Logo
Cryptofalka
Kezdőknek
Árfolyamok
Tagságok
Tőzsdék
Shop

A weboldalunk sütiket használ 🍪

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra! Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozása, a webhelyhasználat megértése és marketing tevékenységeink támogatása érdekében sütiket alkalmazhat. További információ erről az Adatvédelmi Tájékoztatóban.
Mennyire számít túlértékeltnek a Bitcoin ára 60000 dollárnál?

Mennyire számít túlértékeltnek a Bitcoin ára 60000 dollárnál?

Érdemes lehet még 60 000 dolláros Bitcoin ár mellett is kriptovalutába fektetni? Van még potenciál benne vagy már késő kriptóba fektetnem?📊 Ezekre a kérdésekre keresünk válaszokat elemzőink segítségével. A cikkben a hosszú távú (értsd évek) kilátásait vizsgáljuk a Bitcoinnak, vagyis főként azokhoz szól, akik több évre szeretnének Bitcoinba fektetni.

 

Bitcoin és blokklánc, mint innováció

Durván 12 éves maga a Bitcoin és Satoshi Nakamoto BTC white paper-je, mégis a hétköznapi emberek nagyon magas hányada egyáltalán nem tudja mi az a Bitcoin. Általában van némi fogalmuk arról, hogy valamilyen digitális pénz, de szerintem még a legtöbb Bitcoint birtokló is gondban van azzal ha részleteiben kell elmagyaráznia a Bitcoint és annak működését. Míg egy hétköznapi papírpénz életünk megszokott és szerves pénze, egy digitális kód alapján működő megfoghatatlan vagyontárgy sokkal elvontabb dolog. Nem szeretnénk Bitcoin alapokba belemenni ebben a cikkben, aki szeretné jobban megismerni a vezető kriptovalutát kattintson ide.

Viszont, amit fontos látni az az, hogy a Bitcoin és az egész kriptovaluta piac még mindig egy olyan innovációs szegmens, amelyet a lakosság durván 1 számjegyű százaléka ismer és birtokol. A becslések szerint a Bitcoin az innovációs görbe narancs részében, vagyis a "korai adoptálók" szakaszában járhat. Bőven túl vagyunk már azon a szakaszon, amikor a Bitcoin csak néhány "programozó és geek hülyesége" volt, de a lakosság nagy része egyáltalán nem használ és birtokol digitális valutát.

Innovációs görbe I Cryptofalka Innovációs görbe

Valószínűleg még pontosan azért, mert a legtöbben csak felületes tudással rendelkeznek és nem ismerik még részleteiben ezt az egész pénzügyi alternatívát, amit a Bitcoin ajánl.

Pontosan ez az a tudatlanság, ami sokszor a lelkes kriptovaluta fanokat az őrületbe tudja kergetni. De fontos tudatosítani magunkban, hogy egy innováció pont attól innováció, mert valami teljesen újat és radikálisat hoz. Amikor már mindenki egyetért abban, hogy "ez az új dolog a tuti", onnantól a befektetők potenciális hozama a nulla felé kezd majd tendálni. Vagyis pont azért van magas potenciál a hosszú távra tervezőknek még továbbra is a Bitcoinban, mert nagyon sokan még tagadó és szkeptikus fázisban vannak.

Bitcoin és kriptovaluta konzultáció szalag I Cryptofalka

 

Miért pont 60000 dollár, hogyan adódik ki egy Bitcoin ára?

A jelenlegi 60 000 dolláros Bitcoin ár önmagában egy hatalmas érték, közel 18,4 millió forintot ér ugyanis jelenleg egy Bitcoin. Ebből az összegből már akár egy vidéki lakást is vehetünk, de elgondolkoztatok már azon, hogy miért pont 60 000 dollár, miért nem 6000 vagy mondjuk 6 millió?

Talán a kezdő befektetők első és legnagyobb mellé lövése az, amikor megnézik a kriptovaluta ranglistát és kikeresik azokat a coinokat, amiknek az egységnyi értékük alacsony, mondjuk néhány tized dollár. A kezdeti feltételezésük általában az, hogy ha a "Bitcoin ér 60000 dollárt, akkor ez a jó kis coin simán elmegy majd akár 10 vagy 1000 dollárig is". Viszont ilyenkor elég nagy baklövést követnek el befektetői oldalról és egy olyan mutatót figyelnek, ami igazából csupán egy kiadódó érték.

Bitcoin és kriptovaluta árfolyam I Cryptofalka Bitcoin és kriptovaluta árfolyam I Cryptofalka

Ugyanis egy befektetés vagy egy kriptovaluta értékénél nem a coin egységára az, ami számít, hanem a teljes piaci kapitalizációja! Vagyis az, hogy összesen mennyi pénzt fektettek a befektetők ebbe a kriptovalutába. A másik nagyon fontos vezér érték az pedig a forgalomban lévő coinok száma, ami kriptovalutánként nagyban eltérő lehet. Ennek a két értéknek a hányadosából fog végezetül kiadódni egy kriptovaluta egységára.

Példa:
A Bitcoin piaci kapitalizációja: 1 120 milliárd dollár
A forgalomban lévő Bitcoinok száma: 18,65 millió
Egy Bitcoin ára = 1 120 milliárd dollár / 18,65 millió db, ami jelenleg durván 60 000 dollárt ad.

[box type="bio"] Vagyis azért 60 000 dollár egy Bitcoin ára, mert 18,65 millió áll belőle jelenleg rendelkezésre. Ha 100-szor ekkora lenne a készlete akkor szinte semmi sem változna azzal a különbséggel, hogy mindenkinek 100-szor annyi Bitcoinja lenne, de az árfolyama nem 60 000 dollárt, hanem kb. 600 dollárt érne csak.

Ezért fontos, hogy befektetések során sose a coinok / részvények egységárát, hanem a teljes piaci kapitalizációkat hasonlítsuk össze![/box]

 

Mennyire nagy is jelenleg a Bitcoin piaci kapitalizációja?

A Bitcoin piaci kapitalizációja nagyot ugrott az elmúlt 1 évben, korábban még csak ilyen 200 milliárd dollár volt a Bitcoinok összértéke, ma viszont már 1120 milliárd dollár. Ez egy hatalmas érték, viszont befektetési viszonylatoknál egyáltalán nem számít túlságosan nagynak még. Sőt!

A világ 2000 leggazdagabb embere nagyjából 8000 milliárd dollárt birtokol, a fizikai arany piaci kapitalizációja pedig valahol 12000 milliárd dollárnál van jelenleg. A részvénypiac összértékét is viszonylag nehéz pontosan meghatározni, de becslések szerint valahol 100 000 milliárd dollárnál lehet.

Bitcoin piaci kaipitalizációja

Vagyis azt lehet mondani, hogy tényleg jelentős szereplővé vált a Bitcoin piaca a befektetések terén! De ha nagyon hosszú távra tekintünk mondjuk 10 éves viszonylatban és feltesszük a kérdést, hogy vajon melyik befektetési eszköz lesz mondjuk 2030-ban egy az ahhoz a korhoz illeszkedő értékörző eszköz a jelenlegi 1000 milliárd dollár kapitalizációjú Bitcoin, vagy a jelenleg  12000 milliárd dollárt érő arany, akkor szerintem látszik, hogy még bőven lehet potenciál a kriptovalutákban. Ha szívesen olvasnál többet arról, hogy miért lehet a Bitcoin jó alternatívája az aranynak, kattints ide!

 

Mennyire túlérékelt jelenleg a Bitcoin ára?

Az elemzőknek számos módszerük áll rendelkezésre ahhoz, hogy megbecsüljék azt, hogy valami mennyire is túlértékelt. Viszont, ami szerintem fontos, hogy ők is mindig csak becsülni tudnak, tehát valószínűséget mondani és nem bizonyosságot!

RSI indikátor

Az RSI indikátor talán a legegyszerűbb és legelterrjedtebb indikátor a túlvett állapotok megállapítására. A Bitcoin heti nézetén az RSI értéke jelenleg 73-at mutat, ami egyáltalán nem számít túlságosan túlvett értéknek. Sőt, bika piacok esetén az RSI nagyon sok ideig is a túlvett tartományban tud mozogni. Lásd a grafikonon például a 2017-es értékek. Vagyis ez alapján az látszik még, hogy hosszú távra tekintve (fél-1év) még bőven lehet potenciál a mostani bika piacban.

Bitcoin dollár ára I Cryptofalka BTCUSD-1w-20210315

 

Stock-to-flow model

Talán az egyik legismertebb matematikai model a Bitcoin árának a meghatározásához a PlanB Stock-to-flow modelje. Ez a becslés a Bitcoin limitált készlete, valamint az új Bitcoinok körforgásba való bekerülését és a blokkfelezéseket veszi figyelembe. A szürke görbe szemlélteti magát a matematikai modelt, a színes grafikon pedig a Bitcoin tényleges árfolyamát. Jól látható, hogy ha nem is teljes pontossággal, de macro szinten nagyon jól leírja a matematikai model a Bitcoin ár változását. Ez szerint pedig egy Bitcoin jelenleg pontosan annyit ér, amennyit a matematikai model szerint is kellene!

stock to flow model Bitcoin stock to flow model Bitcoin

Itt érdemes figyelembe venni a tőzsde pszichológiát is! Ugyanis a tőzsde általában mindig eltúloz dolgokat, amikor pozitív a hangulat akkor a befektetők szélsőségesen pozitívak, de ugyanennek az ellenkezője is igaz máskor.

Ha megnézzük a 2014-es vagy a 2017-es bika piacot, akkor pontosan ezt láthatjuk, hogy ezen időszak alatt a hype hatására a Bitcoin ára bőven elrugaszkodott néha a matematikai modelltől is. Ami azután a medve piacok során stabilizálódott valahol a tényleges "valós ár" körül. Ez alapján szintén az látszik szerintem, hogy lehet még potenciál a hosszú távra Bitcoinba tervezőknek. A legrosszabb, amivel a rossz időpontban beszálló befektetők szembesülni tudnak az az, hogy esetlegesen ki kell várniuk egy újabb bika piacot és mondjuk a 2024-es Bitcoin blokkfelezést.

 

Lakossági érdeklődés

A lakossági laikus befektetők általában nagyon jó kontraindikátorként működnek. Vagyis ők azok, akik pont akkor akarnak venni, amikor már eladni kellene és pont akkor akarnak pánikolva eladni, amikor venni lenne optimális. Amikor már "mindenki is tudja a tutit", általában akkor szokott tetőzni egy bika piac ciklusa. Ugyanis, amikor már mindenki "tudja a tutit", addigra az már nem az.

A világszerte Bitcoinra történő keresések száma egy viszonylag jó közelítést tud adni arról, hogy hány embert is érdekel jelenleg a Bitcoin. Ami érdekes az az, hogy a jelenlegi érték még messze elmarad a 2017-es hypehoz képest. Ha a 2017-es értéket tekintjük 100%-nak, akkor a mostani érdeklődés úgy durván 66-70%-nál jár.

Bitcoinra történő keresések I Cryptofalka Bitcoinra történő keresések

 

Összefoglaló

Azt lehet mondani, hogy igazán drágának is tűnhet a Bitcoin 60000 dolláros ára, de maga a Bitcoin piaci kapitalizációja még mindig egy viszonylag kicsi érték. Ez, valamint a Bitcoin mögötti meg nem értettség azok, amik akár még mindig jó hosszútávú, infláció álló befektetéssé tehetik a vezető kriptovalutát. 

 

További ajánlott cikkeink:

  1. Bitcoin és kriptovaluta konzultáció. Elakadtál? Kérdésed van? Segítünk!
  2. Bitcoin és blokklánc, egy új világ kezdete; Ebook
  3. Bitcoin és kriptovaluta adózás ultimate kisokos 2021
  4. Kriptovaluta és altcoin bemutatók, projekt ismertetők
  5. Bitcoin és kriptovaluta bányászat beállítások, útmutatók
  6. Kriptovaluta tőzsde ismertetők, Bitcoin vásárlás

Hogy mi is az a Cryptofalka Kereskedő Közösség?

Elemzések a jövő pénzéről a Bitcoinról és a többi kriptovalutáról! Havi oktatások, élő streamek, tippek, hírek, közösség! Ha szeretnél hatékonyan bekapcsolódni a digitális valuták világába vagy ha már ismerős a szakma de szeretnéd elmélyíteni a tudásodat és profitálni a digitális pénz forradalmából, akkor nálunk a helyed! Hiszen a Platformról minden információt, tippet és oktatást egy forrásból érhetsz el, méghozzá a szakma legjobbjaitól 2018-óta!

Válassz tagságaink közül

Bitcoin és kriptovaluta árfolyamok

Bitcoin BTC 0.62% $66,576.81
Ethereum ETH 1.59% $3,619.38
BNB BNB 0.43% $610.13
Solana SOL 3.96% $151.07
XRP XRP -0.12% $0.4885
Dogecoin DOGE 0.27% $0.1369
Cardano ADA 0.70% $0.4164
Litecoin LTC -0.30% $78.92
További árfolyamok
A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!