Audius, a zenei streamingszolgáltatók decentralizált kihívója

Szerző: | febr 8, 2022 | Kriptovaluta

Az Audius (AUDIO) egy blokklánc alapú decentralizált zenei platform, melynek célja, hogy a zeneipar hagyományos közvetítőit kirekesztve visszaadja a zenészek kezébe az alkotásaik feletti teljes kontrollt. 

 

A zenei streamingszolgáltatás decentralizált alternatívája 

2021-ben a top zenei streamingszolgáltatók több mint 500 millió felhasználóval büszkélkedhettek, akik körülbelül 13 milliárd dollárnyi profitot termeltek ki az érintett vállalatoknak. Azonban számos előadóművész fejezte ki aggályait azzal kapcsolatban, hogy a tartalmak által befolyt haszon eloszlása egyáltalán nem igazságos és kihasználva érzik magukat a streamingszolgáltatók által. 

Erre a problémára kínál megoldást az Audius projekt, amely decentralizált blokklánc alapú működéssel szorítaná ki a mainstream zenei platformokat vezető pozíciójukból és akadályozná meg a profit aránytalan megoszlását egy transzparens hálózatot létrehozva. 

Az Audius nyílt forráskódú felületét maguk a zenészek, rajongóik és a fejlesztők közössége működteti. Az előadók maguk töltik fel alkotásaikat, kiiktatva a közvetítő felet és megteremtve ezáltal egy sokkal közvetlenebb kapcsolatot a rajongókkal. A művészek a feltöltés folyamatával hiteles és kizárólagos tulajdonjogot szereznek, megoldva ezzel az esetleges későbbi szerzői jogi vitákat is, sőt a későbbiekben egyedüli jogosultságot élveznek műveik sorsának további formálására. Ebbe az is beletartozik, hogy saját belátásuk szerint dönthetnek dalaik díjszabásáról, illetve hozhatnak létre ingyenes vagy exkluzív tartalmakat. 

Audius (AUDIO) I Cryptofalka

Forrás: Blockonomi

 

AUDIO token, az Audius projekt valutája 

A streamingszolgáltatókkal ellentétben a bevétel 90%-a közvetlenül a feltöltőkhöz, további 10% pedig a hálózatot támogató stakerekhez kerül, mégpedig AUDIO-ban, amely az Audius projekt natív kriptovalutája. A proof of stake konszenzus elvén működő, jelenleg a Solana hálózatát használó token birtoklása a hálózat stabil működtetése mellett lehetőséget teremt a projekt jövőjével kapcsolatos döntéshozatalban való részvételre, valamint számos exkluzív funkció elérésére is feljogosít. 

Mindemellett érdemes megemlíteni, hogy a projekt nem pusztán a dalok lejátszása után díjjazza az előadókat. Különös figyelmet szentelnek a rajongókkal való kapcsolattartásra és a hallgatók elkötelezettségére is. Ezt a folyamatot segítik elő a különböző előadókhoz köthető egyedi tokenek (artist tokens), melyeket birtokolva az adott művészhez köthető további egyedi tartalmakhoz férhetünk hozzá. 

2021-ben az Audius közel 6 millió felhasználót vonzott és több mint 100 000 előadónak nyújtott megjelenési felületet. A platform mellett olyan népszerű előadók is letették a voksukat, így pl. Skrillex vagy Diplo, nemsokkal később pedig Katy Perry, Nas és Jason Derulo is úgy döntöttek, hogy szeretnék támogatni a projektet. Ezek után már nem kellett sokat várni az újabb mérföldkő elérkezéséig; a TikTok is partnerségi kapcsolatot kötött a csapattal. 

 

Audius (AUDIO) partnership I Cryptofalka

Forrás: Twitter

 

Összefoglalva

Erős tavalyi évet zárt az Audius, ennek ellenére számos kihívás elé néz még a projekt a jövőben. Bár a transzparens működés és fair profitelosztás komoly motivációt jelenthet az alkotók számára és a rajongók is közelebb érezhetik magukhoz kedvenc előadóikat, a platform működéséhez folyamatos aktív hallgatói bázisra van szükség. Hosszú út áll még az Audius előtt, amennyiben a streamingfelhasználók zenehallgatási szokásain szeretnének változtatni, maguk mögött hagyva olyan streamingóriásokat mint pl. a Spotify vagy az Apple Music.

Magyarország legnagyobb NFT közössége csatlakozás

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

[web_stories_embed url="https://cryptofalka.hu/web-stories/mi-a-bitcoin%3f-kriptovaluta-kezdoknek-i-cryptofalka/" title="Mi a Bitcoin? Kriptovaluta kezdőknek I Cryptofalka" poster="" width="360" height="600" align="none"]

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka