Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Hogyan segíti a bányászat a megújuló energiára való átállást?

Hogyan segíti a bányászat a megújuló energiára való átállást?

A Bitcoin-bányászatra gyakran a környezetre káros tényezőként utalnak, de mi lenne, ha eszközként kezelnénk a megújuló energiára való átállás elősegítésére?

Mennyi energiát fogyaszt a bányászat?

A Bitcoin hálózatának működtetése körülbelül megegyezik Ukrajna, Malajzia vagy Lengyelország éves energiafogyasztásával, ez körülbelül évi 147,3 terawattórát jelent.

Ez a nemzetszintű áramfogyasztás - amelynek nagy részét fosszilis tüzelőanyagokból teremtik elő - táplálja azt a narratívát, hogy a Bitcoin-bányászat káros a környezetre. A carbonlábnyom, a magas energiaigény és a vízfogyasztás megalapozott mérőszámok lehetnek, de ezek csak az érem egyik oldalát mutatják meg.

sustain (2).webp

A Bitcoin-bányászat ugyanis egyre inkább az alternatív energiaforrások felé mozdul el. A Bitcoin ESG Forecast szerint 2024. január 18-án a Bitcoin bányászat fenntartható energiafelhasználása új történelmi csúcsot ért el, 54,5%-ot.

A Bitcoin-bányászat finanszírozhatja a korai szakaszban lévő megújuló projekteket

Az egyesült államokbeli Cornell Egyetem tudósainak egy csoportja megállapította, hogy a  megfelelő helyen létesített Bitcoin-bányászati vállalkozások csökkenthetik a kriptovaluták bányászatának környezeti lábnyomát, mivel a közműszolgáltatóknak olyan bevételként szolgálhatnak, amelyet a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos projektekbe történő jövőbeni befektetésekre lehet fordítani.

Csupán Texasban 32 megújuló energiára épülő projektet terveznek, amelyek a Bitcoin bányászatával együttesen 47 millió dollár nyereséget termelhetnének.

A bányász cégek kiemelt ügyfélként léphetnek a szél- és napenergia-berendezések felhasználói piacára, hiszen ezek termelési csúcsidőszaka nem esik egybe a csúcskereslet időszakával.

"A megújuló energia többlettermelését gyakran a kereslet-kínálati eltérés okozza. A Bitcoin-bányászat hasznosíthatja az áramot, amely egyébként kárba veszne. A bányászok profitálnak abból, hogy a fosszilis tüzelőanyagok helyett megújuló energiát használnak, emellett  javul a hálózat szén-dioxid-kibocsátása. Mindenki jól jár." - nyilatkozta Margot Paez, a Bitcoin Policy Institute munkatársa

Még egy pluszpont: a Bitcoin-bányászat helyfüggetlen

A bányászberendezések viszonylagos mobilitása lehetővé teszi, hogy olyan helyekre telepítsék őket, ahol rendszeres energiafelesleg keletkezik, így az iparág szereplői gyakorlatilag helyfüggetlenné válhatnak. 

mining I cryptofalka.webp

"Egy bányászati rendszer jövedelmezősége a folyamatos energiaellátás időszakaitól függ, hiszen a megújuló energiaforrások hatékonységa több tényezőtől függ, erősen változékony. [...] Ezért fontos a telep átgondolt elhelyezése a termelékenység maximalizálása érdekében". - nyilatkozta Fengqi You a Cornell Atkinson Fenntarthatósági Központ kutatója 

A Bitcoin-bányászok kétféle megújuló energiaforrást használhatnak

Az első kategória a változó megújuló energiaforrások, mint például a szél és a napenergia. Az ilyen források felhasználásával történő bányászat kihívást jelent, és gyakran alacsony üzemidővel és a bányászati műveletek időszakos megszakításával jár.

Ezzel szemben a víz- és a geotermikus energiára épülő energiaforrások a bányászat szempontjából sokkal eredményesebb hasznosíthatóak. Ezekkel a  forrásokkal történő bányászat sokkal megbízhatóbb, mivel stabilabbak és nagyobb üzemidőt tudnak biztosítani, mint a szél- vagy napenergia.

"Úgy gondoljuk, hogy a vízenergia  hosszú távon az egyik legköltséghatékonyabb energiaforrás lesz, így nem kell választanunk a fenntarthatóság és a költséghatékonyság között." - irta Ben Gagnon, a Bitfarms Bitcoin-bányászati vállalat vezető bányászati igazgatója

Egy Etióp bánya 100%-ban megújuló energiára épül

Az etiópiai villamosenergia-termelés 94%-ban víz-, 5%-ban szél- és 1%-ban napenergiából áll, és az ország 25%-os villamosenergia-többlete az új vízerőművek megnyitásával várhatóan növekedni fog.

"Etiópia közműszolgáltatója azáltal termel profitot, hogy a feleslegesen termelt villamos energia egy részét eladja nekünk, amíg az ország villamosenergia-fogyasztása felzárkózik" 

Ebben az esetben a piaci résztvevők mindegyike nyer: a Bitcoin-bányászok segítenek a közműszolgáltatónak finanszírozni az új elektromos infrastruktúra kiépítését az ország növekvő lakossága számára, ezért cserébe folyamatos, tervezhető mennyiségű zöld energiát kapnak.

ethiopia I cryptofalka.webp

A jelenlegi szabályozás akadályozza a megújuló energiára való átállást

A Cornell tanulmány politikai ajánlást tett arra, hogy a környezettudatos bányászatért gazdasági jutalmakat, például a kiváltott károsanyag kibocsátásával arányosan carbon-krediteket biztosítsanak a vállalkozások részére:

"Ezek a jutalmak arra ösztönzik a bányászokat, hogy tiszta energiaforrásokat alkalmazzanak, ami pozitívan hat az éghajlatváltozás mérséklésére, a megújuló energiakapacitás javítására és a szél- vagy naperőművek többletnyereségére".

Ez a megközelítés gyökeresen különbözik attól a kísérlettől, melyben Joe Biden amerikai elnök kormánya külön adót vetne ki a kriptobányászokra.

Az energiafelhasználás alapvetően jó az emberiségnek

Az energia hasznosításának képessége a társadalom és az emberi fejlődés egyik sarokköve. Az emberi civilizáció evolúciója és az energia hasznosításának képessége kéz a kézben haladt. A tűz felfedezése, a folyó hajtotta malmok, az iparosodást berobbantó szén és gőz, a felhőkarcolók szerkezeti szilárdságát biztositó acél majd a nukleáris energia megszelidítése mind alapvető fordulatot hozott és számos új technológia bevezetését tette lehetővé.

"A Bitcoin-bányászat óriási és jótékony erő, egy hatásos történet. Egyszerűen még nem hallották elegen."

Az ismeretterjesztés és oktatás mellett szükség van egy alapvető szemléletváltásra is: a Bitcoint nem egy káros és haszontalan energiafogyasztóként, hanem a hatékonyabb és fenntarthatóbb energiafelhasználás elősegítőjeként kell kezelnünk.

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC -3.38% $64,700.71
Ethereum ETH -4.12% $3,414.63
BNB BNB -4.49% $580.99
Solana SOL -8.14% $134.01
XRP XRP -5.89% $0.4821
Dogecoin DOGE -9.44% $0.12
Cardano ADA -9.86% $0.3721
Litecoin LTC -7.81% $71.61
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!