerance Proof of History-ra optimalizált változata
  • Turbine - egy blokk propagálás protokoll
  • Gulf Stream - egy mempool nélküli tranzakció továbbítási protokoll
  • Sealevel - párhuzamos okosszerződés futtatás
  • Pipelining - a validálást optimalizálását segítő tranzakció feldolgozási egység
  • Cloudbreak - horizontálisan skálázott számlázási adatbázis
  • Archivers - megosztott főkönyv tárolás

Mindezek a fejlesztések egy olyan hálózatot működtetnek, ami 400 ms blokkidőt és másodpercenként ezernyi tranzakciót bonyolít. A Bitcoinnál a blokkidő 10 perc, Ethereumon 15 másodperc, és mindkét hálózat túltelítődhet. Ezekben az esetekben az utalások ennél is tovább tartanak, miközben a költségek az egekbe szöknek.

Solana az NFT technológia vezető blokklánca

A Solana az NFT világ egyik vezető blokklánc platformja, amely rendkívül népszerűvé vált a művészek és gyűjtők között. Az NFT-k, vagyis a nem-fungibilis tokenek, digitális műalkotásokat és más digitális tartalmakat képviselnek, amelyeket blockchain technológia segítségével hoznak létre. A Solana alacsony tranzakciós díjai és gyors tranzakciós sebessége lehetővé teszik a művészek számára, hogy gyorsan és olcsón hozzanak létre és adjanak el NFT-ket. A gyűjtők számára pedig gyors és könnyű hozzáférést biztosítanak a vásárolt műalkotásokhoz.

Mi az az NFT és miért bír hatalmas potenciállal_ I Cryptofalka

Az egyik olyan tényező, amely a Solana platformot vonzóvá teszi az NFT-k számára, az a képesség, hogy kezelje a nagy mennyiségű tranzakciót anélkül, hogy ez befolyásolná a hálózat teljesítményét és költségeit. Ez fontos szempont az NFT alkotók és vásárlók számára egyaránt, akik gyakran tapasztalnak lassú tranzakciós sebességet és magas díjakat más láncokon. A Solana ezeket a problémákat hivatott kezelni és lehetőséget teremt egy gyors, olcsó és hatékony NFT piac létrehozására.

Solana leállások és problémák

A Solana hálózat, noha nagyfokú skálázhatósokat és rendkívüli tranzakciós sebességet ígér, nem mentes a technikai nehézségektől. 2021 szeptemberében a hálózat több, mint 17 órán át szünetelt, miután egy túlterheléses támadás érte. Ez a leállás felhívta a figyelmet a Solana biztonságának és stabilitásának kérdéseire, amelyek létfontosságúak a kriptovaluta hosszú távú sikeréhez.

Emellett a hálózatának bizonyos frissítései is okoztak már problémákat a felhasználóknak. Például egyes frissítések után a felhasználók arról számoltak be, hogy problémáik voltak a SOL tokenek átutalásával és a smart contractok végrehajtásával. A Solana fejlesztői aktívan dolgoznak ezeknek a kérdéseknek a megoldásán és a közösség támogatását is keresik a hálózat folyamatos fejlesztésében és javításában. Egy erős és aktív fejlesztői közösség létfontosságú a kriptovaluták számára, hogy sikeresen kezeljék a technológiai kihívásokat és az innovációt.

Vagyis jól látható, hogy a Solana sok hasznos újítással és kecsegtető ígéretekkel bír, de az ő blokkláncán is sokat kell még fejlesztenie a közösségnek, hogy tényleg elérjék azt, amit kitűztek maguk elé.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -3.55% $64,433.72
Ethereum ETH -4.25% $3,397.75
BNB BNB -4.95% $577.7
Solana SOL -9.51% $131.88
XRP XRP -7.35% $0.4782
Dogecoin DOGE -10.92% $0.1188
Cardano ADA -10.88% $0.3693
Litecoin LTC -8.30% $71.3
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!