270 millió dollár long pozíciót likvidáltak a Bitcoin felezés előtt

Szerző: | máj 11, 2020 | Kriptovaluta

A Bitcoin felezés pozitív hangulata miatt a kereskedők nagy része long pozíciót vett fel, 270 millió $ tőkeáttételes kereskedést likvidáltak tegnap BitMEX-en.

 

Előbb jött a Bitcoin felezés miatti zuhanás

Durván 16 óra van már csak vissza ahhoz, hogy megtörténjen a vezető kriptovaluta fundamentális változása, a Bitcoin felezés. Ennek keretében 4 évente csökkentik a bányászoknak járó blokk jutalmat. A holnapi naptól 12,5 Bitcoin helyett már csak 6,25 Bitcoinban fognak részesülni a kriptovaluta bányászok.

Az, hogy ennek hosszú távra milyen hatása van viszonylag ismert, viszont magának az eseménynek a tőzsde pszichológiai hatása gyakorlatilag nem becsülhető előre. A legtöbben talán az előző 2012-es és 2016-os hasonló eseményei alapján rendezkedtek be és a Bitcoin felezés utáni napokra vártak erősebb csökkenést.

 

[buzzsprout episode=’3254668′ player=’true’]

 

Viszont a tőzsde egyik jellegzetessége, hogy ha mindenki tisztában van egy eseménnyel, alakzattal akkor az általában sosem következik be vagy teljesen máshogy alakul. Ugye a tőzsdei kereskedés során gyakorlatilag “egymás ellen küzdenek” a kereskedők. Olyan lehetőség nem áll fent, hogy mindenki nyerjen. Talán ez a pszichológiai alap hozta el a mostani zuhanásnak a lehetőségét, ugyanis az emberek nagy része Long pozícióra spekulált.

Bitcoin felezés I Cryptofalka

BTCUSD-1h-20200510

A tegnapi napon viszont hirtelen, 15 perc alatt 9450 dollárról egészen 8100 dollárig zuhant egy Bitcoin ára. Ezzel gyakorlatilag rengeteg a Bitcoin felezésre és long pozícióra építő spekuláns stop-lossát kiütve.

A Cryptometer adatai alapján csak a BitMEX tőkeáttételes tőzsdén több, mint 295 millió dollárnyi pozíciót likvidáltak. Ennek 98%-a pedig Long pozíció volt! Ebből jól látható, hogy szinte mindenki már túlzottan egy irányba várta az árat, ez tökéletes alkalom volt még a Bitcoin felezés előtti likvidációkhoz.

 

A Bitcoin felezés előtti likvidációk

A likvidált 290 millió dollár 93%-a  XBTUSD páron történt, de az XRP és ETH párokon is durván 12,3 millió és 6,5 millió dollár értékű likvidáció történt.

Mi az a likvidáció? Tőkeáttételes long vagy short pozíció segítségével lehetősége van az embereknek több pénzzel kereskedniük, mint amennyijük valójában van. Ezt pedig úgy, hogy a kriptovalutájukra fedezetként kölcsönt tudnak felvenni, amit később visszafizetnek a tőzsdének. Ez segítségével lehetőség van akár 1-100 szoros tőkeáttételes kereskedésre is. Ez annyit jelent, hogy ha valaki mondjuk 5-szörös áttétellel Long-ol, akkor 100 dollár emelkedésen ő 5*100 dollárt realizál. 

 

Viszont ha az ellentétes irányban történő túl nagy, akkor az illető hamar ott is találhatja magát, hogy a teljes fedezetét elveszti. Vagyis egy 5-szörös long pozíció esetében egy -20%-os csökkenés a teljes portfólióját likvidálja az illetőnek. Volt, nincs! 

Bitcoin felezés I Cryptofalka

Forrás: https://cointelegraph.com/news/270m-in-longs-liquidated-as-pre-halving-hype-backfires

A legtöbb Bitcoin felezés előtti long likvidáltja valószínűleg sajnos kisbefektető, akik nem vették figyelembe azt, hogy +150% emelkedésen van túl a Bitcoin. A Bitcoin felezés előreláthatólag magyar idő szerint május 11 és május 12 között hajnalban fog megtörténni. De az biztos, hogy a hatása miatti turbulencia még több napig velünk lesz!

Bitcoin felezés I Cryptofalka

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Mi a Bitcoin, blockchain technológia vagy a kriptovaluta kereskedés?
  2. Eljött a nap, amikor az olaj ára olcsóbb lett, mint a vízé
  3. Starbucks és McDonalds teszteli a kínai digitális yüant
  4. Komoly módosítások a Facebook Libra kriptovalutájánál
  5. Blockchain technológia, már a Telsa és a BMW is használja
  6. A Huawei fogja segíteni a kínai blockchain adoptációt
  7. CryptoFalka kriptovaluta kereskedés kisokos

TÁMOGASD A CRYPTOFALKA MŰKÖDÉSÉT 

Ha tetszik, amit csinálunk és szeretnéd biztosítani, hogy a Cryptofalka továbbra is a megszokott minőségi tartalmakat tudja nyújtani az olvasók számára, a következő linken tudod támogatni a munkánkat. Köszönjük! 👋

Donation: ➡️ LINK ⬅️

Oldalunk ellenőrzött Brave alkotó, így ha Brave böngészőt használsz BAT segítségével is tudod támogatni a munkánkat.

—————————————————————————————————————————————————–

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

# NamePrice

Hogy mi is a CryptoFalka Platform? 

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! 

Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól! 

Discord I Cryptofalka

Elakadtál? Kérdésed van? Konzultálj a Cryptofalka szakembereivel! 

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció I Cryptofalka

[web_stories_embed url="https://cryptofalka.hu/web-stories/mi-a-bitcoin%3f-kriptovaluta-kezdoknek-i-cryptofalka/" title="Mi a Bitcoin? Kriptovaluta kezdőknek I Cryptofalka" poster="" width="360" height="600" align="none"]

Hallgasd a Bitcoin kisokos podcast műsorát!

Bitcoin kisokos podcast cryptofalka