Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Bitcoin és a vízhiány: kriptovaluták a megoldásért

Bitcoin és a vízhiány: kriptovaluták a megoldásért

A Bitcoin nemcsak a pénzügyi területen tölt be kiemelt szerepet, de most már a vízszegénység elleni küzdelemben is helyet kapott.

Bitcoin és az energiafelhasználás

A „Bitcoin fosszilis tüzelőanyagokat használ” érvelés egyre inkább megdől a Bloomberg új adataival szemben, amelyek azt mutatják, hogy a hálózat valójában a leginkább fenntartható energiával támogatott iparág a bolygón, és az energia 53%-a fenntartható forrásokból származik.

Erre a hírre válaszul most egy új támadási felület jelent meg: „A bitcoin túl sok vizet használ”. Mi a tanulság? Ha a Bitcoin fosszilis tüzelőanyagot használ energiaforrásként, az rossz, de ha vízenergiát használ, az is rossz.

Mielőtt tovább mennénk és kitérnénk a vízhiány problémájának vessünk egy pillantást a bitcoin energia igényére. A cambridge egyetemen végzett tanulmány szerint fontos leszögezni, hogy ha a bitcoin-bányászat energia igényét vizsgáljuk, akkor nem lehet tökéletes megállapításra jutni. 

bitcoin vízhiány megoldás I CRYPTOFALKA

Ennek eredményeként a más, a felszínen hasonlónak tűnő tevékenységekkel való közvetlen összehasonlítás csak részleges – így szükségképpen hiányos – képet nyújthat. 

Hol létezik a tényleges vízhiány?

Először is nézzük meg, mely nemzetek szenvednek leginkább a vízhiánytól. Egy gyors Google-keresés azt mutatja, hogy „a világ 17 leginkább vízhiányos országából 12 Közel-Keleten vagy Észak-Afrikában helyezkedik el.”

A gazdagabb országok, például az Egyesült Arab Emírségek sótalanítást alkalmaznak a probléma megoldására. A sótalanítás azonban drága és energiaigényes. Számos környezetvédelmi problémával is rendelkezik, amelyek közül nem utolsósorban az a tény, hogy az Egyesült Arab Emírségekben az energia 78%-a fosszilis tüzelőanyagból (földgáz) származik.

bitcoin ványászat vízhiány I CRYPTOFALKA

Erőfeszítések folynak a sótalanító üzemek egyre inkább megújuló energiával való ellátására, azonban az ilyen projektek időbe telnek. Új technológiát kell fejleszteni, és új napelemes kapacitást kell kiépíteni. 

Hogyan segít a Bitcoin bányászata a vízhiány megoldását?

Általában a hőt közvetlenül a sótalanításhoz használják fel. De a Zero Two és a Marathon rájött, hogy a Bitcoin bányásztornyok által felhasznált energia majdnem 100%-a hőenergiává alakul át. Ha ez a hő újrahasznosítható, akkor újra felhasználható.

És ezt az újrahasznosított hőt most vízsótalanításra használják. Az egyetlen különbség az, hogy eközben a sótalanító létesítmény bevételre tesz szert a bitcoinbányászatból, ami azt jelenti, hogy javul a víz/dollár arány.

Más iparágakkal ellentétben a Bitcoin bányászata viszonylag mobil. Olcsó és bőséges energiaforrások után kutatva, a bányászok meglehetősen gyorsan új létesítményeket állíthatnak fel a világ minden táján.

bitcoin vízhiány megoldás I CRYPTOFALKA

Ennek eredményeként a bitcoin-bányászok úgynevezett „sodort” energiaforrásokhoz nyúlhatnak, amelyeket más iparágak nem tudnak könnyen hasznosítani. Ilyen esetekben a Bitcoin bányászai nem versenyeznek más iparágakkal vagy lakossági felhasználókkal ugyanazért az erőforrásért, hanem felszívja a felesleges energiát, amely egyébként elveszett vagy elpazarolt volna.

Az országok energialábnyomával való összehasonlítás a leggyakoribb mérési típus. Gyakran használják a nyilvános vitákban álláspontok alátámasztására, aggodalmát fejezve ki a Bitcoin villamosenergia-fogyasztásának mértéke miatt.

bitcoin bányászat vízhiány I CRYPTOFALKA

A Közel-Keleten a víz a legszűkösebb

Ezeknek a nemzeteknek a sótalanítás az ideális megoldás – ezért az összes sótalanítás 53%-a jelenleg a Közel-Keleten történik. A sótalanítás azonban szén- és energiaigényes. A Bitcoin bányászata mindkét probléma megoldásában segít.

Először is, segíti a szén-dioxid-intenzitást azáltal, hogy jövedelmezőbbé teszi a Közel-Keleten a napelemes telepítéseket azáltal, hogy megvásárolja az energiát, amelyet egyébként elpazaroltak volna.

Másodszor, jövedelmezőbbé teszi a sótalanító üzemeket azáltal, hogy lehetővé teszi számukra, hogy bitcoint állítsanak elő, és az ASICS hulladékhőjét használják fel a sótalanításhoz, ami azt jelenti, hogy ezek az üzemek több vizet tudnak nyereségesen sótalanítani.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 1.53% $64,645.19
Ethereum ETH 0.82% $3,090.07
BNB BNB 1.93% $560.88
Solana SOL 5.81% $147.21
XRP XRP 0.42% $0.5031
Dogecoin DOGE 1.97% $0.1534
Cardano ADA 4.06% $0.4736
Litecoin LTC 0.14% $81.8
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!