Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mi az a Stellar (XLM)? Határokon átnyúló olcsó tranzakciók

Mi az a Stellar (XLM)? Határokon átnyúló olcsó tranzakciók

A Stellar Lumen (XLM) az olcsó és gyors, globális tranzakciókat helyezi előtérbe, de nem csak egy pénz, hanem minden pénz váltója is egyben.

Mi az a Stellar (XLM): A Stellar Lumen egy nyílt forráskódú, decentralizált fizetési infrastruktúra. Azért hoztak létre, hogy egyszerűsítse a pénzügyi tranzakciókat és összekapcsolja a világ különböző fizetési rendszereit. A Stellar hálózat a saját kriptovalutáját, az XLM-et (Stellar Lumens) használja, hogy lebonyolítsa a tranzakciókat és minimalizálja a tranzakciós költségeket. A Stellar platform célja, hogy gyors, olcsó és megbízható átutalásokat kínáljon a világ minden tájára. Különösen a fejlődő országokban, ahol a banki hozzáférés korlátozott. A Stellar a Ripple egy forkja és ugyanúgy Jed McCaleb hozta létre az XLM-et is.

Miért volt szükség a Stellar Lumenre?

A Stellar Lumen (XLM) egy XRP-hez hasonló digitális valuta, mindkettőt Jed McCaleb hozta létre. A használati funkció ugyanaz a kettőnél, de amíg a Ripple a banki és vállalati pénzutalásokra nyújt megoldást, a Stellar a magánszemélyek pénzutalásait helyezte előtérbe.

xlm xrp | Cryptofalka

A Lumen célja az, hogy alternatívát nyújtson az embereknek a nemzetközi tranzakcióikkal járó nehézségek enyhítésére. Elsősorban az elhúzódó átutalási idők és a magas díjak miatt tűnik úgy, hogy a határon átívelő fizetések területén van helye egy SWIFT rendszernél hatékonyabb szolgáltatásnak. A 2014-ben létrehozott Lumen egy eszköz, ami áthidalja ezeket a gyakorlati problémákat a gyors és olcsó (0,00001 XLM) tranzakcióival világszerte.

A fejlesztők abban látják a Lumen piacát hosszú távon, hogy a világban nem mindenkinek van hozzáférése a bankrendszer által biztosított pénzügyi lehetőségekhez. A számlapénz használat egy nagyságrend fölött nem feltétlenül drága a legtöbb országban, de hatalmas összegek vándorolnak nap mint nap, kis tételekben országok között, aránylag nagy költséggel. Mivel a blokklánc technológia a pénztovábbítást egy leprogramozott, folyton futó kód segítségével oldja meg, a kriptovaluták használata alacsonyabb költséggel jár mint a bankoké. Itt mindig beleszámítanak a köztes bankok, felügyelő szervek, nemzetközi klíring, stb. A-ból B-be átküldeni egy összeget ma már peer-to-peer módon is lehetséges, mindössze internet elérésre és egy PC-re, vagy okostelefonra van szükség hozzá.

Mi a Stellar Lumen (XLM) mögött álló technológia?

A Lumen egy altcoin a Stellar Network-ön, amivel pénzt továbbíthatunk és ezzel egyidőben átkonvertálhatjuk az összeget más fiat (vagy kriptó) valutára. Ez egy speciális módja a tranzakciónak, mert nem csak egy adott mennyiségű pénz cserél gazdát, hanem az elutalt összeg pénzneme is átváltásra kerül. Ez a művelet a nemzetközi banki utalásoknál, a küldő és a fogadó kereskedelmi bankok között egy több lépésből álló folyamaton megy végig. Minden váltásnál/továbbításnál költség keletkezik, és több napig tarthat mire beérkezik az összeg a kívánt valutában. Az utalás és jóváírás közötti időben a küldött és fogadott (és köztes) valuták árfolyama változni fog. Egy olyan nemzetközi utalás, ami hétvége előtt nem landol a célszámlán, csak napokkal későbbi árfolyamon jelenik majd meg.

stellar lumen | Cryptofalka

A Lumen egy automatikus rendszerben összesíti a globális keresletet és kínálatot minden valutára, és megtalálja a legrövidebb utat a küldött és fogadott valuta között. A legrövidebb út a közvetlen átváltás, ha van likviditás a küldő/fogadó valutapáron. A Stellar rendszer, átváltja a pl. küldő USD-jét, EUR-ba, és a fogadó megkapja az EUR-t, amíg van aki a másik irányba szeretne váltani, mint a küldő.

Abban az esetben, ha HUF-t szeretnénk küldeni Dél-Koreába, a helyi WON formájában, nem biztos, hogy talál olyan eladót a Stellar, aki arra vár, hogy forintot kapjon a wonért. A hálózat Lumenért fogja eladni az utalt HUF-t, a Lumenre pedig van olyan kereslet, ahol WON-t kínálnak érte. Így két váltásból oldódik meg a valuták közti küldés. A váltások nem ingyen vannak, de minimális a költség, és szinte azonnali a beérkezés.

Mi az az Anchor és mi a funkciója?

A rendszer csomópontjait Anchornak hívják. Egy Anchorhoz be lehet utalni egy összeget bármilyen valutában, cserébe jóváírást teljesít egy másik valutában. Ezek a csomópontok felelnek a pénztovábbításért, akárcsak a bankrendszer különböző összekapcsolódó szolgáltatásai. A Stellar hatékonyságát az biztosítja, hogy a folyamatok minden résztvevője egy hálózaton, a Stellar Networkön fut. Nem pedig különböző pénzintézetek/állami vállalatok adogatják tovább egymásnak a beküldött utalást.

MIK A STELLAR LUMEN ELŐNYE?

Sebesség: 3-5 másodperc, ez majdnem minden ismert utalási formánál gyorsabb.

Költség: 0,00001 XLM utalásonként, a kriptovalutákhoz szokott módon bármekkora összegnél.

Hatékony valutaváltások: Ritkább valuták esetében nem mindig van elérhető valutapár, viszont a Lumen minden valutával váltható egy rendszerben. Így a küldő és a fogadó között gördülékenyen mozog a pénz.

Decentralizált: Az utalásokat az egyenrangú Anchorok hálózata bonyolítja és minden bekerül a blokkláncon a megoszott főkönyvbe, mindenki számára látható módon.

Az XLM kriptovalutának a tényleges értéke, hogy képes hidat képezni az összes többi valuta között villámgyorsan, akár nagyon alacsony összegnél is. Ez egy olyan funkció, ami keresletet talál a pénzpiacon, viszont a fiat valuták önmagukban nem tudják ellátni. A nemzetközi utalások teljesítéséhez kapcsolódó infrastruktúra pedig lassú és drága. A Stellar egyben kínálja a valutát és a tranzakciók továbbítását az összes pénznem között.

Mennyire biztonságos a Stellar Lumen?

Maguk az XLM címek nem hordoznak semmilyen személyes információt a létrehozójukról. Viszont a blokklánc természetéből fakadóan minden cím minden tranzakciója ismert kell hogy legyen a decentralizált tranzakció validálás érdekében. A nagyobb tőzsdék, ahol megtalálható a Lumen a KYC kötelezettség miatt rendelkeznek a náluk létrehozott címek tulajdonosainak adataival, és fényképével. Ugyanakkor ez a többi kriptovaluta esetében is így van.

Azzal, hogy tranzakciós díjat számít fel a blokklánc és minden XLM címen lennie kell legalább 1 XLM-nek,. A Stellar hálózat spam és túlterhelés elleni védelmét is biztosítja, hiszen minden tranzakcióhoz minimális XLM mennyiség szükséges, ami aztán "elégetésre" kerül.

Stellar transaction | Cryptofalka

Mit kell tudni a Stellar bányászatáról?

Az XLM nem bányászható, a készletet/kínálatot a Stellar Development Foundation kezeli. Eredetileg 100 milliárd Lument hoztak létre és évente 1%-al növelték öt évig, aztán a közösség máshogy döntött. Ennek hatására az SDF megfelezte a készletet, és megsemmisített 50 milliárd XLM-et, illetve elkötelezte magát, hogy soha nem lesz új kibocsájtás.

Az 50 milliárd coinból jelenleg kb. a fele (27 milliárd) van forgalomban, a többit az SDF tartalékolja promóciós és fejlesztési célból. A Stellar Lumen monetáris része ezzel rendkívül kiszámítható és előnyös, viszont az végig a Stellar Development Foundation kezében van. A felezés megmutatta, hogy az SDF a fejlesztést és más lényeges együtthatók alakítását a közösség hangjára alapozva kívánja folytatni.

A hálózat a Stellar Konzensus Protokollt (SCP) használja, amely biztosítja a hálózat biztonságát és stabilitását. Emellett a Stellar lehetővé teszi a tokenizált eszközök kibocsátását, így nem csak saját valutájában, hanem más kriptovalutákban vagy hagyományos pénznemekben is lebonyolíthatók a tranzakciók.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 0.65% $61,969.97
Ethereum ETH 1.60% $3,436.3
BNB BNB 0.93% $409.05
Solana SOL -3.75% $128.78
XRP XRP 5.81% $0.6236
Cardano ADA 10.01% $0.7378
Dogecoin DOGE 19.62% $0.1442
Litecoin LTC 5.62% $89.98
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!