Cryptofalka privát tagság banner I Cryptofalka

Bitcoin (BTC) árfolyam grafikon és piaci kapitalizáció

Bitcoin (BTC) árfolyama $26,364.00. Ára 0.44% up változott az elmúlt 24 órában, amit az élő (BTC) árfolyam grafikonon tudsz megtekinteni.


 • bitcoin
  Bitcoin (BTC)
 • Live Price
  $26,364.00
 • 24h %
  0.44%
 • Market Cap
  $514.24 B
 • Volume
  $12.24 B
 • ATH
  $69,045.00
 • Available Supply
  19.50 M BTC
 • Rank
  1

 

Bitcoin (BTC) árfolyam grafikon


Loading Data
Please wait, we are loading chart data

 

Bitcoin (BTC) ár kalkulátor

 
Kriptovaluta kereskedő csoport discord I Cryptofalka
[/et_pb_image]
[/et_pb_column]

Mi az a Bitcoin (BTC)?

A Bitcoin (BTC) a legnagyobb decentralizált kriptovaluta. A 2008-ban megjelent fehér könyvben foglalt elvek alapján indult 2009 januárjában, a Satoshi Nakamoto álnéven publikáló ismeretlen fejlesztő(k) jóvoltából. A bitcoin egy peer-to-peer online valuta, ami azt jelenti, hogy a tranzakciók közvetítő szereplők nélkül történnek, az egyenrangú és egymástól független felhasználók között. 

Nakamoto egy olyan rendszert képzelt el, ahol az online átutalások közvetlenül mozognak a küldő és fogadó fél között bármilyen pénzügyi intézmény közreműködése nélkül. Bitcoin-t nem lehet adósság formájában létrehozni, valamint a valutát érintő bármilyen változtatás a coint bányászó és birtokló közösség kezében van. Ezzel a Bitcoin egy 2008-hoz hasonló pénzügyi- és hitelválság kiváltó okait saját rendszerében kivédő valuta.

A pénzmozgások pszeudo-anonim módon történnek, minden tranzakció és BTC számla látható a blokkláncon, de sehol nincs nyilvántartva, hogy melyik BTC cím kihez tartozik. Az új coinok bányászással jönnek létre, ami nem más, mint a tranzakciók jóváhagyására és rögzítésére fordított számítógépes erőforrás biztosítása. Az így létrejövő új BTC mennyisége négy évente feleződik, mindaddig amig el nem éri a 21 milliót, ami a kód alapján több mint száz év múlva esedékes.

A Bitcoin pozícióját a piacon jelentősen meghatározza, hogy ez az első és legelterjedtebb kriptovaluta. Egy olyan globális iparág és közösség jött létre a felemelkedése mellett, ahol emberek milliói foglalkoznak befektetéssel, kereskedéssel, és digitális projektek indításával mindennapi életük során.


A MODERN DIGITÁLIS FIZETŐESZKÖZ

A Bitcoinra úgy is tekinthetünk, mint a modern kor igényeként létrehozott digitális fizetőeszközre. Lényegében egy országhatároktól függetlenül továbbítható, kötöttségek nélkül birtokolható elektronikus pénzről van szó, amely a nap 24 órájában, biztonságosan rendelkezésre áll.

2020.10.26-án 88 857 Bitcoint utaltak át egyetlen tranzakció segítségével, aminek akkori értéke 1150000000 dollár volt. Mindezt 3,54 dollár tranzakciós költség mellett.

A nemzetek által kibocsátott “fiat” pénzektől eltérően fontos sajátossága, hogy központi banki közreműködés nélkül létezik és működik. Egy elosztott hálózaton fut, amelyet a világ több ezer számítógépe tart fenn, ők azok a bizonyos bányászok. A Bitcoin igazából a világ első, valóban nyitott pénzügyi hálózata, melyet egy előre meghatározott program kód futtat. Vagyis a felhasználók a politikusok helyett az egzakt matematika és programozás szabályaira támaszkodnak.

Bitcoin ünnep I Cryptofalka

A Bitcoin legfontosabb újítása nem csupán az általa feltalált hatékony fizetési rendszer kialakításában rejlik, hanem általa egy teljesen új iparág is létrejöhetett. A vezető digitális valuta ugyanis azt a blokklánc technológiát használja, ami a fizetésen kívül számtalan egyéb feladatra használható. A blokklánc rögzíti és érvényesíti az összes tranzakciót és biztosítja a hálózat egységét. Ezeket az ügyleteket összekapcsolt blokkok rendszereként csoportosítják, amelyek így létrehozzák a blokkláncot (blockchain).

Tehát a Bitcoin gyors, transzparens és olcsó tranzakciókat tesz lehetővé decentralizáltan, központi felügyelet nélkül a blokklánc technológia segítségével.

A Bitcoinra sokan nem is csak egy egyszerű fizetőeszközként tekintenek, hanem egy évtizedes távlatban mesés hasznot hozó értékálló befektetésként. Ugyanis a program kódban előre meghatározott tulajdonságai jelentős mértékben az arany alternatívájaként pozícionálják. Sokan egyenes a ,,digitális arany” megnevezéssel hivatkoznak a Bitcoinra. 


MIKÉNT MŰKÖDIK A BITCOIN ÉS A BLOKKLÁNC?

Gyakran a blokklánc technológiát az internethez hasonlítják és talán még nem is látható előre, hogy miképpen fogja átformálni a jövőbeli világunkat. Ahogyan annak idején az egyszerű internet protokoll létrehozása során sem lehetett biztosan tudni, hogy milyen jövő vár a rendszerre. Azt sem sejthettük, hogy idővel a mindennapi életünket is behálózza majd. A Bitcoin, mint a modern világ digitális valutája, a Blockchain technológia egyik legismertebb és talán legegyszerűbb megvalósulási formája.

A blokklánc az információk egy digitálisan megosztott főkönyve, melynek egyedi másolatai a blokkláncot felépítő szisztéma összes csomópontjában megtalálhatóak. A blokkokban bármilyen információt tárolhatunk, ami a Bitcoin esetében például egy utalás összege, fogadó és küldő fél címe. A rendszer összes résztvevője ellenőrizheti az előző tranzakciókat és újakat is vehet fel. A tranzakciókat a könnyebb feldolgozhatóság miatt blokkokba rendezik, ezek a blokkok pedig egymással láncolatba vannak kötve. Ez adja a blokklánc elnevezést. 

Bitcoin születésnap I Cryptofalka

A blokkok tartalma és az egyes blokkok közötti kapcsolat a kriptográfia eszközével védett. Ez garantálja, hogy a végrehajtott tranzakciók visszafordíthatatlanok és megsemmisíthetetlenek. Ilyen módon létrehozható egy olyan főkönyv és tranzakciós hálózat, ahol nincs szükség harmadik félre a tranzakció lebonyolításához. Ezzel pedig el is érkeztünk a blokklánc rendszer egyik legfontosabb jellemzőjéhez: a decentralizáltsághoz.

A rendszer decentralizált jellege nem csak azt biztosítja, hogy nincs szükség közvetítőre, hanem mindamellett bárki számára áttekinthető módon rögzíti a tranzakciókat. Ez a garanciája annak, hogy a tárolt adatok megmásíthatatlanok legyenek. Az adatok láncszemekként egymásba kapcsolódnak, így pedig visszamenőleg nem módosíthatók. Hiszen akkor sérülne a rendszer integritása az utána következő blokk vonatkozásában.


SATOSHI NAKAMOTO, AVAGY A BITCOIN SZÜLETÉSE

A Bitcoin kapcsán jogosan merülhet fel a kérdés, hogy vajon hogyan jött létre és ki állhat mögötte. A Bitcoin létrejöttéhez sok titokzatosság és legenda kapcsolódik, ám az biztos, hogy kevés kutatás követően is említésre kerül Satoshi Nakamoto neve. Az általános vélekedés szerint Satoshi Nakamoto neve valószínűleg egy kitalált név csak. A satoshi jelentése japánul ,,bölcs”, a nakamoto pedig egy gyakori családnév, amelynek egyik jelentése ,,eredet”. Ahhoz pedig nem kell nyelvtudósnak lenni, hogy a bitcoinnal összefüggésben mindebből a ,,bölcsesség eredete” összetételt olvassuk ki.

Tulajdonképpen mindegy is, hogy mi lehetett az ismeretlen programozó motivációja a Bitcoin létrehozásával, az biztos, hogy nem szerette volna felfedni személyazonosságát. Ezzel a ténnyel is azt üzeni Satoshi Nakamoto, hogy a ,,termék” eszmeisége a lényeges és nem a létrehozó programozó kiléte. Az elmúlt 13 évben több személlyel kapcsolatosan is felmerült, hogy talán ő lehet a rejtélyes fejlesztő, de végül inkább értékelhettük az illető személyek rivaldafénybe kerülési vágyának, sem mint valóságnak.

Bitcoin Satoshi I Cryptofalka

Satoshi Nakamoto saját bevallása szerint 2007-ben kezdte a munkát a bitcoin protokollon. 2008 októberében 31-én közzétette az elektronikus készpénzrendszer működését bemutató fehér könyvet, végül 2009 január 3-án Nakamoto kibányászta az első, genezis blokkot, amivel elindult a bitcoin hálózat.


MAI NAPIG NEM DERÜLT KI, HOGY KI VOLT A BITCOIN TITOKZATOS MEGALKOTÓJA

Satoshi Nakamoto 2011-ig maga dolgozott a kódoláson, majd áprilisban teljesen eltűnt a világ szeme elől. Ezzel egyúttal átadta a megkezdett munkát Gavin Andresennek és az időközben kialakult bitcoin fejlesztő közösségnek. Annak ellenére, hogy magáról Nakamoto személyéről nem sokat tudni, a programozókkal folytatott emailezéseiből azonban következtetni tudunk különc jellemére.

Egy magyar származású programozó, Hanyecz László is dolgozott együtt Nakamotoval. Személyesen sosem találkoztak ugyanakkor az email váltásokra alapozva meglehetősen furcsa figurának ábrázolja őt. Elmondása alapján végig volt valami különös a közös munkában és Nakamoto személyében. Rendre főnökösködött, miközben valójában nem is volt hivatalos munkakapcsolat közöttük. Úgy tűnt, hogy egyfelől a munka tekintetében a fejlesztő csapat részévé fogadta, személyes oldaláról azonban következetesen nem árult el semmit. Mereven elzárkózott ettől és az erre vonatkozó kérdésekre nem is reagált, szinte már betegesen őrizve inkognitóját.

Ha szeretnél részletesebb altcoin bemutatókat olvasni, akkor látogass el az altcoin összefoglaló oldalunkra.

Ha erről a coinról nem lenne információ, akkor feltöltés alatt van még. Ez esetben nézz vissza később.