Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Bitcoin bányászat működése és hogyan bányászhatsz BTC-t?

Bitcoin bányászat működése és hogyan bányászhatsz BTC-t?

Régen egy egyszerű PC is elég volt hozzá, manapság már jóval komolyabb felszerelés kell a Bitcoin bányászatához. Adja magát a kérdés: Hogyan bányászhatok Bitcoint?

 

A Bitcoin (BTC) bányászat működése

A Bitcoin bányászat révén kerülnek hitelesítésre a tranzakciók a blokkláncon. Ez az egyedülálló megoldás teszi decentralizálttá, ugyanakkor rendkívül megbízhatóvá is a Bitcoint. Ebben az értelemben a bányászat a Bitcoin biztonsági modellje.

Az ötlet, hogy a bányász a munkájáért cserébe Bitcoint kapjon, kétségtelenül vonzónak hangzik. Tagadhatatlan, hogy a számítógépes CPU-val (processzorral) végzett bányászat időszaka elmúlt. Jó hír azonban, hogy a bányászatba való bekapcsolódáshoz nem mindig szükséges a fizikai gép birtoklása.

Hogyan bányászhatsz Bitcoint?

Amikor egy felhasználó új Bitcoin tranzakciót indít, meg kell várnia, amíg más hálózati felhasználók ellenőrzik és megerősítik annak érvényességét. A bányászok felelősek az új, függőben lévő tranzakciók összegyűjtéséért és megjelölt blokkba való csoportosításáért. Minden új blokkot hitelesítenie kell valakinek. Azt viszont fontos megérteni, hogy a bitcoin nem azért éget el rengeteg áramot, mert a tranzakciók nyers könyveléséhez ennyire van szüksége. A felhasznált hardware és villamos kapacitás a hálózat biztonságát, meghamisíthatatlanság hivatott biztosítani. Vagyis nem a tranzakciók hitelesítése, hanem a teljesen független és meghamisíthatatlan hálózat igényli ezt a magas kapacitást. Viszont a Bitcoin bányászat több, mint 50%-a zöld energiából származik.

A bányász célja az, hogy érvényes blokk hash-t találjon a megjelölt blokkhoz. A blokk kivonata számokból és betűkből álló karakterlánc, amely minden blokk egyedi azonosítója. Íme egy példa a blokk hash-ére:

"0000000000000000000b39e10cb246407aa676b43bdc6229a1536bd1d1643679"

Bitcoin és kriptovaluta kereskedés I Cryptofalka

 

A Bitcoin Proof or Work rendszer

Az új blokk létrehozásához a bányásznak össze kell gyűjtenie az előző blokk blokk hash-ét, a jelölt blokk adatait. Mindezt egy hash függvényen keresztül be kell küldenie, ha meg szeretné kapni a jutalmát. Hasznos kifejezés a a nonce, amely egy tetszőleges szám, ezt ebben a formában csak egyszer lehet használni a blokkláncon történő kommunikációban. 

A bányásznak meg kell találnia egy nonce-t, amely  az összes adattal együtt egyfajta kivonatot generál, amely bizonyos mennyiségű nullával kezdődik. A nullák mennyisége a bányászati ​​nehézség függvényében változik. Egy érvényes blokk hash bizonyítja, hogy a bányász elvégezte a szükséges munkát a jelölt blokk érvényesítéséhez ez az úgynevezett Proof of Work.

Hogyan bányászhatsz Bitcoint?

Amint a bányász érvényes hash-t talál, érvényesítheti a megjelölt blokkját, és begyűjtheti a bitcoin jutalmát. Ez az a pillanat is, amikor az adott blokkban szereplő blokklánc -tranzakciók függőben lévőről, megerősített állapotba kerülnek.

 

Mit tehetünk ha Bitcoint szeretnénk bányászni?

Mivel a Bitcoin decentralizált és nyílt forráskódú, ezért elméletben bárki lehetne bányász. A múltban személyi számítógépet (PC-t) használtak az új blokkok kitermelésére. Idővel a bányászati ​​nehézségek növekedtek, most már jóval erősebb gépekre van szükség. Sajnos pont ezért az otthoni Bitcoin bányászat nem nevezhető éppen könnyűnek. Ennek ellenére továbbra is megpróbálhatsz Bitcoint bányászni személyi számítógéppel, de az érvényes hash megtalálásának esélye gyakorlatilag nulla.


 A hash függvény kiszámítása viszonylag gyors, de a véletlenszerű bemenetek hatalmas mennyiségének kiszámítása már sokkal tovább tart. Éppen ezért most már speciális hardverre van szükséged, ha nyereséges bányász akar lenni. A megtérülés kiszámításához használhatod például az alábbi angol nyelvű kalkulátort is: https://www.coinwarz.com/mining/bitcoin/calculator

A számítás után nagyon nagy valószínűséggel már látszani, fog, hogy otthoni körülmények között sajnos nehéz nyereségesen Bitcoint bányászni. Aki mindenképpen bányászni szeretne, annak ott vannak az Altcoinok, vagy az alábbi alternatívák:

 

Bányászási alternatívák

Mining pool: Rendkívül kicsi annak az esélye, hogy egyedül bányássz ki egy blokkot. Egy adott "csoporthoz" való csatlakozás lehetővé teszi számítási teljesítményének kombinálását más bányászokkal. Amikor acsoport sikeresen kitermel egy blokkot, minden bányász megkapja a kitermelt Bitcoinok egy részét. A csoport jutalmai arányosak a biztosított bányászati ​​erővel.

Manapság már Bitcoin bányász hosting szolgáltatásokat is igénybe lehet venni. Ez főként azoknak lehet ideális, akiknek van tőkéjük rá, de nem szeretnének a géppel és a vele járó macerákkal foglalkozni. Lehetőségünk van a nagyobb bányász farmoknál géphelyet és üzemeltetést bérelni. Nekünk gyakorlatilag egy áramárat kell csak fizetnünk, ami tartalmaz minden egyéb üzemeltetési és karbantartási költséget is. Ezt akár kiegészíthetjük a bányász farmtól történő gépvásárlással is.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 1.07% $64,483.15
Ethereum ETH 0.26% $3,083.22
BNB BNB 0.92% $558.61
Solana SOL 4.19% $145.84
XRP XRP -0.70% $0.4996
Dogecoin DOGE 1.16% $0.1527
Cardano ADA 2.65% $0.4709
Litecoin LTC -1.05% $81.18
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!