Mi az Ethereum? Részletes kriptovaluta projekt ismertető

Szerző: | Már 25, 2020 | Altcoin ismertető, Kriptovaluta

MI AZ ETHEREUM?
EGY DECENTRALIZÁLT OKOSSZERZŐDÉS PLATFORM

 

Ethereum legfontosabb adatai:

Elérhető: Binance, Coinbase, Kraken, CEX IO
Konkurencia: EOS, Tezos, Cardano, Tron, Ethereum Classic
Ethereum egmagasabb ára: 1422 dollár / 0,1762 Bitcoin
Ethereum legalacsonyabb ára: 80 dollár / 0,0161 Bitcoin (2017 óta)

Fejlesztői aktivitás: 10/10
Felhasználói aktivitás: 10/10
Piaci megbízhatóság: 9/10
Vélekedés: 9/10

Ha szeretnéd munka vagy utazás közben meghallgatni az Ethereum bemutató lényegi pontjait, hallgasd meg a témáról készített podcastünket. Bitcoin kisokos néven éritek el a Cryptofalka podcastjét Spotify-on (LINK)  és Itunes-ban (LINK) is.

 

ETHEREUM PROJEKT HÁTTERE

Vitalik Buterin (orosz-kanadai programozó) álmodta meg az Ethereumot 2013-ban. Akkoriban a Bitcoin Magazine egyik társalapítójaként felvetette az ötletet, hogy a Bitcoin alkalmazási területeit ki lehetne bővíteni egy saját programnyelvvel app fejlesztés céljából. Ez nem valósult meg, viszont másokkal együtt létrehozta az első okosszerződés platformot.

Vitalik Buterin Ethereum alapító

A hivatalos fejlesztés az Ethereum Switzerland GmbH szárnyai alatt indult meg 2014-ben, ugyanezen év július-augusztusában tartották a nyilvános token értékesítést. Az Ethereum rendelkezik a legnagyobb fejlesztő gárdával világszerte, piaci kapitalizációt tekintve pedig a második legnagyobb kriptovaluta 2016 óta.

 

ETHEREUM GYORSTALPALÓ

2020-ban a legjelentősebb mérföldkő az Ethereum 2.0 lesz. A Phase 0 keretein belül alkalmazni kezdik a tesztelés alatt álló proof-of-stake hálózatot. Ez a bányászatot fogja jelentősen érinteni olyan módon, hogy a tranzakciók validálásába mindenki beszállhat akinek van 32 ETH a tárcájában.

A Phase 1 pedig bevezeti a sharding nevű megoldást ami a skálázhatóságában fogja erősíteni a blokkláncot. Fundamentálisan előnyös lesz egy skálázhatósági fejlesztés, mert a jelenlegi megoldás mellett ezt a tényezőt gondolják az Ethereum jövőbeni gyengepontjának. A fázisok elindítására 2020 márciusában még nincs dátum, az ETH 2.0-át fokozatos bevezetést követően terjesztik ki az egész hálózatra.

Ethereum sharding

 

ETHEREUM TECHNIKAI ELEMZÉS

Az Ether árfolyama mozog együtt a Bitcoinnal a legjelentősebben az altcoinok közül. Minden évben szinte csak január és július között nőtt az értéke Bitcoinban. A 2018 januári ATH óta így is sokkal kevesebb satoshit adnak érte, ezért sokan alulértékeltnek tartják. Altcoin tavasz időszakban jó befektetésnek bizonyul, de ritka hogy napi vagy heti hozamban az élen van a kisebb coinokhoz képest.

Ethereum ár

ETHUSD-1w-20200324

Az aktuálisan forgalomban levő Ether mennyiségénél figyelembe kell venni azt hogy a pénzügyi dAppokban (DeFi) zárolt Ether folymatosan növekszik (2020 márciusban meghaladta a 2,5 milliót), valamint hogy az ICO-k által felhalmozott készlet nagy része 2020-ra már eladásra került. Árfolyama 80 és 370 USD között mozog 2018 augusztus óta, a 2018 januári ATH-tól (1422 USD) a 2019-es csúcs így jóval elmarad. A 370 USD 2018-ban ugyanaz a támasz szint volt az Ethernek, mint ami a 6000 USD a Bitcoinnak, csak 3 hónappal hamarabb esett alá az árfolyam. A 100 USD erős lélektani támasznak bizonyul.

 

ETHEREUM RÉSZLETES ÚTMUTATÓ

Az Ether (ETH) az Ethereum blokkláncon használatos digitális fizetőeszköz. Második generációs kriptovalutaként emlegetik, mivel a Bitcoinhoz hasonlóan proof-of-work algoritmuson futó bányászgépek decentralizált hálózata bonyolítja a tranzakciókat közvetlenül az Ethereum címek között, ugyanakkor a blokklánc egy programozási platform is, okosszerződések futtatására képes.

Az okosszerződést úgy kell elképzelni, mint egy szoftveres kóddá alakított szerződést, ahol a szerződésben szereplő feltételek teljesülése esetén a program automatikusan érvényesíti, vagy lefuttatja a meghatározott forgatókönyvet. Hagyományos szerződéseknél emberi tevékenységek követik egymást a leírtak és a felek megegyezése alapján, így alkalmazás közben felmerülhet nem teljesítés, késlekedés, értelmezési vita, méltányosság, stb. Az okosszerződés mindig ugyanúgy, azonnal és minden beállított elem figyelembevételével fut le, emberi hiba, fizikai akadályok, vagy felülbírálat nélkül. Mindaddig alkalmazható amíg egy folyamat digitálisan történik, pl. egy-egy számla összegének átutalása a gyártónak és a szállítmányozónak miután a nagyker felvitte a beérkezett árut a raktár nyilvántartásba.

Az Ethereum létrehozásának célja hogy, a bányászgépek összessége által alkotott szabadon programozható szuperszámítógép (EVM – Ethereum Virtual Machine) hátteret biztosítson olyan rendszerek kifejlesztésére és alkalmazására, ahol a blokklánc technológia előnyei fontosak lehetnek. Az Ethereum blokkláncon történő tranzakciók áttekinthetők és visszafordíthatatlanok. Ha valaki megír egy okosszerződést a blokkláncon, akkor egy olyan JavaScripthez hasonló elven működő program jön létre, amellyel bárki tud kommunikálni egy Ethereum tárca segítségével valamint minden tevékenység nyilvános és végleges.

A programok kimeneti adatait olvasni ingyenes, ezért bárki számára hozzáférhető, azonban adatot küldeni és beírni az okosszerződésre – tehát lefuttatni a program valamely funkcióját – költséggel jár. Erre szolgál a rendszerben használatos elszámolási egység a Gwei (egymilliárd Gwei = 1 ETH). Cserébe a számítógépes kapacitásért amit valaki biztosít az okosszerződés futtatására, Ethert kap közvetlenül attól aki az okosszerződés által végsősoron éppen használja a gépét.

 

ETHEREUM FIZETÉS MŰKÖDÉSE

Az Ethereum Yellow Paper-ben meg van határozva hogy egy-egy parancs futtatása mennyibe kerül. Az ár mértékegysége a Gas, ez fix minden alkalommal amikor lefut az adott parancs, tehát közvetlenül a használt parancsonként fizetünk. Az hogy egy Gas mennyi Gwei (tehát Ether) az attól függ, hogy mennyire terhelt a rendszer. Az Ethereum gas station nevű platform kijelzi, hogy a rendszer pillanatnyi állapotában mennyi Gwei egy Gas átlagosan. Egy okosszerződéssel történő kommunikáció előtt meghatározhatjuk, hogy ennyi, ennél kevesebb vagy több Gwei-t szánunk az okosszerződés futtatására.

A bányászgépek törekszenek a többet fizető kliensek inputjait feldolgozni előbb, így a ráfordított forrásunk arányban lesz a sebességgel amit tapasztalunk az okosszerződésen. ETH küldése egyik tárcából a másikba pl. egy olyan parancs ami 21000 Gas-ba kerül. Momentán az átlagos Gas ár 5 Gwei, tehát egy tranzakció 105 000 Gwei=0,000105 ETH=0,013755 USD. A Gas ár mellett a másik fontos paraméter amit meg kell adni a tranzakciók előtt az a Gas limit.

Egy program futása során lehet hogy hurokba kerülünk, ezért egy vagy több parancs újra és újra lefut egy hiba folytán. Erre az esetre meghatározunk egy Gas limitet, nehogy egy ilyen malőr lenullázza az accountunkat. Az okosszerződés addig fut amíg az inputok által kiváltott parancsok sorozata véget ér a program szerint, vagy elfogy a Gas limit. Ezekre a paraméterekre az Ethereum tárcák ajánlanak egy ésszerű, de módosítható értéket a tranzakciók előtt, érdemes alkalmazni őket.

Az Ether tehát nem kifejezetten pénz helyettesítése céljából jött létre, hanem inkább egy instrumentum, aminek segítségével decentralizált applikációkat (dApp) lehet futtatni. Ebből kifolyólag nem rendelkezik azzal a tulajdonsággal mint a Bitcoin, hogy lesz egy véges maximum darabszáma, viszont évente max. 18 millió Ether jöhet létre. Nem digitális arany, hanem digitális üzemanyag.

 

ETHEREUM ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEI

Digitális azonosítás – a blokkláncon létrehozott adat megváltoztathatatlan, tehát nem hamisítható kívülállók által mint pl. egy jogosítvány, vagy kibocsájtók által pl. internetes (vagy bármilyen) szavazás eredménye.

Tokenizálás – Ethereum blokkáncon digitális, visszakövethető azonosítók hozzárendelése nemesfémekhez, részvényekhez, ingatlanokhoz stb. A digitális tokeneket sokkal egyszerűbb, olcsóbb és gyorsabb átruházni másra mint bármi mást, mert fizikailag nem kell szállítani, nem kell az ügyletbe bevonni (és kifizetni) lebonyolító harmadik felet és nem vonatkoznak rá hatósági szabályozások (egyelőre).

Adattárolás – a blokklánc fizikailag megosztott jellegéből fakadóan nem egy adatközpontban tartja az adatokat, hanem szerte a bányászgépek hálózatán. A technológiára jellemző programozhatóság miatt a titkosítás és egyetlen privát kulccsal való visszafejtés csökkenti az adatvesztés és illetéktelen hozzáférés lehetőségét. Lehet kereskedni és fizetni vele, vagy spekulálni az értékén, ami mögött a használatából eredő funkció áll, akárcsak az olaj esetében.

ERC-20 Tokenek – Az Ethereum blokkláncán akár külön kriptovaluták is létrehozhatók saját szabályokkal és új funkciókkal. Az Ethereum alapvető működésének keretein belül pl.: Tether, Chainlink, BAT, USD Coin, Augur, Enjin. Több mint 200 000 ERC-20 token létezik, a top 100 kriptovaluta nagy része is az.

További említésre méltó területek: választások, egészségügyi applikációk, szerencsejáték, okosszerződés alapú pénzügyek (DeFi), stb.

 

Ethereum projekt összefoglaló

Az utóbbi években számos nagyobb cég törekszik megragadni a lehetőséget, hogy bizonyos folyamataikat átültessék az Ethereum blokkláncra. A Forbes 2019-es milliárd dolláros cégeinek listájának több mint 50%-a fejleszt applikációkat az Ethereum blokkláncon. Ez ígéretes info ami a technológia érdemeit illeti, de a széleskörű átállás multicégek esetében lassan megy végbe. Ennek előre mozdítása érdekében jött létre az Ethereum Enterprise Alliance nevű szervezet, amely a tagok összehangolt fejlesztései mentén egy nyílt decentralizált Ethereum alapú hálózatot épít. A szervezet nagyobb tagjai pl. a British Petrol, Accenture, Microsoft, ING, J.P.Morgan, Intel, stb.

Nagy Gábor

 

Szeretnél belevágni a Bitcoin kereskedésbe, érdekelnek a kriptovaluták, de félsz egyedül belekezdeni? Rendelkezel már digitális valutával, de a szakmai tudásodon szeretnél csiszolni a nagyobb profit érdekében? Egyedi problémáddal kérnél segítséget egy szakértőtől? Akkor jó helyen jársz! Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! ➡️ Bitcoin és kriptovaluta konzultáció

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Mi a Bitcoin, blockchain technológia vagy a kriptovaluta kereskedés?
  2. A dobogóért is versenyző stabilcoin! Tether projekt ismertető
  3. A magyarok kedvenc altcoinja! Ripple projekt ismertető
  4. Bitcoin újratöltve! Mi a Bitcoin Cash és hogyan jött létre?

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Privát csoport korábbi elemzései

Kriptovaluta projekt ismertetők

Monero ismertető: mindenki kedvenc privát coinja

Az anonim kriptovaluták a készpénzhez hasonló peer-to-peer módon kínálnak online fizetéseket, viszont a coinok minden korábbi állomása és címek minden későbbi küldése visszavezethető használat során. A tranzakciók titkosítására a Bitcoin hálózatán van mód, és egyes kriptovaluták tudnak ilyen opciót nyújtani, a Monero azonban az a coin aminek a blokkláncán ez a funkció alapértelmezett, de szükség esetén a tárca tulajdonosok megmutathatják az egyenlegüket, vagy igazolhatnak egy tranzakciót.

Crypto.com: közösségi kriptohitelezés és más DeFi megoldások

A kriptohitelezés fedezetnyújtási és kölcsönzési szempontból is növekvő érdeklődésre talált az elmúlt években. A Crypto.com lehetőséget biztosít a forgalomban levő kriptovaluták közvetítésére hitelezők és adósok között. A cég saját CRO coinja a hitelezési és egyéb szolgáltatásokkal kapcsolatos díjak kedvezményére jogosítanak.

Chainlink: Okosszerződések és a valós világ közötti kapocs

Az okosszerződés platformok ideális megoldást nyújtanak számos applikáció, program, hálózat futtatására, ugyanakkor a használatuk a saját kódjaikon megírt program szerint történik. Egy működőképes blokklánc megoldásra való átállás megkívánja a végfelhasználók átirányítását egy okosszerződés dApp-ra. A Chainlink teremti meg a hidat a meglevő programok és okosszerződések között. 

Mitől 3. generációs kriptovaluta a Cardano? Megmutatjuk!

A kriptovaluta ami a megszokottnál hosszabb tervezés és szélesebb közösség munkájának eredményeképp jött létre. Az Ethereumnál szerzett tapasztalatok alapján újragondolt okoszerződés platform még fejlesztés alatt áll, de az eddigi eredmények és a folyamat kivitelezése magáért beszél. Bemutatjuk a Cardano blokklánc ADA coinját.

Nexo, kriptovaluta hitel és passzív jövedelem a blokkláncon

Mitől lesz sikeres egy centralizált coin és egy kripto tőzsde? Attól hogy ugyanaz a csapat egyszerre indítja be a kettőt! A Binance zseniális ötletét vettük górcső alá.

Ez a Binance coin, a legnagyobb kriptovaluta tőzsde terméke

Mitől lesz sikeres egy centralizált coin és egy kripto tőzsde? Attól hogy ugyanaz a csapat egyszerre indítja be a kettőt! A Binance zseniális ötletét vettük górcső alá.

A digitális ezüst! Mit érdemes tudni a Litecoinról?

A Bitcoin legnagyobb alternatívája. Kicsit privát, kicsit okosszerződéses, kicsit Bitcoin. Miért jobb? Miért nem? Tekintsük át a Bitcoin Cash eredetét és legfontosabb jellemzőit.

Bitcoin újratöltve! Mi a Bitcoin Cash és hogyan jött létre?

A Bitcoin legnagyobb alternatívája. Kicsit privát, kicsit okosszerződéses, kicsit Bitcoin. Miért jobb? Miért nem? Tekintsük át a Bitcoin Cash eredetét és legfontosabb jellemzőit.

Bitcoin kisokos cryptofalka E-book

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.