Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mi az USDC? A Circle és a Coinbase stabilcoinja

Mi az USDC? A Circle és a Coinbase stabilcoinja

Ismerd meg az USDC-t, a Coinbase által támogatott stabilcoin kriptovalutát, amely stabilitást és biztonságot nyújt a digitális kripto térben.

Mi az USDC: Az USD Coin egy stabilcoin kriptovaluta, amelyet a Circle és a Coinbase közös kezdeményezésére hoztak létre a CENTRE Consortium keretein belül. Az USDC értéke az amerikai dollárhoz van kötve, aminek köszönhetően árfolyam stabilitást biztosít a volatilis kripto piacokon. Az USDC az Ethereum és már számos más blokkláncon is fut, és minden token mögött egyenértékű dollárértékű fedezet áll, amit független auditok ellenőriznek.

 

Mi is az a stabilcoin?

A stabilcoinok a kriptovaluták egy fajtája, aminek lényege, hogy volatilitás mentes eszköz is legyen a blokkláncon. Különböző módszerekkel érik el, hogy ezen kriptovaluták értéke stabil legyen, mondjuk pont 1 dollárral egyenlő. A legkézenfekvőbb módszer, hogy fedezetet biztosítanak ezen eszközökre.

Mi az a stabilcoin I Cryptofalka

Vagyis a stabilcoinok megpróbálják megoldani a kriptovaluták árfolyam ingadozásainak problémáját, és lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy a kriptopénzeket hasonló stabilitással használhassák, mint a hagyományos pénznemeket.

 

AZ USDC STABILCOIN HÁTTERE

Az USD Coin (USDC) a Circle és a Coinbase, két prominens kriptopénz vállalkozás által alapított CENTRE Consortium projektje. Ez egy olyan stabilcoin típusú kriptovaluta, amelyet úgy terveztek, hogy az árfolyamát stabilan kösse az amerikai dollár értékéhez. Így az USDC lehetőséget ad a felhasználóknak arra, hogy biztonságosan tárolják és tranzaktálják értéküket a digitális térben.

Az USDC eredetileg az Ethereum blokkláncán indult, az ERC-20 token szabvány alapján. Ez azt jelenti, hogy az USDC kompatibilis az Ethereum hálózaton futó összes okosszerződéssel és decentralizált alkalmazással (DeFi). Az ERC-20 standarddal való kompatibilitás lehetővé teszi az USDC széleskörű alkalmazhatóságát, így a felhasználók könnyen és gyorsan küldhetnek és fogadhatnak USDC-t az Ethereum, a Polygon vagy például a BEP20 hálózatokon is.

Coinbase regisztráció Bitcoin vásárlás I Cryptofalka

MI VAN AZ USDC MÖGÖTT?

Az USDC lényeges tulajdonsága, hogy minden token mögött van egyenértékű, 1 amerikai dollár értékű fedezet. Ez a fedezetet a Circle és a Coinbase számláin van, amelyek szabályozott pénzügyi intézmények és az Egyesült Államok pénzügyi szabályai szerint működnek.

Az USDC átláthatóságát és biztonságát a rendszeres, havi auditok biztosítják, melyeket független könyvvizsgáló cégek végeznek. Ezek az auditok megerősítik, hogy a cégnek elegendő dollár tartaléka van minden forgalomban lévő USDC token fedezésére. Ezeknek az auditoknak köszönhetően a felhasználók biztosak lehetnek benne, hogy minden egyes tokenjük mögött ott van a megfelelő fedezet, ami növeli az USDC hitelességét és bizalmat kölcsönöz a felhasználóknak.

 

MENNYIRE STABIL AZ USDC?

Az USD Coin, mint stabilcoin, az 1:1-es arány megtartására van tervezve az amerikai dollárral szemben. Ezáltal a coin értéke szinte mindig stabilan 1 dollár körül mozog. A gyakorlatban azonban előfordulhatnak kisebb eltérések a kereslet és kínálat függvényében, de ezek általában minimálisak és rövid távúak.

Mi az az USDC I Cryptofalka

A stabilitás fenntartásának egyik módja az arbitrázs, ami azt jelenti, hogy ha az USDC ára 1 dollártól eltér, a kereskedők kihasználhatják ezt a különbséget. Ha például az USDC értéke több mint 1 dollár, a kereskedők vásárolhatnak USDC-t 1 dollárért a kibocsátótól, majd eladhatják a piacon a magasabb áron. Ha pedig az USDC értéke kevesebb mint 1 dollár, a kereskedők vásárolhatnak USDC-t a piactól alacsonyabb áron, majd visszaválthatják azt a kibocsátónál 1 dollárért. Ezek a tevékenységek segítenek stabilizálni az árat 1 dollár körül.

Természetesen a stabilcoin kibocsátói és a felügyeleti szervek is részt vesznek ebben a folyamatban, hogy biztosítsák az 1:1-es "peg" fenntartását. Az USDC átlátható és auditált struktúrája miatt a felhasználók bíznak abban, hogy az USDC megtartja az 1:1-es arányt az amerikai dollárral szemben. Azonban, mint minden pénzügyi eszköznél, itt is fennállnak bizonyos kockázatok, így mindig fontos alaposan tájékozódni és értékelni a kockázatokat a beruházások előtt.

 

MIÉRT HASZNÁLJUK AZ USDC STABILCOINT?

Az USDC stabilcoin több okból is népszerű eszköz a kriptovaluta világban. Először is, a stabilitása teszi a leginkább vonzóvá a felhasználók számára. A kriptopénzek általában nagyon volatilisek, ami magas kockázatot jelent az értékek rövidtávú ingadozása miatt. Az USDC azonban stabil árfolyammal rendelkezik, mivel minden token mögött egy amerikai dollár értékű fedezet van.

Másodszor, az USDC lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy gyorsan és egyszerűen mozgassák értéküket a blokklánc hálózaton. Az USDC már nem csak az Ethereum blokkláncán fut, így más blokkláncok segítségével szinte pillanatok alatt és olcsón tranzaktálható. Ez nagyon rugalmassá teszi az USDC-t mint digitális eszközt.

mi a stabilcoin I Cryptofalka

Harmadszor, az USDC használatával a felhasználók tárolhatják és küldhetik értéküket anélkül, hogy egy hagyományos bankra vagy pénzintézetre lennének szükségük. Ez különösen előnyös olyan emberek számára, akiknek nincs hozzáférésük a hagyományos banki szolgáltatásokhoz, vagy akik anoníman kívánnak kereskedni és befektetni.

 

TOVÁBBI STABILCOINOK

USDT:

A Tether egy olyan kriptovaluta, amelyet azért hoztak létre, hogy digitális formában kövesse nyomon és támogassa a hagyományos fiat pénzek árfolyamát. Az USDT egy stabilcoin, amely azt jelenti, hogy az ára rögzítve van egy másik eszközhöz, általában a dollárhoz. Ennek eredményeként a Tether egy viszonylag stabil pont a volatilis kripto piacokon. A Tether jelentős szerepet játszik a kriptovaluta kereskedésben és befektetésekben. Először is, lehetővé teszi a kereskedők számára, hogy könnyen és gyorsan váltsanak kriptovalutákból stabilcoinra a piaci ingadozások minimalizálása érdekében. Emellett használható pénzügyi alkalmazásokban, mint például a DeFi platformokon, ahol lehetővé teszi a kölcsönöket, a hozamtermelést és a likviditás biztosítását.

DAI:

Ethereum alapú token, aminek a kibocsátását és menedzselését a Maker protokoll és a MakerDAO szervezete biztosítja. A Maker okosszerződésre beküldött kriptovaluták szolgálnak a token ellenértékéül, oly módon, hogy minden aktuálisan létező DAI egy dollár legyen. A rendszer fenntarthatóságához szorosan hozzátartozik a Maker token (MKR). Ha a DAI tokenek mögött álló kriptovaluták értéke nagy mértékben változik, az egy DAI-ra jutó mögöttes érték is változik, ilyenkor az okosszerződés eléget, vagy létrehoz Maker tokeneket az egyensúly megtartása érdekében. DAI-hoz úgy lehet hozzájutni, hogy kriptovalutát küldünk a Maker okosszerződésre, ennek ellenében kapunk kölcsön olyan DAI tokent ami a fedezet beérkezésével jön létre és a DAI kölcsön visszafizetésével elégetésre kerül. Az egész stabilcoin rendszer teljesen okosszerződés-vezérelt, tehát decentralizált, a résztvevő közösség aktivitása határozza meg a forgalomban levő coinok mennyiségét, miközben az algoritmus gondoskodik arról, hogy minden DAI mögött végig 1 dollárnyi fedezet legyen.

PAX:

Szintén centralizált és auditált ERC-20 token, szintén 100%-os dollár fedezettel. A Paxos honlapján regisztrált felhasználók, a PAX tokenjeiket azonnal át tudják váltani fiat pénzbe. Nagyon sok tőzsdén van belistázva, tehát könnyen elérhető és számíthatunk rá, hogy küldhető a kedvenc platformunkra. A Paxos a Tetherhez hasonlóan szintén forgalmaz arany coint.

TUSD:

A Trust Token cég által kibocsátott ERC-20 stabilcoin. Egy az egyben és rendkívül átlátható módon áll mögötte a dollár fedezet. A Trust Token több bankkal és pénzügyi szolgáltatóval áll kapcsolatban, ezért a rendszeres auditok pénzügyi szabályozás alá eső vállalatok által történnek. A cég az USD coin mellett kanadai dollár, ausztrál dollár, angol font és hongkongi dollár alapú tokeneket is kibocsát.

Ha szeretnél többet tudni a stabilcoinokról: Mi az a stabilcoin, hogyan működik és mire használhatjuk?

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -1.05% $65,513.64
Ethereum ETH -3.45% $3,439.14
BNB BNB -1.82% $593.41
Solana SOL -7.66% $136
XRP XRP 0.48% $0.4906
Dogecoin DOGE -9.09% $0.1221
Cardano ADA -7.62% $0.379
Litecoin LTC -5.58% $73.41
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!