Novemberben jöhet a Bitcoin várva várt fejlesztése, a Taproot

Szerző: | máj 2, 2021 | Kriptovaluta

Mától jelezhetik a bányászok, hogy támogatják-e a Taproot fejlesztési javaslatát. Ha megvan a 90%-os egyetértés, akkor novemberben jön a Bitcoin soft fork.

 

Mostantól üzenhetnek a bányászok, akarják-e a Taproot fejlesztést

2017 óta nem került sor ilyen kaliberű upgrade-re a Bitcoin hálózatán, most azonban hosszú évek munkája után elindulhat a Taproot. A mai új nehézségi szinttel már minden bányász számára lehetségessé válik, hogy kifejezze támogatását az új fejlesztéssel kapcsolatban. Erre augusztus 11-ig van lehetőségük.

Na, de mi is az a Taproot? A Taproot a következő upgrade a Bitcoin hálózatán, amely többek között javítaná a skálázhatóságot, növelné az anonimitást és erősítené a tranzakciók és okosszerződések védelmét is. Ez utóbbi például abban mutatkozna meg, hogy az Bitcoin hálózatán lévő tranzakciók nagyjából megkülönböztethetetlenek lennének külső szemlélőknek. Ezáltal a komplex okosszerződések és az egyszerű tranzakciók is ugyanolyan egységként jelennének meg. Ez a személyes adatok védelme mellett a chain analízist végzők munkáját is jelentősen megnehezítené a jövőben, így pedig növelné az anonimitást a hálózaton.

 

Hogy döntenek a decentralizált hálózatok esetén egy fejlesztésről?

A Taproot fejlesztés egy ún. „konszenzus protokoll változtatás”, amely azt jelenti, hogy egy soft fork segítségével a Bitcoin node-okat is megváltoztatja. Mivel komoly módosításról van szó, alapvető fontosságú, hogy a bányászok is egybehangzóan támogassák ezt. Ugyanis míg egy centralizált szervezet esetében a döntés viszonylag egyszerűen „felülről” érkezik, a decentralizáció következtében itt sokkal bonyolultabb kooperációra van szükség, ahol mindenkinek lehetősége van a problémák felvetésére.

Maga a döntés a mostani aktivációs időszakban történik meg. A most elindított Speedy Trial három hónapja alatt a bányászok 90%-ának támogatásáról kell biztosítania a javaslatot, hogy az végül novemberben valóban elindulhasson. Ezt viszonylag könnyen megtehetik az érintettek: mindössze annyit kell tenniük, hogy a bányászott blokkba egy speciális adatrészt helyeznek el. Ez az ún. „signal bit”.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

 

Mekkora esély van a Taproot indulására?

Eddig kifejezetten nem tűnik problémásnak az indulás kérdése. A bányászok és a szélesebb kriptoközösség legnagyobb része támogatja mind a frissítés tartalmát, mind megvalósításának formáját is. Általánosan elfogadott tény, hogy a két fő cél, az adatvédelem és a skálázhatóság területén a Bitcoin hálózatára még jelentősen ráfér a javítás. Emellett a fejlesztésről szóló beszélgetés (vagy éppen vita) eddig is publikusan zajlott. Így aki saját javaslatait akarta megfogalmazni vagy a fejlesztés kódját akarta ellenőrizni, az már megtette ezt.

A bányász poolok körében is általánosan fennáll a támogatás; a Taproot bejelentését követően ezt több felméréssel is igazolták már. A CoinDesk híroldalnak adott nyilatkozatában a Poolin alelnöke, Alejandro del la Torre is alátámasztotta ezt a tényt.

Én biztos vagyok benne, hogy meg fog történni [az aktiválás]. Mostanáig a Poolinnál egy bányász sem panaszkodott a Taproot fejlesztéssel kapcsolatban – mondta del la Torre.

Hogy jelenleg a bányászott blokkok hány százaléka támogatta a Taprootot, azt itt lehet nyomon követni.

Novemberben jöhet a Bitcoin hálózatának várva várt fejlesztése, a Taproot

Forrás: taproot.watch

Ha valamilyen okból mégsem jönne össze a 90%-os támogatás, arra is készülnek már megoldással. Egy ilyen például az ún. „user activated soft fork” (UASF, azaz felhasználók által aktivált soft fork). Ez azt tenné lehetővé, hogy a node-ok üzemeltetői el tudnának utasítani blokkokat azoktól a bányászoktól, akik nem támogatják a Taproot fejlesztését. Ezzel nagyjából ráerőltetnék a „közösség érdekét” a bányászokra.

Jelenlegi állás szerint az aktiválás azonban el fogja érni a 90%-os támogatottságot a megadott időintervallum végére, azaz augusztus közepére. Ebben az esetben pedig a Taproot már idén novemberben elindulhat.

OKEX_banner_Cryptofalka

 

Összefoglalva

A Taproot a Bitcoin hálózat új fejlesztése, amely elsősorban a skálázhatóságot és az anonimitást javítja. A bányászok mától kezdve  jelezhetik, hogy támogatják-e az upgrade-et. Ha 90%-uk igenlő választ ad, akkor már idén novemberben aktiválásra kerül a fejlesztés egy soft fork révén.

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka

CryptoFalka heti hírlevél!

Szeretnél ingyenes altkoin elemzéseket kapni? Érdekel mi történt a Bitcoinnal és a Criptopiaccal a héten? Iratkozz fel heti hírlevelünkre!

Köszönjük! Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre.