Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Kriptovaluta tárolás menete, hogyan tároljuk a coinokat?

Kriptovaluta tárolás menete, hogyan tároljuk a coinokat?

Ismerd meg a különböző kriptotárca típusokat, valamint a Bitcoin és egyéb kriptovaluták biztonságos tárolásának módszereit.

A kriptovaluta megvásárlását követően a következő ,,gond”, hogy hol tároljuk, hol tartsuk azokat biztonságosan, erre lehet alkalmas egy kriptotárca. Ahogyan neve is utal rá, a kriptovaluta is egy értékőrző pénzeszköz, így különösen fontos a biztonságosság fogalma. A ,,nagyon biztonságos” és az ,,enyhén biztonságos” végpontok között többféle megoldással találkozhatunk.

Kriptovaluta tárolás első kérdése: Tartsuk-e a pénzt a tőzsdén?

Mint azt egy másik cikkünkben már bemutattuk, többféle helyen lehet beszerezni kriptovalutát. Ezek egyike ha a tőzsdére utalt euró-ból, dollárból vásárolunk például a Coinbase-n vagy Binance-n valamilyen valutát. Ha ezt befektetési céllal tesszük, akkor semmiképpen sem célszerű az összeget a tőzsdén hagyni, mert egy esetleges hacker támadás esetén van esély arra, hogy búcsút inthessünk befektetésünknek is.

bitcoin tárca Forrás: imgur.com

A kriptovilágban közismertté vált a mondás, amit főszabályként fogalmazhatunk meg a pénztárcák kapcsán:

“If you don’t own your private key, you don’t own your bitcoins.”

Azaz, ha nem mi birtokoljuk a privát kulcsunkat, akkor az a pénz nem is a miénk. Ha a pénz a tőzsdén van, akkor az nem feltétlenül a miénk. Ezért kell speciális wallet, tehát kriptotárca.

A kriptotárcáknak három típusa van: szoftveres tárca (software wallet), hardwares tárca (hardware wallet) és papír alapú tárca (paper wallet). Egy másik csoportosítási forma szerint lehetnek forró és hideg tárcák, ,,hot” és ,,cold” wallet-ek.

Miként működik egy kriptotárca?

Lényegében a kriptotárca arra szolgál, hogy rajta keresztül kapcsolódjunk a blokklánchoz. Ténylegesen nem tárolnak pénzt, hanem információt őriznek és eszközt jelentenek kriptovaluta küldéséhez és fogadásához.

Ez az információ tartalmazza a publikus és privát kulcsokat is (public és private keys). A tárca tartalmaz tehát egy címet, ami publikus és privát kulcsokból generált alfanumerikus azonosító. Ez a cím lényegében a blokkláncon egy helyet jelöl, ahová a pénz küldhető. Erre a címre lehet pénzt küldeni, de a pénz ténylegesen nem ,,hagyja el” a blokkláncot, csak átkerül egyik címről a másikra.

A privát kulcsok jelentősége viszont éppen az, hogy birtokukban akkor is hozzáférünk a pénzünkhöz, ha esetleg az eszközt (számítógép, mobiltelefon), amin tároljuk az összeget, elhagyjuk vagy megsérül.

Vagyis a privát kulcsunk gyakorlatilag egy kulcs magához a blokklánchoz, aminek segítségével "kinyithatjuk" a blokkláncon tárolt széfet és műveleteket hajthatunk végre az ott tárolt coinokkal.

kriptotárca A kriptotárcák kiválasztása során fontos figyelembe venni a biztonsági szempontokat. Ide tartozik a privát kulcsok titkosítása, a több aláírás használata, amely több aláíró személyt is igényel a tranzakciók végrehajtásához, valamint az offline tárolást, amely védelmet nyújt a kibertámadásokkal szemben. A tárca biztonsága érdekében ajánlott kétlépcsős azonosítást beállítani, amely extra védelmet nyújt a fiókhoz való hozzáféréshez. Rendszeres frissítések és gondos adatvédelem szintén fontosak a tárcák biztonságának fenntartásához.  

Kriptovaluta tárolás módjai – hot és cold wallet

A blokklánccal való interakció alapja határozza meg a két kategória közötti különbséget.

A ,,Hot wallet” kategóriába tartozik valamennyi pénztárolási megoldás, amelyek online kapcsolódásra képesek, de az eszközünkön helyezkednek el. Ez kényelmes és gyors módja a pénz tárolásának, de biztonsági szempontból nem a legerősebb. Ilyenek többnyire a szoftveres tárcák. Ezek a tárcák könnyen elérhetőek, és lehetőséget nyújtanak a gyors tranzakciók végrehajtására. Azonban a meleg tárcák biztonsága alacsonyabb, mivel kapcsolatban állnak az internetes hálózattal.

A ,,Cold wallet” kategóriába tartozó megoldások ezzel szemben viszont nem csatlakoznak folyamatosan az internethez. Jóval biztonságosabb megoldást jelentenek a pénzünk tárolására. Ez a megoldás maximális biztonságot nyújt, mivel nem kapcsolódik közvetlenül az internethez. A hideg tárcák lehetnek hardveres eszközök vagy papírtárca formájában is megtalálhatóak.

tárca | Cryptofalka esports.net  

Szoftveres kriptotárcák

A legkényelmesebb módja, hogy valamilyen elektronikus pénztárcában tartsuk befektetésünket. Ez lehet webes alapú, számítógépen vagy mobiltelefonban tárolt megoldás is.

A webes tárcák lényegében felhőalapon működnek. Egy szolgáltató honlapján keresztül a megfelelő azonosítást követően bárhol hozzáférhetünk pénzünkhez. Ez nagyfokú bizalmat igényel a szolgáltató iránt, mivel feltételezzük, hogy nem tűnik el a pénzünkkel. A számítógépünkre telepített szoftver is alkalmas lehet kriptovaluta tárolására. Ez nagyobb biztonságot jelent, mint az előbbi webes alapú esetén, viszont gondoskodnunk kell arról, hogy ne legyen valamilyen vírus vagy egyéb kártevő a gépünkön, illetve kiemelten fontos a megfelelő biztonsági mentés elkészítése. Ebben az esetben ugyanis egy ,,wallet.dat” fájlt generál a gépünkre telepített szoftver, ami tartalmazza a privát kulcsunkat és címeinket. Ezért ennek a fájlnak a biztonsága kiemelten fontos.

Napjaink okostelefonjai is alkalmasak kriptovaluta tárolására megfelelő applikációkon keresztül. Segítségükkel biztonságosabban és mobilabban tudjuk magunkkal hordani kriptopénzünket, ugyanakkor itt is fontos a megfelelő biztonsági mentés, nehogy a telefon elvesztése vagy sérülése esetén a pénzünk is elvesszen. Korábbi cikkünkben egy mobil telefonhoz csatlakoztatható tárcáról, az Evercoinról írtunk részletes útmutatót hasonló témában.

Metamask webes kriptotárca

A MetaMask egy böngészőbővítmény alapú pénztárca, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a kriptovalutákhoz és okosszerződésekhez való hozzáférést. Ez a kriptotárca egyike a legnépszerűbb eszközöknek a kriptovaluták és a blokklánc világában, és könnyen használható felületet kínál a felhasználók számára.

A MetaMask telepítése során a felhasználóknak létre kell hozniuk egy pénztárcát, amely egyedi privát és publikus kulcsokat generál a felhasználó számára. Ezek a kulcsok lehetővé teszik a kriptovaluták tárolását és a blokklánc alapú tranzakciók lebonyolítását. A MetaMask segítségével a felhasználók különböző blokklánc hálózatokhoz is hozzáférhetnek, például az Ethereum vagy a Binance Smart Chain hálózatokhoz.

Metamask pénztárca új funkció defi I CryptofalkaHardware kriptotárca – a biztonság mindenekelőtt

A hardware tárcák többnyire pendrive méretű elektronikus eszközök, amelyek offline módon képesek tárolni a privát kulcsokat és címeket. Biztonsági szempontból a legjobb megoldást testesítik meg, ugyanakkor kevésbé felhasználóbarát a kezelésük, illetve drágábbak is a szoftveres megoldásokhoz képest. Ha valaki hosszútávú befektetésen gondolkozik vagy nagyobb összeget tárolna, mindenképpen ajánlott egy hardware tárca beszerzése.

Ledger I Cryptofalka A hardveres tárcák az egyik legbiztonságosabb módja a kriptovaluták tárolásának. Két népszerű hardveres márka, amelyeket érdemes megemlíteni a kriptovaluta tárolás témájában a Ledger és a Trezor.

Ledger hardver tárca

A Ledger egy vezető vállalat a hardveres tárcák terén, amely különféle eszközöket kínál a felhasználóknak kriptovaluta tárolásra. Az egyik legnépszerűbb modelljük a Ledger Nano S, amely kompakt és hordozható eszköz. A Nano S lehetővé teszi a felhasználók számára a kriptovaluták privát kulcsainak tárolását és a tranzakciók biztonságos végrehajtását. A Ledger eszközei erős titkosítást és biztonsági funkciókat kínálnak, amely megvédi a tárcát az illetéktelen hozzáféréstől. Ledger referral kedvezmény I CryptofalkaTrezor hardver tárca

A Trezor egy másik megbízható hardveres tárcamárka, amelyet sok kriptovaluta felhasználó preferál. A Trezor tárcák közül a legnépszerűbb a Trezor Model T. Ez a tárcamodell számos kriptovaluta támogatását kínálja, és egyszerűen használható. A Trezor eszközök titkosított tárolást, offline működést és egyedi felhasználói PIN-kódot használnak a magánkulcsok védelmére. Mind a Ledger, mind a Trezor eszközei biztonságos technológiával rendelkeznek, amelyek extra védelmet nyújtanak a kibertámadások ellen.

Az eszközök fizikai gombokkal és kijelzőkkel rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a tranzakciók ellenőrzését és jóváhagyását a tárcán belül. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezeket a tárcákat a felhasználóknak megfelelően kell kezelniük és nem szabad elveszíteniük a privát kulcsukat, különben azzal elveszítik a kriptovalutáikat is. Ugyanis sem a Ledger, sem a Trezor nem tudja és nem is tárolja a felhasználók privát kulcsait. Ezért csak is az adott illető tud felelni saját kriptotárcájáért és az azokon lévő coinokért.  

Papír kriptotárca – egyszerű kriptovaluta tárolás

A leginkább offline-nak nevezhető kriptotárca az, amikor a privát és publikus címek egy darab közönséges papírra kerülnek kinyomtatásra. Különböző weboldalak léteznek arra, hogy magunknak tárcacímet generáljunk és azokat kinyomtatva egy darab papíron tartsuk. Erre aztán fogadhatunk pénzt is. Ebből is látszik, hogy a különböző kriptotárcák valóban nem tárolják ténylegesen az összeget, hanem inkább csak egy címet, hivatkozást hozzájuk.

Privát kulcsok tárolásának fontossága

A kriptotárca privát kulcsainak megfelelő tárolása és a biztonsági intézkedések betartása kiemelkedően fontos a kriptovaluták biztonságának szempontjából. A privát kulcsok azok az egyedülálló kódok, amelyek lehetővé teszik a hozzáférést a kriptovalutákhoz és a tranzakciók végrehajtásához. A helyes tárolás és védelem biztosítja, hogy a kriptovaluta eszközeink védettek legyenek az illetéktelen hozzáféréstől és a veszteségektől.

Az egyik legfontosabb biztonsági intézkedés a privát kulcsok offline tárolása. Ez azt jelenti, hogy a kulcsokat olyan fizikai formában kell tárolni, amely nem csatlakozik az internethez, például egy papíron vagy hardveres tárcában. Ez megakadályozza a kiberbűnözők távoli hozzáférését a kulcsokhoz, és csökkenti a hackelés vagy a malware támadások kockázatát. Private keys Private keys Azonban a privát kulcsok tárolásának csak az egyik része a biztonságnak. Másik fontos intézkedés a kriptotárca jelszavának és egyéb hitelesítési tényezőinek megfelelő kezelése. Fontos erős, egyedi jelszavakat használni, amelyek nehéz kitalálni vagy feltörni. Emellett ajánlott kétlépcsős azonosítást beállítani, például egy mobilalkalmazás vagy SMS alapú kód használatával, hogy növeljük a fiók védelmét.

Az adekvát biztonsági intézkedések betartása és a privát kulcsok megfelelő tárolása kiemelkedően fontos a kriptovaluták biztonságának fenntartásához. A kriptovaluta tárolás során a felhasználóknak tudatosan kell kezelniük a kulcsokat, és figyelmet kell fordítaniuk a fizikai és digitális biztonságra. A megfelelő tárolás, mentés és az erős jelszavak használata segít megvédeni a kriptotárca tartalmát és minimalizálni a veszteségek kockázatát.  

Kriptovaluta tárolás összefoglaló

Összegezve láthatjuk, hogy a különböző megoldások választéka igen széles. Attól függően, hogy könnyebb, gyorsabb, egyszerűbb tárolási lehetőséget vagy inkább maximális biztonságot szeretnénk sokféle lehetőség áll rendelkezésünkre. A biztonsági mentésekre és a privát kulcs birtoklásának kérdésére azonban mindenkinek ajánlott kiemelten figyelni, ha ténylegesen birtokolni szeretné megvásárolt bitcoinjait, altcoinjait.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -1.09% $65,729.89
Ethereum ETH -3.82% $3,453.21
BNB BNB -1.39% $597.22
Solana SOL -7.52% $137.47
XRP XRP 0.87% $0.4941
Dogecoin DOGE -9.60% $0.1225
Cardano ADA -7.83% $0.3805
Litecoin LTC -5.85% $73.56
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!